Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017

Ρένα Παπασπύρου / Άσπα Στασινοπούλου: Ελένη, η δράση του Ε.Μ.Σ.Τ. για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ρένα Παπασπύρου / Άσπα Στασινοπούλου: Ελένη, η δράση του Ε.Μ.Σ.Τ. για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

 

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 παρουσιάζει στις 9μμ το έργο / δράση Ελένη των Ρένας Παπασπύρου και Άσπας Στασινοπούλου .

 

 

Ειδικά εκείνη την ημέρα το μουσείο θα λειτουργήσει με διευρυμένο ωράριο, από τις 11 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, ελεύθερη είσοδο για το κοινό ενώ στο πωλητήριο θα διατίθενται με 50% έκπτωση επιλεγμένοι κατάλογοι, εκπαιδευτικά έντυπα και αφίσες.

 

Ένα παλιό κέντημα του 1882 της μικρής Ελένης Κασάσογλου μετατρέπεται από την Ρένα Παπασπύρου σε ένδυμα (από χαρτί) που θα φορεθεί από την Άσπα Στασινοπούλου σε ένα περίπατο μέσα και έξω από το μουσείο στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών.

 

 

Το έργο / ρούχο δημιούργησε η Ρένα Παπασπύρου από τις εκατοντάδες φωτοτυπίες των σταυροβελονιών του κεντήματος του μικρού κοριτσιού. Η Άσπα Στασινοπούλου ενδύεται το έργο κουβαλώντας ακούσια ή εκούσια τον κώδικα της ανθρώπινης εμπειρίας της μικρής Ελένης η οποία στα τέλη του 19ου αιώνα επέδειξε σε ένα μικρό κομμάτι ύφασμα τις κεντητικές της ικανότητες και συνάμα τις γραμματικές της γνώσεις. Τα κεντήματα εκείνη την εποχή ήταν συχνά ένας τρόπος για να

μάθει ένα νεαρό κορίτσι να διαβάζει και να γράφει στο σπίτι. Η ικανότητα αυτή αποτελούσε τότε εφόδιο ζωής .

 

 

Η Ρένα Παπασπύρου και η Άσπα Στασινοπούλου, εικαστικοί που ξεκίνησαν την δραστηριότητά τους τη δεκαετία του ΄70, συνεργάζονται για πρώτη φορά για να μεταφέρουν δύο αιώνες μετά μέσα στην δική τους πόλη την μνήμη ενός μικρού κοριτσιού, το οποίο δεν ξέρουμε που έζησε.

 

Η δύναμη του χάρτινου ενδύματος /έργου της Ρένας Παπασπύρου, η κίνηση της Άσπας Στασινοπούλου, η βιντεο- προβολή στην είσοδο του ΕΜΣΤ και οι ήχοι από τους δρόμους της πόλης συνθέτουν την εικόνα ενός κόσμου γνώσης και δημιουργίας, όχι μόνο γυναικείας.

 

 

Ηχητικός σχεδιασμός & βίντεο: Τάκης Λύρας

Φωτογραφία: Ελένη Λύρα

Οπτικοακουστική εγκατάσταση: Μάκης Φάρος

Επιμέλεια: Σταμάτης Σχιζάκης 

 

 

Οι τρέχουσες εκθέσεις του ΕΜΣΤ με διάρκεια έως 26 Μαΐου:

 

Δημήτρης Αληθινός, Αναδρομική

Ο Εθνικός Κήπος. Το νέο έργο των Indoors Plus στο Χώρο των Νέων Έργων

 

 …των δε κακών μνήμη…1967-1997 του Δημοσθένη Κοκκινίδη

 στο Μεσοπάτωμα

 

 

Επιπλέον το Σάββατο 18 Μαΐου

 

θα εγκαινιαστεί στο Χώρο των Νέων Μέσων στις 8μμ η

διαδικτυακή έκθεση Hybrid city online resource, μια συνεργασία του ΕΜΣΤ με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Επικοινωνίας (Ε.Π.Ι.Ε.Ε) του πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Πως αποτυπώνονται οι αλλαγές και οι μετασχηματισμοί της σύγχρονης αστικής υβριδικής συνθήκης σε πρωτοβουλίες, έργα και δράσεις καλλιτεχνών και

ερευνητών; Η αστική εμπειρία, με τη διαμεσολάβηση της τεχνολογίας και τη δυνατότητα ατέρμονης συλλογής και ανταλλαγής δεδομένων μοιάζει συμμετοχική, παιγνιώδης αλλά και ευάλωτη ως προς την παρακολούθηση και τον έλεγχο. Ποιός έχει τον έλεγχο των νέων “αστικών δεδομένων”; Πόσο “ανοιχτές” και “έξυπνες” είναι για τους ίδιους τους πολίτες οι πόλεις του μέλλοντος; Ποιές είναι οι νέες προοπτικές αλλά και ποιοί οι νέοι κίνδυνοι που διαφαίνονται; Ποιοι πραγματικά ορίζουν την εικόνα της πόλης που τώρα διαμορφώνεται;Πιθανές απαντήσεις στο link της έκθεσης http://www.media.uoa.gr/hybridcity/onlineresource και στα 28 έργα των συμμετεχόντων Ελλήνων και ξένων.

 

 

Τα έργα έκριναν και επέλεξαν οι: Δάφνη Δραγώνα, Επιμελήτρια, Ερευνήτρια ΕΜΜΕ/ ΕΚΠΑ, Ekmel Ertan, Διευθυντής Amber Platform/ BIS , Κωνσταντινούπολη, Σταμάτης Σχιζάκης, Βοηθός

 

Επιμελητής ΕΜΣΤ, Pavel Sedlak, Διευθυντής, Επιμελητής CIANT | International Centre for Art and New Technologies, Πράγα, Δημήτρης Χαρίτος, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΜΕ/ ΕΚΠΑ.

 

Σχετικές ειδήσεις
Το ΕΜΣΤ στη λίστα των μουσείων του THE SPACES για το 2017!
05.01.2017 14:56
Η ιστοσελίδα The Spaces προτείνει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ως ένα από τα σημαντικά μουσεία που πρέπει να επισκεφτούμε, ανάμεσα σε άλλα, τα οποία ανοίγουν τις πύλες τους το 2017.
Με τα εντελώς απαραίτητα: Ομαδική έκθεση – δράση στο Τρένο στο Ρουφ
01.06.2016 12:51
Ο «Ορίζοντας Γεγονότων» σε συνεργασία με την ομάδα «Εν Φλω», μετά το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας (14-24.05) και την Art Athina 2016 (26-29.05), σταθμεύει στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ από τις 7 Ιουνίου 2016 «Με τα εντελώς απαραίτητα», μία ζωντανή δράση-καταγραφή, που μας καλεί να βρούμε, να επανεκτιμήσουμε τα "εντελώς απαραίτητα" και να πορευτούμε μαζί τους.
Olympic Flame 2016: Έκθεση στο πλαίσιο της Διεθνής Ημέρας Μουσείων στο Νομισματικό Μουσείο
17.05.2016 11:34
Με έμπνευση την Ολυμπιακή Φλόγα για τους Αγώνες του Ρίο, διοργανώνεται στο Ιλίου Μέλαθρον που στεγάζεται το Νομισματικό Μουσείο, μια ιδιαίτερη εικαστική έκθεση, ενταγμένη στο πλαίσιο της Διεθνής Ημέρας Μουσείων, στις 18 Μαΐου.
Οι πρώτες εκδηλώσεις του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης πριν τα επίσημα εγκαίνια
28.04.2016 16:45
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) μετά και την έγκριση των μελετών του από το Συμβούλιο Μουσείων και αναμένοντας την ολοκλήρωση των υπολοίπων διοικητικών διαδικασιών που θα του επιτρέψουν να ανοίξει, σχεδιάζει από το 2016 ένα πρόγραμμα με εκδηλώσεις και εκθέσεις πριν από τα επίσημα εγκαίνιά του.
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2016 στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
28.04.2016 10:42
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου γιορτάζει για ακόμη μια χρονιά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων!