41 διπλωματικές και μεταπτυχιακές εργασίες αρχιτεκτονικής που συμμετείχαν στο διαγωνισμό GREAT 2013 – Τα Πρώτα τους Κτίρια, που διοργανώνει το GREAT – Greek Architectural Talent, η πρωτοβουλία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της ΑΓΕΤ Ηρακλής, μέλος του Ομίλου Lafarge επιλέχτηκαν από την κριτική επιτροπή για να εκτεθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Εκθεσιακό Χώρο του Μεγάρου εγκαινιάζεται στις 20 Μαΐου (ώρα 9μμ) και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Ιουνίου. Θα λειτουργεί τις καθημερινές και το Σάββατο 10:00- 18:00 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Συγκεκριμένα θα εκτεθούν 31 διπλωματικές και 10 μεταπτυχιακές εργασίες φοιτητών. 31 εργασίες προέρχονται από 5 σχολές αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και 10 εργασίες από 9 σχολές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Καναδά και την Ολλανδία. Οι εργασίες που θα εκτεθούν αφορούν κυρίως σε κτίρια μεγάλης κλίμακας, δημόσια κτίρια, μουσεία, ή πολιτιστικούς χώρους. Επιμελητής της έκθεσης και συντονιστής του GREAT 2013, είναι ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης

Τα μέλη της διεθνής κριτικής επιτροπής του GREAT 2013 αρχιτέκτονες Νίκος Κτενάς, Μανουέλ Αϊρες Ματέους και Χοσέ Σέλγας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ποιότητα των συμμετοχών και δήλωσαν συγκεκριμένα.

Ο Νίκος Κτενάς σημείωσε τη διαφορετικότητα των εργασιών «είναι ευχάριστο το γεγονός ότι υπάρχει διαφοροποίηση στις εργασίες που είδαμε. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές γραμμές. Είναι ορατές κάποιες τάσεις και τρόποι σκέψης, καθώς και οι διεθνείς επιρροές. Είδαμε κατευθύνσεις που επηρεάζονται από την τοπογραφία μας, το κλίμα μας, την ιστορική μας συνείδηση, κάποιες σκέψεις που πηγάζουν ακόμη και από την αρχαία Ελλάδα. Υπάρχει μία τάση να ανοίγει ένας διάλογος μεταξύ του γεωγραφικού ανάγλυφου και των αρχιτεκτονικών προτάσεων. Το πιο ενδιαφέρον όμως συνολικά είναι ότι είδαμε να ξεδιπλώνεται μπροστά μας ένας τρόπος σκέψης, μία συλλογή, τι παράγει το αρχιτεκτονικό ταλέντο της Ελλάδας”’.

Ο Μανουέλ Αϊρες Ματέους αναφέρθηκε στην ταυτότητα των εργασιών: «αυτό που είδαμε ως κοινό στοιχείο για τους νέους αρχιτέκτονες είναι ότι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις και να δώσουν λύσεις, όπως κάθε αρχιτέκτονας. Παράλληλα προσπαθούν να χτίσουν μία ταυτότητα. Και αυτή η ταυτότητα είναι σημαντική για την ελληνική αρχιτεκτονική. Πιστεύω ότι σχετίζεται με τη μεγάλη ιστορία που έχει η Ελλάδα, με την τοπογραφία, υλικότητα, στοιχεία που είδαμε οι φοιτητές να προσπαθούν να αποδώσουν μέσα από τη δουλειά τους».

Ο Χοσέ Σέλγας αναφέρθηκε στη σύγκλιση που διαπίστωσε —-«αυτό που εξέπληξε ευχάριστα είναι ότι είδα σε αρκετές εργασίες πολλά κοινά στοιχεία με κατευθύνσεις και τάσεις τόσο της χώρας μου, της Ισπανίας όσο και σε διεθνές επίπεδο. Σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε αλλά και αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και καταστάσεις εμφανίζει πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Φυσικά υπήρχαν και άλλες εργασίες, οι οποίες ακολουθούσαν διαφορετικές κατευθύνσεις».

Ο Μέμος Φιλιππίδης εστίασε στον πειραματικό χαρακτήρα των εργασιών και την ποικιλομορφία των προσεγγίσεων και δήλωσε ότι «ήταν ευχάριστη έκπληξη ότι μέσα από τη διαδικασία κρίσης επιλέχτηκαν σχεδόν όλες οι πειραματικές προτάσεις, που είχαν κατατεθεί ανάμεσα στις 470 έγκυρες συμμετοχές. Ως αποτέλεσμα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιαστούν ισάξια με εργασίες προδιαγραφών άμεσης υλοποίησης. Οι πιο ρεαλιστικές εργασίες αριθμητικά υπερτερούν στο σύνολο των 41 διακριθέντων αλλά η διαδικασία αυτή ανέδειξε την ποικιλομορφία προσεγγίσεων που -ευεργετικά- ανοίγουν τη συζήτηση για το πού πηγαίνει η σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική, αποφεύγοντας εύκολα συμπεράσματα».

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης GREAT 2013 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από το Νίκο Κτενά στις 20 Μαΐου  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενταγμένη στο πρόγραμμα του Megaron Plus.

Μέσα από το www.great2013.com το κοινό έχει τη δυνατότητα να δει τα 41 έργα που επιλέχτηκαν από την Επιτροπή και θα εκτεθούν.

Το GREAT εστιάζει στο ελληνικό αρχιτεκτονικό ταλέντο και την καινοτομία που πηγάζει από αυτό και επιχειρεί να ενισχύσει την απήχησή του στο διεθνές αρχιτεκτονικό στερέωμα. Η πρωτοβουλία αυτή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της ΑΓΕΤ Ηρακλής, μέλος του Ομίλου Lafarge, εκτείνει περαιτέρω το διάλογο που έχουν αναπτύξει οι δύο οργανισμοί με την αρχιτεκτονική κοινότητα, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος Megaron Plus και ο Όμιλος Lafarge με τη συνεργασία για την αναζήτηση λύσεων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κατασκευαστικές προκλήσεις και υπηρετούν το αρχιτεκτονικό όραμα.

Φωτογραφία θέματος: 2306 6 ΓΟΚ (γεγονότα οικοδομικής κριτικής). Αρχιτέκτoνες: Σοφία Κριμίζη, Κυριάκος Κυριάκου. Επιβλέποντες καθηγητές: Ανδρέας Κούρκουλας, Βάνα Ξένου, Μπούκη Μπαμπάλου. ΕΜΠ, 2008