Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Ελλάδα αποικία χρέους – Νίκος Κοτζιάς

Ελλάδα αποικία χρέους – Νίκος Κοτζιάς

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο του Νίκου Κοτζιά με τίτλο “Ελλάδα αποικία χρέους” και υπότιτλο “Ευρωπαϊκή αυτοκρατορία και γερμανική πρωτοκαθεδρία”.

 

Ο Ν. Κοτζιάς διατυπώνει µια νέα ερµηνεία των πολιτικών-θεσµικών επιπτώσεων της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Κρίσης. Μέσα από την εξέταση των αυτοκρατοριών τα 500 τελευταία χρόνια καταλήγει στο συµπέρασµα ότι η ΕΕ µετεξελίσσεται σε µια αυτοκρατορία στηριζόµενη: α) στις χρηµατοπιστωτικές αγορές, β) στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, γ) στη Γερµανία. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι στην ΕΕ κυριαρχεί όλο και περισσότερο η τάση άνισης διαβάθµισης των κρατών-µελών της. Δηµιουργείται µια αλυσίδα στην κορυφή της οποίας βρίσκεται η Γερµανία, η οποία κατέχει την πρωτοκαθεδρία στην ΕΕ, και στο κάτω µέρος ο ευρωπαϊκός Νότος. Οι ισχυρές χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα η Γερµανία, χαρακτηρίζονται πλέον από «οικονοµικό πολιτιστικό εθνικισµό», ακόµα και «ρατσισµό». Η τάση της ΕΕ να αναπτυχθεί σε αυτοκρατορία συνδέεται µε την εξέλιξη της Γερµανίας σε ένα είδος «αυτοκρατορικού κράτους», µιας Νέας Ρώµης που είναι το πραγµατικό κέντρο του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Αυτή η αλλαγή συνδέεται µε τη µετατροπή της Ελλάδας σε αποικία χρέους. Ο συγγραφέας δείχνει µέσα από τις εµπειρίες και τις θεωρητικές συζητήσεις του παρελθόντος, µε σειρά συγκρίσεων, τι είναι και πώς ορίζεται η «αποικία χρέους». Ο συγγραφέας αναλύει το σηµερινό σύστηµα επιτροπείας που έχει στηθεί στην Ελλάδα. Πώς και µε ποιους µηχανισµούς, θεσµούς, προγράµµατα λειτουργεί αυτό. Τις καταστροφικές επιδιώξεις της τρόικας και των Γερµανών. Τις τεράστιες ευθύνες της ελληνικής ολιγαρχίας και διαπλοκής. Τις επιπτώσεις που έχει η µετατροπή της Ελλάδας σε αποικία χρέους στην κοινωνία και την οικονοµία της, καθώς και στην Κύπρο. Αναλύει το δηµοκρατικό πρόβληµα και το πρόβληµα κυριαρχίας που προκύπτει για την «Ελλάδα αποικία χρέους». Διατυπώνει προτάσεις.

 

O Νίκος Κοτζιάς σπούδασε Οικονοµικές Επιστήµες, Πολιτική και Φιλοσοφία , Δίκαιο και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση στην Ελλάδα και στη Δυτική Γερµανία. Εργάστηκε ως ερευνητής και δίδαξε στα Πανεπιστήµια Μαρβούργου, Οξφόρδης και Χάρβαρντ. Σήµερα είναι καθηγητής Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήµιο του Πειραιά. Υπήρξε µέλος πολλών διεθνών οµάδων µελέτης σύγχρονων θεµάτων µε παγκόσµια αναγνώριση. Ειδικεύεται σε ζητήµατα πολιτικής και πολιτικών συστηµάτων, καθώς και των κοινωνιών και της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, της Ινδίας, της Κίνας και της Ρωσίας. Στέλεχος της Αριστεράς µε αντιχουντική δράση, καταδικάστηκε δις κατά τη διάρκεια της χούντας. Υπήρξε συνεκδότης των περιοδικών Επιστηµονική Σκέψη και Διαλεκτική. Εκδότης, µε δικούς του αναλυτικούς προλόγους, βιβλίων στις σειρές επιστηµονικών έργων µε διεθνή αναγνώριση «Λόγος» (Εκδόσεις Λιβάνη) και «Αναστοχασµός» (Εκδόσεις Καστανιώτη). Σε αυτές συµπεριλαµβάνονται έργα των κατόχων Νόµπελ Οικονοµίας Π. Κρούγκµαν και Α. Σεν, και διεθνώς αναγνωρισµένων συγγραφέων, όπως οι Γ. Χάµπερµας, Ν. Τσόµσκι, Μπ. Μπάρµπερ. Συνολικά είναι εκδότης και επιµελητής 67 βιβλίων. Ο ίδιος έχει συγγράψει 25 επιστηµονικά έργα και µια συλλογή ποιηµάτων, 300 επιστηµονικά κείµενα και πάνω από 4.000 πολιτικά άρθρα σε εφηµερίδες και περιοδικά. Υπηρέτησε στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο εισήχθη µετά από εξετάσεις, ως διπλωµάτης-εµπειρογνώµονας από το 1992 µέχρι το 2008, οπότε αφυπηρέτησε µε τον βαθµό του πρεσβευτή. Στο Υπουργείο Εξωτερικών διεύθυνε σειρά οµάδων έρευνας και σχεδιασµού. Διετέλεσε µέλος του πρώτου Εθνικού Συµβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Συµµετέχει στην Κίνηση Ιδεών και Δράσης «Πράττω».

Σχετικές ειδήσεις
68 χρόνια Εκδόσεις Παρισιάνου - Κώστας Χρ. Χατζιώτης
16.12.2016 12:58
Στον επετειακό τόμο «68 χρόνια Εκδόσεις Παρισιάνου», ο συγγραφέας Κώστας Χρ. Χατζιώτης αφηγείται την ιστορία μιας εκδοτικής επιχείρησης που μέσα από την πολυετή πορεία της αναδείχθηκε στον κορυφαίο εκδοτικό οίκο ιατρικών συγγραμμάτων της Ελλάδας.
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.