«… Εκεί της είπε ότι μίλησε με τη μητέρα του στο τηλέφωνο για την κατάστασή της. Από το ύφος του και μόνο, η Αντιγόνη ένιωσε να την ζώνουν τα φίδια. Παγωμένη άκουσε ότι η κυρία Λήδα ήταν αντίθετη στον ερχομό ενός παιδιού. Ο Νίκος είχε ήδη δυο παιδιά που όφειλε να στηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, οικονομικά και ηθικά. Ένα “ξένο” παιδί θα αναστάτωνε τις ζωές τους, αφού θ’ ανάγκαζε τον Νίκο να πάρει το διαζύγιο που θα τα πλήγωνε ανεπανόρθωτα. Επιπλέον, τα έξοδα θα διπλασιάζονταν σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για την οικογένεια. Άναυδη η Αντιγόνη τον άκουγε να εκθέτει τα επιχειρήματα της μητέρας του και στο τέλος έκανε μόνο μια ερώτηση: “Και αφού, ηλίθιε άντρα, δεν ήθελες να τελειώσεις τον γάμο σου, γιατί λύσσαξες να με πείσεις για το αντίθετο;” Σηκώθηκε, πήγε στον πλησιέστερο κερματοδέκτη και τηλεφώνησε σε έναν φίλο της γυναικολόγο».

 

Πόσοι άντρες χωρούν σε μια γυναικεία ζωή; Για πόσους άντρες μπορεί μια γυναίκα να μιλήσει; Για ποιους επιλέγει τελικά να αφηγηθεί, έτσι ώστε η γεύση που θα της μείνει να μην είναι πικρή και το χαμόγελο γκριμάτσα;

Είναι διασκεδαστικά τα παιχνίδια που παίζουν η μνήμη, η λογική, η καρδιά και το μυαλό. Οι εικόνες δεν είναι αναγκαστικά εξωραϊσμένες ή όμορφες. Είναι, όμως, υπαρκτές και γέννημα της ίδιας της δύναμης που σπρώχνει τις ζωές όλων μπροστά, μέχρι το τέρμα. Άντρες προϋπάρχουν στη ζωή μιας γυναίκας, πριν ακόμα έρθει στον κόσμο, για να την διαμορφώσουν, άντρες συναντά καθημερινά, άντρες καθορίζουν τις εποχές της, άντρες την στοιχειώνουν ή την ομορφαίνουν. Άλλες φορές προσκεκλημένοι και άλλες απρόσκλητοι. Σίγουρα, όμως, η τελική επιλογή του ποιος σηματοδοτεί τις μνήμες της είναι δική της και από αυτό το σημείο μπορεί να αφηγείται.

 

Βιογραφικό σημείωμα

Η Ελίνα Γαλανοπούλου γεννήθηκε αρχές καλοκαιριού στην Αθήνα, έκανε Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πολιτικό της Νομικής και διάλεξε τη Νομική του Άμστερνταμ για μεταπτυχιακό πάνω στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Περιπλανήθηκε επαγγελματικά ώσπου βρέθηκε να διατηρεί παραδοσιακό ξενώνα στα Κύθηρα, όπου επέλεξε να γίνει κυριολεκτικά Τσιριγώτισσα. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και είναι περήφανη για τα ελληνικά της. Διατηρεί μια ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα, το «Κυθηρίων Πολιτεία», αρθρογραφεί σε εφημερίδες και αυτό είναι το πρώτο της βιβλίο.