Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Ασκήσεις ετοιμότητας: από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας

Ασκήσεις ετοιμότητας: από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, θα παρουσιάσει το Σάββατο 18 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι, πέντε αποσπάσματα από το έργο "ασκήσεις ετοιμότητας" σε πέντε από τις αίθουσες της Συλλογής Γλυπτών του Μουσείου με ελεύθερη είσοδο. 

 

Οι επισκέπτες θα ακολουθούν τους χορευτές των ασκήσεων ετοιμότητας στις πέντε αυτές ολιγόλεπτες στάσεις-«ασκήσεις».

 

Το χοροθεατρικό έργο "ασκήσεις ετοιμότητας" είναι μια παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας  σε συνεργασία με το Χοροθέατρο Ήρος Άγγελος και  εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας “Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013. La Bottega delle voci- Centro di Produzione Teatrale II – La Bottega II”.

 

Κύριος άξονας του χοροθεατρικού έργου είναι το ανθρώπινο σώμα που υπερβαίνει τα όριά του, αναμετριέται, αρνείται, επιθυμεί, ρισκάρει, ταλαντεύεται, ισορροπεί, ακροβατεί, έλκεται από την βαρύτητα, συναντά ή όχι το «θείο». Μέσα από μια σειρά αυτοσχεδιασμών σωματικής αντοχής που έχουν στόχο την ενσώματη κίνηση και συζητήσεις που αφορούν την ανατροφοδότηση των πληροφοριών – pushing discussions – θα αναζητηθούν τα σωματικά μας όρια, το σημείο εξάντλησης των φυσικών αντοχών μας, αλλά και τα σημεία επαφής, επικοινωνίας, διαλόγου ή ρήξης. Υλικά πρόβας, αφορμές άσκησης, μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα και φράσεις από ποιητικά κείμενα. Η “άσκηση” γίνεται κίνηση, ήχος, λόγος, χρώμα, εικόνα, αλλά πάντα παραμένει “άσκηση”, μια “άσκηση” αντοχής και ετοιμότητας.

 

Η σκηνοθεσία , η χορογραφία και οι φωτισμοί είναι του Πέτρου Γάλλια, το εικαστικό περιβάλλον και τα κοστούμια του Άκη Χειρδάρη.

Στις ασκήσεις ετοιμότητας παίρνουν μέρος οι Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Παναγιώτης Αργυρόπουλος, Γιώργος Βλάχος, Πέτρος Γάλλιας, Ορέστης Καρύδας, Νικολέτα Καρμίρη, Ρούλα Κουτρουμπέλη και Μιχαήλ Κριεμπάρδης.

 

“Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι με αυτή τη συνεργασία. Ο Διευθυντής του Μουσείου, ο Γιώργος Κακαβάς, είναι ένας άνθρωπος που εκτός από εξαιρετικός επιστήμονας,  έχει και μια ευρύτερη γνώση και αντίληψη για την τέχνη, ειδικά για την τέχνη του χορού. Αγαπάει πολύ τον χορό. Έτσι γεννήθηκε εντελώς αυτονόητα και αβίαστα αυτή η συνεργασία μας. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι από τα σημαντικότερα αλλά και τα ωραιότερα Μουσεία του κόσμου. Το έργο μας είναι στημένο για σκηνή με φωτισμούς, ήχο και βίντεο προβολές, για να παρουσιαστεί σε θεατρική σκηνή.

 

Η πρόκληση όμως να συνυπάρξουμε στις αίθουσες του Αρχαιολογικού με τα αριστουργήματα του, είναι τρομερά γοητευτική. Δουλέψαμε το έργο ξανά προς την κατεύθυνση της σωματικής εγκατάστασης και του δρώμενου ειδικά για το Σάββατο.  Έτσι χωρίς την βοήθεια ειδικών φωτισμών, ήχου και βίντεο, το έργο, απελευθερωμένο από άλλες παρεμβάσεις, θα επιτρέψει στα σώματα των χορευτών να συνυπάρξουν και να συνομιλήσουν με τα σώματα των αγαλμάτων. Οι θεατές – επισκέπτες του Μουσείου, θα έχουν μια διπλή εμπειρία. Θα δουν, θα αφουγκραστούν και θα απολαύσουν το ανθρώπινο πνευματικό μεγαλείο και θα συνδέσουν άμεσα το γέννημα μιας μεγάλης στιγμής του ανθρώπινου πνεύματος, αυτό της Αρχαιότητας, με τη σύγχρονη ανάσα των σημερινών χορευτών.”

Πέτρος Γάλλιας

Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας

Σχετικές ειδήσεις
Μετατόπιση - Ο δρόμος: Περφόρμανς Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πέρσας Σταματοπούλου στο ΕΜΣΤ
08.12.2016 16:37
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) ολοκληρώνει το Πρόγραμμα ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ με την παρουσίαση της Περφόρμανς Μετατόπιση - Ο δρόμος της Ομάδας Σύγχρονου Χορού της Πέρσας Σταματοπούλου, το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στις 19.00 και την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.
Γαλαξίας του Αντώνη Φωνιαδάκη από το Εθνικό Θέατρο και την Εθνική Λυρική Σκηνή
12.10.2016 15:51
Ο "Γαλαξίας" του Αντώνη Φωνιαδάκη είναι η πρώτη ιστορικής σημασίας συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Εθνικό Θέατρο, η οποία θα παρουσιαστεί στο Θέατρο ΡΕΞ - Σκηνή "Μαρίκα Κοτοπούλη".
Lagune, του Denis Savary στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
16.05.2016 13:54
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Ίδρυμα Fluxum και το Flux Laboratory,με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα και το metamatic:taf, παρουσιάζουν στο δώμα του ΕΜΣΤ στις 19 Μαΐου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την περφόρμανς Lagune του Ελβετού καλλιτέχνη Denis Savary.
Στα Βήματα της Πρωτοπορίας από την ομάδα Σώμα Ως στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
21.04.2016 12:50
Μια αφιερωματική performance στην έκθεση “Πέρα από την κοινή λογική”. Έργα ρώσικης πρωτοπορίας από την συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης έρχεται από την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από την ομάδα Σώμα Ως, με τίτλο Στα Βήματα της Πρωτοπορίας.
Orbital, του Γιάννη Καρούνη στο πλαίσιο του As One στο Μουσείο Μπενάκη
21.03.2016 16:17
Ο Γιάννης Καρούνης στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το AS ONE NEON + MAI Marina Abramovic Institute μας προσκαλεί από την Τρίτη 22 Μαρτίου έως και την Κυριακή 27 Μαρτίου από τις 12 έως τις 8μμ, στο Μουσείο Μπενάκη όπου θα παρουσιάσει το έργο Orbital.