Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ εξασφάλισαν τα δικαιώματα των βιβλίων του αμερικανού Paul Auster, ο οποίος ανήκει στα κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας των τελευταίων εκατό ετών.

 

Πολυγραφότατος (μυθιστόρημα, ποίηση, δοκίμιο, σενάριο, θέατρο), με φανατικό αναγνωστικό κοινό, έχει λάβει πολλές σημαντικές διακρίσεις για το έργο του (Prix France Culture de Littérature Étrangère, Prix Médicis Étranger, Prince of Asturias Award). Ο Auster, επηρεασμένος από τον Χόθορν, τον Μπόρχες, τον Κάφκα, ενσωματώνει στο έργο του λογοτεχνικές και κινηματογραφικές αναφορές. Κατά καιρούς παρεμβαίνει (και μέσω του PEN American) σε θέματα ελευθερίας του λόγου ιδίως. Θεωρείται ένας από τους πιο ευρωπαίους αμερικάνους λογοτέχνες. Το έργο του έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες, ενώ ο ίδιος επιμένει να γράφει τα έργα του πρώτα χειρόγραφα και στη συνέχεια σε γραφομηχανή. Στα ελληνικά έχει να εκδοθεί βιβλίο του από το 2007. Η κυκλοφορία τόσο ανέκδοτων μέχρι στιγμής έργων του όσο και των σημαντικότερων τίτλων της εργογραφίας του αποτελεί εκδοτικό γεγονός.

Οι τίτλοι του Paul Auster που θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ είναι:
1. Sunset Park (φθινόπωρο 2013)
2. Invisible (φθινόπωρο 2013)
3. Τριλογία Νέας Υόρκης (περιλαμβάνει τα μυθιστορήματα Γυάλινη πόλη, Φαντάσματα, Το κλειδωμένο δωμάτιο – άνοιξη 2014)
4. Η επινόηση της μοναξιάς (άνοιξη 2014)
5. Το παλάτι του φεγγαριού (φθινόπωρο 2014)
6. Winter Journal (φθινόπωρο 2014)
Οι πρώτοι δύο τίτλοι (μυθιστορήματα) και ο τελευταίος (memoir) θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά στα ελληνικά.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ PAUL AUSTER
Ο Πολ Όστερ (Paul Auster) γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 1947 στο Νιου Τζέρσεϊ από γονείς πολωνοεβραϊκής καταγωγής. Απόφοιτος του πανεπιστημίου Κολούμπια, μετά τις σπουδές του στην αγγλική, γαλλική και ιταλική λογοτεχνία έζησε για ένα διάστημα στη Γαλλία, όπου έκανε τα πρώτα του βήματα στον λογοτεχνικό χώρο ως μεταφραστής (από τα γαλλικά) και ποιητής.
Το πρώτο του πεζογραφικό βιβλίο είναι το αυτοβιογραφικό δοκίμιο The Invention of Solitude (1982): Στον πυρήνα του βιβλίου βρίσκεται ο θάνατος του πατέρα του, Σάμιουελ, και η κατάρρευση της σχέσης του με την πρώτη του σύζυγο, τη διηγηματογράφο και μεταφράστρια Λίντια Ντέιβις. 

 

Ακολούθησε η Τριλογία της Νέας Υόρκης: City of Glass (1985), Ghosts (1986) και The Locked Room (1986), μεταμοντέρνες παραλλαγές της ιστορίας μυστηρίου που έτυχαν πολύ θερμής κριτικής υποδοχής και τον καθιέρωσαν ως έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς. Έχει γράψει το σενάριο των ταινιών Smoke και Blue in the Face (Καπνός και Λίγος καπνός ακόμα, αντίστοιχα – 1995) τις οποίες σκηνοθέτησε από κοινού με τον Γουέιν Γουάνγκ. Ακόμα έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε τις ταινίες Lulu on the Bridge (Ερωτευμένοι ως την αιωνιότητα, 1998) και The Inner Life of Martin Frost (2007). Πρόσφατα κυκλοφόρησε η αλληλογραφία του με τον νομπελίστα Τζ. Μ. Κουτσί, με τίτλο Here and Now: Letters (2008-2011). Ο Όστερ ζει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης  και είναι παντρεμένος με τη συγγραφέα Σίρι Χούστβεντ και έχει μια κόρη, τη Σοφί, τραγουδίστρια, ηθοποιό και μοντέλο.  Με την προηγούμενή του σύζυγο, τη Λίντια Ντέιβις, έχουν έναν γιο, τον Ντάνιελ. Είναι μέλος της Αμερικάνικης Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων.