Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, θα παρουσιάσει το Σάββατο 18 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι, πέντε αποσπάσματα από το έργο “ασκήσεις ετοιμότητας” σε πέντε από τις αίθουσες της Συλλογής Γλυπτών του Μουσείου με ελεύθερη είσοδο. 

Οι επισκέπτες θα ακολουθούν τους χορευτές των ασκήσεων ετοιμότητας στις πέντε αυτές ολιγόλεπτες στάσεις-«ασκήσεις».

Το χοροθεατρικό έργοασκήσεις ετοιμότητας” είναι μια παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας  σε συνεργασία με το Χοροθέατρο Ήρος Άγγελος και  εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας “Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013. La Bottega delle voci- Centro di Produzione Teatrale II – La Bottega II”.

Κύριος άξονας του χοροθεατρικού έργου είναι το ανθρώπινο σώμα που υπερβαίνει τα όριά του, αναμετριέται, αρνείται, επιθυμεί, ρισκάρει, ταλαντεύεται, ισορροπεί, ακροβατεί, έλκεται από την βαρύτητα, συναντά ή όχι το «θείο». Μέσα από μια σειρά αυτοσχεδιασμών σωματικής αντοχής που έχουν στόχο την ενσώματη κίνηση και συζητήσεις που αφορούν την ανατροφοδότηση των πληροφοριών – pushing discussions – θα αναζητηθούν τα σωματικά μας όρια, το σημείο εξάντλησης των φυσικών αντοχών μας, αλλά και τα σημεία επαφής, επικοινωνίας, διαλόγου ή ρήξης. Υλικά πρόβας, αφορμές άσκησης, μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα και φράσεις από ποιητικά κείμενα. Η “άσκηση” γίνεται κίνηση, ήχος, λόγος, χρώμα, εικόνα, αλλά πάντα παραμένει “άσκηση”, μια “άσκηση” αντοχής και ετοιμότητας.

Η σκηνοθεσία, η χορογραφία και οι φωτισμοί είναι του Πέτρου Γάλλια, το εικαστικό περιβάλλον και τα κοστούμια του Άκη Χειρδάρη.

Στις ασκήσεις ετοιμότητας παίρνουν μέρος οι Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Παναγιώτης Αργυρόπουλος, Γιώργος Βλάχος, Πέτρος Γάλλιας, Ορέστης Καρύδας, Νικολέτα Καρμίρη, Ρούλα Κουτρουμπέλη και Μιχαήλ Κριεμπάρδης.

“Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι με αυτή τη συνεργασία. Ο Διευθυντής του Μουσείου, ο Γιώργος Κακαβάς, είναι ένας άνθρωπος που εκτός από εξαιρετικός επιστήμονας,  έχει και μια ευρύτερη γνώση και αντίληψη για την τέχνη, ειδικά για την τέχνη του χορού. Αγαπάει πολύ τον χορό. Έτσι γεννήθηκε εντελώς αυτονόητα και αβίαστα αυτή η συνεργασία μας. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι από τα σημαντικότερα αλλά και τα ωραιότερα Μουσεία του κόσμου. Το έργο μας είναι στημένο για σκηνή με φωτισμούς, ήχο και βίντεο προβολές, για να παρουσιαστεί σε θεατρική σκηνή.

Η πρόκληση όμως να συνυπάρξουμε στις αίθουσες του Αρχαιολογικού με τα αριστουργήματα του, είναι τρομερά γοητευτική. Δουλέψαμε το έργο ξανά προς την κατεύθυνση της σωματικής εγκατάστασης και του δρώμενου ειδικά για το Σάββατο.  Έτσι χωρίς την βοήθεια ειδικών φωτισμών, ήχου και βίντεο, το έργο, απελευθερωμένο από άλλες παρεμβάσεις, θα επιτρέψει στα σώματα των χορευτών να συνυπάρξουν και να συνομιλήσουν με τα σώματα των αγαλμάτων. Οι θεατές – επισκέπτες του Μουσείου, θα έχουν μια διπλή εμπειρία. Θα δουν, θα αφουγκραστούν και θα απολαύσουν το ανθρώπινο πνευματικό μεγαλείο και θα συνδέσουν άμεσα το γέννημα μιας μεγάλης στιγμής του ανθρώπινου πνεύματος, αυτό της Αρχαιότητας, με τη σύγχρονη ανάσα των σημερινών χορευτών.”

Πέτρος Γάλλιας

Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας