Το Θέατρο Σοφούλη στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει την παράσταση «Η Επιστροφή της Ιφιγένειας» για δύο μόνο βραδιές

στις 24, 25 και 26 Μαΐου 2013.

Μετά την επιτυχημένη τους συνεργασία με τον μονόλογο της Λίλιθ τη σεζόν 2010-2011 ο Μανώλης Ιωνάς και η Τατού Δέδε ενώνουν ξανά τις  καλλιτεχνικές τους δυνάμεις σε ένα από τα σημαντικότερα νεοελληνικά κείμενα: την Επιστροφή της Ιφιγένειας του Γιάννη Ρίτσου.

Η πιανίστρια, χορεύτρια και ηθοποιός Τατού Δέδε και ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Μανώλης Ιωνάς αναδεικνύουν την ευαισθησία αλλά και την οξύτητα του ποιητικού έργου του Ρίτσου σε μια παράσταση που παντρεύει τον ποιητικό λόγο, τον χορό και τη μουσική σε μια σύγχρονη προσέγγιση με ευαισθησία, χιούμορ και οξύτητα. Μια διείσδυση στις πολλαπλές πτυχές της γυναικείας οντότητας και μια αναζήτηση στις φυλική, κοινωνική και πολιτική διάσταση της ύπαρξής της.

Η επιστροφή της Ιφιγένειας γραμμένη το 1972 ανήκει στην «Τέταρτη Διάσταση» ένα υποβλητικό έργο του ποιητή που περιλαμβάνει πολύστιχα ποιήματα με τη μορφή θεατρικού μονολόγου και έχουν αντλήσει την  έμπνευσή τους από την ελληνική μυθολογία, γραμμένα από το 1956 έως το 1975.

Σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα εποχή ο Ρίτσος είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη την αρχαία ελληνική τραγωδία μιλάει για τη σύγχρονη Ελλάδα και τους ανθρώπους της μεταφέροντας το βάρος στις ουσιαστικές υπαρξιακές αγωνίες για την αλήθεια, για την πατρίδα, για τους αγώνες και τη σημασία τους. Ζητήματα που αναδεικνύονται εξαιρετικά φλέγοντα σε ένα περιβάλλον κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και ηθικής κρίσης, όπως η Ελλάδα του σήμερα.  Σε μια εποχή αγωνίας και λήθης ο Ρίτσος με το έργο του υπογραμμίζει την ενότητα και τραγικότητα του Ελληνισμού μέσα στους αιώνες, με την βοήθεια μιας γλώσσας εκρηκτικά σύγχρονης.

Ο Μανώλης Ιωνάς άλλωστε έχει και στο παρελθόν ασχοληθεί ιδιαίτερα με το έργο του μεγάλου ποιητή και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα με τις παραστάσεις του (Ορέστης, Η επιστροφή της Ιφιγένειας, Χρυσόθεμις) σε μεγάλα Φεστιβάλ του εξωτερικού.

Ο Γιάννης Ρίτσος γεννήθηκε στη Μονεμβασιά την 1η Μαΐου του 1909. Η πρώτη του ποιητική συλλογή εκδόθηκε το 1934 με τίτλο «Τρακτέρ», ενώ ξεκίνησε να δημοσιεύει στο Ριζοσπάστη τη στήλη «Γράμματα για το Μέτωπο». Την ίδια χρονιά γίνεται μέλος του ΚΚΕ, στο οποίο παρέμεινε πιστός μέχρι το θάνατό του. Έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση ενώ στο διάστημα 1948-1952 εξορίστηκε σε διάφορα νησιά. Μετά την απελευθέρωσή του τον Αύγουστο του 1952 έρχεται στην Αθήνα και προσχωρεί στην ΕΔΑ. Το 1956 τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος». Το 1968 προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ. Το 1975  αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1977 τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης του Λένιν. Δημοσίευσε πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, εννέα μυθιστορήματα, τέσσερα θεατρικά έργα και μελέτες. Πολλές μεταφράσεις, χρονογραφήματα και άλλα δημοσιεύματα συμπληρώνουν το έργο του. Πέθανε στην Αθήνα στις 11 Νοεμβρίου του 1990.

 

Συντελεστές

Ερμηνεύει και παίζει πιάνο η Τατού Δέδε

Σκηνοθεσία: Μανώλης Ιωνάς

Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Αφίσα : Χριστίνα Σηφιανού

Φωτογραφία: Ειρήνη Στείρου