Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Ηλίας Παπανικολάου: Στο χορό της πινελίτσας, έκθεση στη γκαλερί Cube

Ηλίας Παπανικολάου: Στο χορό της πινελίτσας, έκθεση στη γκαλερί Cube

 

Η Γκαλερί Cube, φιλοξενεί την ατομική έκθεση του ζωγράφου Ηλία Παπανικολάου με τίτλο “Στο χορό της πινελίτσας ”.

 

Η έκθεση θα παρουσιαστεί από τις 17 Μαΐου μέχρι τις 15 Ιουνίου 2013.

 

Δύο χρόνια μετά την έκθεσή του “Στ’ αεράκι απάνω ...”, ο ζωγράφος επιστρέφει με τις εικόνες που αγαπά και την ευαισθησία που τον διακρίνει, με έργα μικρά και μεγαλύτερα που λειτουργούν συμπληρωματικά και συνθέτουν μια ζωγραφική εγκατάσταση.

Ο Ηλίας Παπανικολάου, γράφει: Θυμάμαι, από μικρός, που έπιανα τις ξυλομπογιές και τις πατούσα επάνω σ’ ένα χαρτί ενστικτωδώς κι εκείνες ζωγράφιζαν για μένα ... Μου δειχναν ορίζοντες και σύμπαντα που έκρυβαν μες στο χρώμα τους ... Από τότε ό, τι αναζητήσεις κι αν έχω κάνει, πάντα νοιώθω εκείνη την πρωτογενή σχέση με τα χρώματα. Νοιώθω ότι χορεύω μαζί τους κι εκείνα μαζί μου. Η κάθε πινελίτσα είναι για μένα ένα ταξίδι που θα με βγάλει κάπου. Ένα ταξίδι μες στο χρώμα...

Όπως και στην προηγούμενη έκθεσή του, τα μικρού μεγέθους έργα θα διατεθούν σε συμβολική τιμή για να υπάρχει η δυνατότητα της απόκτησης από τον καθένα ενός πρωτότυπου έργου τέχνης, πράγμα σημαντικό για τον καλλιτέχνη που συνειδητά πστεύει πως η τέχνη απευθύνεται σε όλους.

 

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Ηλίας Παπανικολάου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον Νίκο Κεσσανλή και πεμπτοετής το 1996 παρουσίασε στη γκαλερί ARTIO την πρώτη ατομική του έκθεση, η οποία αφορούσε μία "εγκατάσταση" από απειράριθμα σπιρτόκουτα που είχε κονστρουκτιβιστικό χαρακτήρα με στοιχεία arte povera.

Στις δύο ατομικές εκθέσεις που ακολούθησαν, εμπλούτισε νοηματικά και προεξέτεινε σημασιολογικά τον προβληματισμό του παρουσιάζοντας έργα-κατασκευές με δομικό στοιχείο το τσιγάρο και έργα με επικολλημένα πολύχρωμα collage και αντικείμενα. Το 2006 αποφασίζει να κάνει στροφή στη δουλειά του και περνάει στη "ζωγραφική πινέλου" διατηρώντας τους μινιμαλιστικούς χειρισμούς της γραφής στις συνθέσεις του. Με σχεδιομορφές και μοτίβα που ποικίλουν, με πλακάτα χρώματα κι αλλού πινελιές που θυμίζουν τις τεχνικές της χαρακτικής, συνδυάζει και μεταπλάθει στοιχεία αντλημένα από την αρχαία ζωγραφική (των ληκύθων, αλλά και των Πομπηιανών τοιχογραφιών), από την στρωματογραφία της βυζαντινής εικόνας, από το θέατρο σκιών, από τη ζωγραφική του Matisse, του Cezanne, του Dufy, του Chagall, αλλά και των ιαπωνέζικων estampes αποκαλύπτοντας μια μετουσιωτική νέα και προσωπικά δική του "Ονείρων Πόλη".

Παρουσίασε το έργο του σε ατομικές εκθέσεις: ARTIO (Αθήνα/1996), Ζουμπουλάκη (Αθήνα/2000), Titanium (Αθήνα/2006), Αστρολάβος (Αθήνα/2009), Μελάνυθρος (Αθήνα/2011), Cube (Πάτρα/2011), Καπλανών (Αθήνα/2013).

Έχει λάβει μέρος σε πληθώρα σημαντικών ομαδικών εκθέσεων (μεταξύ των οποίων ήταν η έκθεση The Crisis and Beyond στο Hellenic Centre του Λονδίνου) και δημοπρασίες.

Έχει κάνει εικονογραφήσεις ποιητικών συλλογών, εξωφύλλων κ.α. Κείμενά του, που αφορούν κυρίως συσχετισμούς ζωής και τέχνης, έχουν δημοσιευθεί.

Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, όπως η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, εταιρεία Heineken, Μουσείο Κοπελούζου, Μουσείο Βορρέ, συλλογή Σωτήρη Φέλιου, συλλογή Αμερικανού σκηνοθέτη Oliver Stone, συλλογή Λογοθέτη, συλλογή Δράκου, συλλογή Καρέλια και πολλές άλλες συλλογές.

Ο Ηλίας Παπανικολάου ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Σχετικές ειδήσεις
Κώστας Παπανικολάου: Ανα-δρομή, έκθεση από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου
16.11.2016 12:40
Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 8 μ.μ. εγκαινιάζεται στη Φωκίωνος Νέγρη 16 η έκθεση «Κώστας Παπανικολάου: Aνα-δρομή». Στην έκθεση παρουσιάζονται 32 από τα 75 έργα του Κώστα Παπανικολάου που ανήκουν στη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου.
Έκθεση του Αντώνη Βολανάκη στη Γκαλερί Cube
09.11.2016 15:58
Η Γκαλερί Cube, εγκαινιάζει τη συνεργασία της με τον εικαστικό Αντώνη Βολανάκη και παρουσιάζει την καινούρια του δουλειά, στην ατομική του έκθεση με τίτλο “ Α HERSTORY: something old, something new, something borrowed, something blue ”. Τα έργα που παρουσιάζονται είναι χειροποίητα κεραμικά, υφαντά και φωτογραφίες από την σειρά Holy Women και έχουν δημιουργηθεί τα δύο τελευταία χρόνια.
Ουτοπικές Τοπογραφίες: έκθεση του Γιάννη Χρηστάκου στη Γκαλερί Cube
10.10.2016 10:14
Η Γκαλερί Cube, παρουσιάζει την καινούρια δουλειά του Γιάννη Χρηστάκου, στην ατομική του έκθεση με τίτλο “Ουτοπικές Τοπογραφίες”, που λειτουργεί σαν συνέχεια και εξέλιξη της δουλειάς του, η οποία παρουσιάστηκε στην Cube με τίτλο “Αυτός δεν είναι ο κόσμος μου” (Μάρτιος 2012).
Bitten: Έκθεση της Δέσποινας Κωνσταντίνου στην Γκαλερί Cube
25.05.2016 12:39
Η Γκαλερί Cube, ξεκινά τη συνεργασία με την εικαστικό Δέσποινα Κωνσταντίνου παρουσιάζοντας την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 τη δουλειά της, στην ατομική έκθεση με τίτλο “Bitten”.
... έλα να παίξουμε: Έκθεση του Χρήστου Κουτσούκη στην Γκαλερί Cube
15.03.2016 14:57
Η Γκαλερί Cube, φιλοξενεί από την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 την καινούρια δουλειά του Χρήστου Κουτσούκη με τίτλο “... έλα να παίξουμε”, που είναι η δεύτερη ατομική του έκθεση στο χώρο, μετά τις “Στιγμές” (Φεβρουάριος 2012).