Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Δημήτρης Ιωάννου: Έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Δημήτρης Ιωάννου: Έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Δημήτρη Ιωάννου με τίτλο «CMYK Series: Η Συλλογή , 1999-2013».

 

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 29 Μαΐου 2013, στις 19:30, και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουνίου 2013.

 

Στη νέα του ατομική έκθεση, ο Δημήτρης Ιωάννου παρουσιάζει την εκτενή συλλογή του από calibration marks (ταινίες ελέγχου ποιότητας) που βρίσκει κανείς σε συσκευασίες προϊόντων. Πρόκειται για εικόνες οι οποίες χρησιμοποιούνται για να ελέγχεται το χρώμα στα εκτυπωτικά μέσα με τα οποία τυπώνονται οι συσκευασίες με την μέθοδο offset (τετραχρωμία) και προέρχονται από μεγάλο εύρος προϊόντων του εμπορίου, όπως τσιγάρα, τρόφιμα,  μέχρι και ηλεκτρονικές συσκευές.

Οι ταινίες ελέγχου ποιότητας είναι συνήθως κρυμμένες στην συσκευασία, καθώς είναι φτιαγμένες για να «διαβάζονται» και όχι για να βλέπονται. Ωστόσο ο καλλιτέχνης επικέντρωσε αρχικά το ενδιαφέρον του σε αυτές τις εικόνες για αισθητικούς λόγους.

Η διαδικασία δημιουργίας της συλλογής ξεκίνησε το 1999 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Οι συσκευασίες, από τις οποίες αποσπά τις εικόνες, έχουν καταναλωθεί είτε από τον ίδιο είτε από τον ευρύτερο κύκλο του (άτομα που δρουν ως «δωρητές» στη συλλογή). 

Πρωταρχικό στοιχείο στην δουλειά του Ιωάννου είναι η χρήση/ιδιοποίηση readymade εικόνων και αντικείμενων και η μεταμόρφωσή τους μέσω της αλλαγής του πλαισίου αντίληψής τους. Η παράθεσή τους με τρόπο που θα μπορούσαν να εκτεθούν γραμματόσημα, νομίσματα, βοτανολογικά δείγματα, δημιουργεί μια αφήγηση που καταδεικνύει την διαδικασία της συλλογής.

Η έκθεση αυτή αποτελεί ένα “remix” του project CMYK series που παρουσιάσε το 2005 στην πρώτη του ατομική έκθεση. Τότε είχε δείξει μια σειρά υπερ-μεγεθυμένων calibration marks σε τυπώματα Lambda με αναφορές στη σχέση προτύπου-σειριακού και την αφηρημένη ζωγραφική. Εδώ είναι παρούσα η ίδια η συλλογή.

Την έκθεση συνοδεύουν κείμενα των: Μαρία Κόντη, Ντόρα Οικονόμου , Δημήτρη Φουτρή και Θεόδωρου Χιώτη.

Σχετικές ειδήσεις
Planescapes: έκθεση της Νεφέλης Δημητριάδη στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
27.10.2016 13:39
Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η πρώτη εικαστική εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας της Νεφέλης Δημητριάδη με τίτλο Planescapes, σε επιμέλεια του Θανάση Μουτσόπουλου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Νοεμβρίου 2016.
Κατερίνα Χρηστίδη - Η Μέρα που η σκιά ήταν ίσως σκοτεινότερη: έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
06.09.2016 14:27
Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ατομική έκθεση της Κατερίνας Χρηστίδη με τίτλο Η μέρα που η σκιά του ήταν ίσως σκοτεινότερη.
Spiritual Materialism: ομαδική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
11.05.2016 11:46
Την Τρίτη 17 Μαΐου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα μία ομαδική έκθεση σε επιμέλεια του Δημήτρη Αντωνίτση, που αποτελεί έναν διάλογο μεταξύ 8 Αβοριγίνων Αυστραλών και 8 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουλίου 2016.
Aenima: έκθεση του Πάνου Φαμέλη στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
18.01.2016 11:03
Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ατομική έκθεση του Πάνου Φαμέλη με τίτλο “Aenima”.
Έκθεση του Χρήστου Δεληδήμου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
29.10.2015 11:50
Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ατομική έκθεση του Χρήστου Δεληδήμου με τίτλο “Something Nests Inside You, Something Will Not Be The Same”. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Δεκεμβρίου 2015.