Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Το θέατρο Άττις με την «Ιοκάστη» στο ιστορικό θέατρο «Αλεξαντρίνσκι» στην Αγία Πετρούπολη

Το θέατρο Άττις με την «Ιοκάστη» στο ιστορικό θέατρο «Αλεξαντρίνσκι» στην Αγία Πετρούπολη

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του σεμιναρίου που πραγματοποίησε ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στην Εθνική Ακαδημία Θεάτρου της Ρώμης, το Θέατρο Άττις συνεχίζει τις δραστηριότητές του στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας την Ιοκάστη στο ιστορικό Θέατρο Αλεξαντρίνσκι, της Αγίας Πετρούπολης .

Στη Ρώμη, η Εθνική Ακαδημία Silvio d’ Amico, στο πλαίσιο του προγράμματος  Grandi maestri della scena teatrale, είχε προσκαλέσει τον Θεόδωρο Τερζόπουλο και τους συνεργάτες του, Πάολο Μουζίο και Σάββα Στρούμπο, για ένα 15ημερο εργαστήριο με τους τελειόφοιτους σπουδαστές της Ακαδημίας (http://www.accademiasilviodamico.it/).

 

Η συνεργασία της Ακαδημίας με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο ανανεώθηκε, καθώς κάθε άνοιξη ο σκηνοθέτης θα πραγματοποιεί ένα 15ήμερο σεμινάριο, διδάσκοντας τη Μέθοδό του στους τριτοετείς σπουδαστές της Ακαδημίας. Παράλληλα, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος συμμετείχε στο project Ο γύρος της Ευρώπης σε 80 ημέρες, ένα project για την Ευρώπη, την κρίση και την τέχνη, στο οποίο συμμετείχαν, με ομιλίες και αναλόγια, σπουδαίοι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες , συγγραφείς και σκηνοθέτες, εκπροσωπώντας μια πόλη.

 

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, εκπροσωπώντας την Αθήνα,  μίλησε για τη Δημοκρατία και την Τέχνη με αφορμή την Απολογία του Σωκράτη και τον Επιτάφιο του Περικλή. Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου της Μόντενα ερμήνευσαν ποιήματα του Σεφέρη, του Ρίτσου, του Καρούζου, του Σικελιανού και άλλων (http://www.emiliaromagnateatro.com/il-giro-deuropa-in-80-giorni/).

Επόμενος σταθμός η Αγία Πετρούπολη, όπου θα παρουσιαστεί η Ιοκάστη του Γιάννη Κοντραφούρη, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου στο Θέατρο Αλεξαντρίνσκι, την Κυριακή 19 Μαΐου (http://en.alexandrinsky.ru/). Το Θέατρο Αλεξαντρίνσκι, ένα από τα ιστορικά θέατρα της Ρωσίας (ιδρύθηκε το 1756 και ανακαινίστηκε το 2006), αποτελεί σημείο αναφοράς για τη θεατρική παραγωγή της Ρωσίας, καθώς έχει φιλοξενήσει παραστάσεις των σημαντικότερων συγγραφέων και σκηνοθετών της Ευρώπης. Το 2006 ο Θεόδωρος Τερζόπουλος εγκαινίασε το ανακαινισμένο Θέατρο Αλεξαντρίνσκι με τον Οιδίποδα Τύραννο, σκηνοθετώντας Ρώσους ηθοποιούς.

Παράλληλα με την παράσταση της Ιοκάστης, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, με τον συνεργάτη του, Σάββα Στρούμπο, θα πραγματοποιήσουν εργαστήριο, με τον τίτλο «Αέναος αυτοσχεδιασμός» για τους επαγγελματίες ηθοποιούς του Θεάτρου Αλεξαντρίνσκι και για τους δευτεροετείς σπουδαστές της Ακαδημίας Θεάτρου της Αγίας Πετρούπολης.

 

Λίγα λόγια για την Ιοκάστη

Ο Γιάννης Κοντραφούρης τον Αύγουστο του 2007, λίγο πριν τον πρόωρο θάνατό του, ολοκλήρωσε στο νοσοκομείο την Ιοκάστη. Επιθυμία του συγγραφέα ήταν να τη σκηνοθετήσει ο Θεόδωρος Τερζόπουλος. Το Θέατρο Άττις με την παράσταση αυτή τιμά τη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού• εξάλλου το 2000 είχε παρουσιάσει ακόμη ένα έργο του Γ. Κοντραφούρη, το Στεφάνι.

«Η Ιοκάστη του Γιάννη Κοντραφούρη συνοψίζει πολλές από τις σύγχρονες δραματουργικές τάσεις χρήσης κειμένων της ελληνικής αρχαιότητας σύμφωνα με τις οποίες τα μυθικά πρόσωπα είναι ανοιχτά υλικά για νέες δημιουργίες. Η Ιοκάστη με τα υπολείμματα του παρελθόντος στα χέρια διασαλεύει την ήσυχη τάξη ενός κόσμου δομημένου πάνω σε ειδεχθή εγκλήματα.»

Η Ιοκάστη είχε παγκόσμια πρεμιέρα το φθινόπωρο του 2011 στη Μόσχα και από τότε παρουσιάστηκε στην Αθήνα και σε πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ.

 

Σκηνοθεσία-Σκηνική εγκατάσταση: ΘεόδωροςΤερζόπουλος

Ιοκάστη: Σοφία Χιλλ

Αφηγητής: Θεόδωρος Τερζόπουλος

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Τελευταίες παραστάσεις για το «Ανκόρ» του Θεόδωρου Τερζόπουλου στο Θέατρο Άττις
14.02.2017 13:02
Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία το Ανκόρ, η νέα παράσταση του Θεόδωρου Τερζόπουλου για τα 30 χρόνια του Θεάτρου Άττις, μέχρι την Κυριακή 5 Μαρτίου.
01.12.2016 16:21
Στην Αγία Πετρούπολη συνεχίζει την επιτυχημένη περιοδεία του ο "Οιδίπους Τύραννος", η μεγάλη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του θεάτρου Βαχτανγκοφ, σε σκηνοθεσία Ρίμας Τούμινας.
«Ανκόρ» του Θεόδωρου Τερζόπουλου για τα 30 χρόνια του Θεάτρου Άττις
14.09.2016 17:39
Το Θέατρο Άττις, που συμπλήρωσε 30 χρόνια δημιουργικής πορείας και προσφοράς, παρουσιάζει το «Ανκόρ» σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου, από 25 Νοεμβρίου, με πρωταγωνιστές την Σοφία Χιλλ και τον Αντώνη Μυριαγκό.
To Εθνικό Θέατρο φιλοξενεί το Saint-Petersburg Theatre Season
24.08.2016 16:48
Τον Σεπτέμβριο το Εθνικό Θέατρο φιλοξενεί το Saint-Petersburg Theatre Season, το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός θεατρικής περιοδείας από την Αγία Πετρούπολη.
Τελευταίες παραστάσεις για το
09.03.2016 13:21
Η παράσταση του έργου του Γιεβγκιέν Ζαμιάτιν, "Εμείς" που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, από την Ομάδα Σημείο Μηδέν, στο Νέο Χώρο του Θεάτρου Άττις, ολοκληρώνει τον β' κύκλο της επιτυχημένης παρουσίασής της την Κυριακή 3 Απριλίου 2016.