Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Το 5o Φεστιβάλ χορού ARC for Dance στον πολυχώρο Βυρσοδεψείο

Το 5o Φεστιβάλ  χορού ARC for Dance  στον πολυχώρο Βυρσοδεψείο

Με πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού οργανισμού Danc.c.ce Unitiva, το Φεστιβάλ χορού ARC for Dance 2013 πραγματοποιείται στις 17, 18 και 19 Μαΐου στον πολυχώρο Βυρσοδεψείο (Ορφέως 174, Βοτανικός).

 

Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 19:30.

 

Περισσότερες πληροφορίες

Το διεθνές φεστιβάλ Arc For Dance επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην Αθήνα, συνεχίζοντας να αποτελεί μοναδικό πεδίο συνάντησης για ιστορίες χορού από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Φέρνοντας τους θεατές σε επαφή με διαφορετικές διατυπώσεις της σύγχρονης χορογραφικής σκέψης, το Φεστιβάλ συνδέει την ελληνική και ευρωπαϊκή χορευτική σκηνή όχι μόνο με παραστάσεις, αλλά επίσης με σεμινάρια και παράλληλες δράσεις, που διοργανώνονται κατά τη διάρκειά του.

 

 

Arc for Dance 2013- «4 Εποχές»

 

Θέμα του Φεστιβάλ φέτος είναι οι 4 Εποχές. Οι 4 εποχές είναι που στο πέρασμά τους συνθέτουν μια χρονιά μέσα στην οποία αναδύονται νέες τάσεις και διαμορφώνονται κοινωνικές συνθήκες που αντικατοπτρίζονται στις χορογραφίες.

 

Τα έργα που παρουσιάζονται στο ARC for Dance 2013 καταγράφουν τη συνεχή κίνηση της ζωής , τις εσωτερικές και εξωτερικές μεταμορφώσεις, τη σύνδεση με τα βαθύτερα στοιχεία της παράδοσης, αλλά και το χιούμορ, που διαπληκτίζεται με την πραγματικότητα, ξυπνώντας τη φαντασία. Όταν η φαντασία μένει αδρανής, η ζωή χάνει επεισόδια έμπνευσης και δημιουργικότητας και ο χρόνος περνά γρήγορα και άσκοπα. Χορογράφοι και χορευτές πλάθουν έργα που κρατούν τον χρόνο ακίνητο για μια στιγμή. Οι θεατές μπορούν να σταθούν, να δουν τι συμβαίνει και να σκεφτούν τη σημασία αυτών των επεισοδίων για τους ίδιους και για τους δημιουργούς.

 

Συγκροτώντας ένα σώμα από έργα, που παρουσιάζονται στη διάρκεια τριών ημερών, το Arc for Dance δημιουργεί συνθήκες για την ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ διακεκριμένων και νεότερων δημιουργών με διαφορετικές καλλιτεχνικές και εθνικές αποσκευές. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:

 

Κεντρικό πρόγραμμα παραστάσεων

 

 

 

17/05/13 Παρασκευή

 

Η μεταμόρφωση αποτελεί το επίκεντρο στο ‘Hensin’ της Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου, που προσεγγίζει τους υλικούς μετασχηματισμούς που αποκαλύπτονται από εναλλαγές τοπίων, στον χώρο του σώµατος, στον χώρο των αντικειμένων, στον χώρο γύρω µας. «Πώς κρατώ την ισορροπία μου;», ρωτά το ‘Allege’ του Clement Layes, που αναδεικνύει το ερώτημα αυτό ζωής σε μια παράσταση με χιούμορ, ακροβατικά, χρήση αντικειμένων και χορό.

 

18/05/13 Σάββατο

 

Η επιρροή της παράδοσης ως στοιχείο της χορευτικής πράξης αποτελεί σημείο εκκίνησης για έναν  διάλογο  μεταξύ  του  Αυστραλού,  ουγγρικής  καταγωγής  Jozsef  Trefeli  και  της Ελληνίδας Ίρις Κάραγιαν (Ζήτα Dance Company). Στο ‘Jinx103’ του πρώτου, δύο αγόρια χρησιμοποιούν το σώμα ως μουσικό όργανο (body percussion), δημιουργώντας με απλούς, αλλά και περίπλοκους ρυθμούς μια σαγηνευτική παράσταση. Στο ‘Mothers’ της Κάραγιαν, δύο κορίτσια χτίζουν τις δικές τους πόλεις, συστήματα μνήμης και καταγραφής της ιστορίας, με αφετηρίες τον ηρωισμό και την υπέρβαση. Με ποιους τρόπους μπορεί μια κοινή αισθητική για την κίνηση να γίνει δρόμος για εντελώς διαφορετικές διατυπώσεις;

 

19/05/13 Κυριακή

 

Την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ κλείνουν ο Χάρης Κούσιος, ο Jozsef Trefeli και η Λία Τσολάκη. Ένας νέος χορογράφος από την Κύπρο, ο  Χάρης Κούσιος παρουσιάζει το ‘MAN’ που μιλά για τον άντρα σήμερα μέσα από το πέρασμα των αιώνων, ο Jozsef Trefeli με το ντουέτο της προηγούμενης βραδιάς  ‘Jinx103’, και η Λία Τσολάκη με το ‘PARKing’ που σχολιάζει στην οικονομική κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα και όχι μόνο. Σ’ αυτό το έργο , επτά νέοι άνθρωποι και ένας σκύλος, αντιδρώντας στη ζοφερή αυτή κατάσταση, στήνουν τη δική τους ουτοπική πολιτεία σε ένα πάρκο.

 

 

Arc Creative Encounters: Στην έναρξη της κάθε βραδιάς παρουσιάζουμε επίσης τoν  χορογράφο  και  συνεργάτη  του  Dancce,  Αντώνης  Λιβερόπουλος  μαζί  με μαθητές της σχολής ο οποίος συναντάται επί σκηνής με τους χορογράφους Χάρη Κούσιο και Ανδρονίκη Μαραθάκη, σε ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο να αναδείξει τις νέες δυνάμεις της ελληνικής χορευτικής σκηνής

 

 

Arc for Dance 2013 – Παράλληλες εκδηλώσεις

 

Masterclasses

 

Ενισχύοντας τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, το Arc for Dance διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο,            masterclasses με δημιουργούς που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ.

 

Φέτος πραγματοποιούνται  δύο  κύκλοι  μαθημάτων:  με  τον  Clement  Layes  στις  17/05/13, 12:00-14:00 και την ‘Ιρις Καραγιαν στις 19/05/13, 12:00-14:00. Τα masterclasses θα δοθούν στο Κέντρο Χορού Danc.c.e (Πειραιώς 76, Κεραμεικός).

 

Τιμή masterclass: 20€ ή 30€ ( για 2μέρες)

 

TALKs

 

Arc ΤALKs: περιλαμβάνουν συζητήσεις δύο κατηγοριών. Στην πρώτη κατηγορία πραγματοποιούνται συζητήσεις ανάμεσα στο κοινό και τους δημιουργούς, οι οποίες θα  γίνουν  αμέσως  μετά  τις  παραστάσεις.  Η  δεύτερη  κατηγορία  περιλαμβάνει συζητήσεις για το σύγχρονο χορό ανάμεσα στους Arc/hitects και σημαντικές προσωπικότητες της ευρωπαϊκής σκηνής. Καλεσμένοι φέτος στα Arc TALKs είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Aerowaves John Ashford και εκπρόσωποι μελών του Διεθνούς Δικτύου Παραστατικών Τεχνών ΙΕΤΜ.

 

John   Ashford  είναι  μια  από  τις  πιο  σημαντικές  προσωπικότητες  στην  εξέλιξη  του σύγχρονου  χορού  στην  Ευρώπη.  Υπήρξε  για  είκοσι  πέντε  σχεδόν  χρόνια  καλλιτεχνικός διευθυντής του Place  Theatre  στο Λονδίνο, ενός από τα πιο διάσημα θέατρα σύγχρονου χορού  στην  Ευρώπη.  Για  δεκαεπτά  χρόνια  τώρα  συντονίζει  το  πανευρωπαϊκό  δίκτυο Aerowaves,  συνεχίζοντας να στηρίζει τη δημιουργική εξέλιξη νέων χορογράφων.

 

 

Arc/hitects – τι είναι και πώς λειτουργεί

 

Οι Arc/hitects είναι αυτοί που υποστηρίζουν το φεστιβάλ  ενεργά με την παρουσία τους καθ’ όλη την διάρκεια του 3ημέρου. Είναι αυτοί που επιθυμούν να κρατήσουν την χορευτική τέχνη ζωντανή συμμετέχοντας στις συζητήσεις με τους καλεσμένους του φεστιβάλ αλλά και τη ευκαιρία να γνωρίσουν το χορό σε πρακτικό επίπεδο.

Για να το κάνουν αυτό πρέπει να προμηθευτούν τις ειδικές κάρτες Arc/hitect Pass αξίας 30€ με την οποία εξασφαλίζουν:

1.   Ελεύθερη είσοδο και προνομιακές θέσεις για όλες τις παραστάσεις του Arc for

Dance (Κεντρικό Πρόγραμμα και Arc Creative Encounters)

2.   Συμμετοχή σε όλες τις συζητήσεις των TALKs

3.  2 δωρεάν μαθήματα χορού δικής τους επιλογής, στο στούντιο DAN.C.CE

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το Arc/hitect Pass από το στούντιο

DΑN.C.CE,  Πειραιώς 76, 3ος όροφος, Αθήνα. Δευτέρα – Σάββατο 11:00 – 21:00

 

Arc for Dance – το Φεστιβάλ

 

To Φεστιβάλ, που ξεκίνησε τη διαδρομή του πριν τέσσερα χρόνια, έχει προκαλέσει το αυξανόμενο ενδιαφέρον κοινού και ΜΜΕ, παρουσιάζοντας υψηλής ποιότητας και μικρής χρονικής διάρκειας παραγωγές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Κάθε χρόνο το Φεστιβάλ επικεντρώνεται σε μια διαφορετική θεματική, επιδιώκοντας τη δημιουργική διακίνηση ιδεών μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού. Με θέμα ‘4 Εποχές’ φέτος, το Φεστιβάλ στρέφει το βλέμμα του στον χρόνο και την έννοια της μεταμόρφωσης.

 

 

Danc.c.ce Unitiva

 

H Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Danc.c.ce Unitiva είναι μια δράση πολιτισμού με καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που επιδιώκει να αναπτύξει σημεία διάδρασης μεταξύ      χορευτών, χορογράφων               και κοινού, θέτοντας σε  λειτουργία πλατφόρμες επικοινωνίας που αφουγκράζονται το πνεύμα της εποχής, κινητοποιώντας τις αισθήσεις και τη σκέψη του θεατή. Μια τέτοια πλατφόρμα, είναι το Arc For Dance.

 

Σημαντική σημείωση: Για τη διευκόλυνση σας, το Βυρσοδεψείο σε συνεργασία με την Danc.c.ce Unitiva, εξασφάλισαν δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο χωρητικότητας 17 θέσεων, από τη στάση του μετρό Ελαιώνας προς το Βυρσοδεψείο.

Ώρα αναχώρησης από το μετρό Ελαιώνας προς το Βυρσοδεψείο: 19.15.

Ώρα αναχώρησης από το Βυρσοδεψείο προς το μετρό Ελαιώνας: 22.30.

Σχετικές ειδήσεις
Η φημισμένη ομάδα Candoco Dance Company στο 22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
20.07.2016 10:58
Η φημισμένη ομάδα Candoco Dance Company θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα έργα των Aλεξάντερ Γουίτλεϋ και Τόμας Χάουερτ στο 22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στις 22 και 23 Ιουλίου 2016 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
Dance Days 6: Διεθνές Φεστιβάλ Χορού για έκτη χρονιά στα Χανιά
13.07.2016 16:10
Σας προσκαλούμε να συν-δράσουμε, να δημιουργήσουμε και να χορέψουμε παρέα 20-28 Ιουλίου 2016 στο Dance Days 6, στα Χανιά!
Το Dance Days Chania 2016 σας προσκαλεί να
09.06.2016 14:15
To Dance Days Chania επιστρέφει 20 - 28 Ιουλίου με παραστάσεις με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, σεμινάρια για κάθε ηλικία και ενδιαφερόμενο, προβολές ταινιών χορού, διαλέξεις- συζητήσεις γύρω από θέματα που αφορούν την κίνηση και άλλες καλλιτεχνικές δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε χώρους πολιτισμού της πόλης των Χανίων.
Akropoditi DanceFest 2016: 4o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου στη Σύρο
17.05.2016 14:10
Το Κέντρο Χορού, σύγχρονης έκφρασης και δημιουργίας και το Χοροθέατρο Ακροποδητί, μετά την ίδρυση του θεσμού «Φεστιβάλ Χορού – DanceFest Akropoditi» και την υλοποίηση ήδη τριών Φεστιβάλ στη Σύρο, διοργανώνουν το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου που θα λάβει χώρα στη Σύρο, από τις 11 ως τις 24 Ιουλίου του 2016.
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ
04.04.2016 09:54
Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, μετά την παραίτηση του Jan Fabre στις 2 Απριλίου, αποδεχόμενος σχετική πρόταση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά.