Φέτος για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων το Μουσείο Ακρόπολης έκοψε αναμνηστικά μετάλλια σε συνεργασία με το Εθνικό Νομισματοκοπείο, με θέμα τον πετεινό που ήταν αγωνιστικό πρότυπο για τους αθλητές των Παναθηναίων και τους πολεμιστές της πόλης.

Η αρχαία παράδοση έλεγε ότι ο Θεμιστοκλής, θέλοντας να ενισχύσει την μαχητικότητα των ανδρών του πηγαίνοντας προς τη Σαλαμίνα, τους έδειξε δύο πετεινούς που μάχονταν με πείσμα. Από τότε καθιερώθηκαν οι αλεκτρυόνων αγώνες (κοκορομαχίες) στο Διονυσιακό θέατρο, όπου ο θρόνος του ιερέα του Διονύσου κοσμούταν με δύο μαχητικούς πετεινούς.

Την ημέρα αυτή, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 π.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα, με ελεύθερη είσοδο. Οι Αρχαιολόγοι-Φροντιστές θα πραγματοποιούν για ενήλικες και παιδιά δράσεις με θέμα τον πετεινό στις αίθουσες του Μουσείου.   

Στις 9:00 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, η Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων & Τεχνών Δίου, θα ερμηνεύσει τραγούδια μεγάλων συνθετών από το πλούσιο ρεπερτόριο της ελληνικής παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής. Η πολυμελής ορχήστρα αποτελείται από νέα παιδιά, κυρίως μαθητές και φοιτητές, με κοινό χαρακτηριστικό την άψογη καλλιτεχνική δεξιοτεχνία, το μεράκι και το αστείρευτο ταλέντο τους. Διευθύνει ο μαέστρος Νίκος Πατρής.

 

Παράλληλα, στο διάστημα 16 έως 19 Μαΐου 2013, το Μουσείο Ακρόπολης θα συμμετάσχει στη Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης, Art Athina, στο Κλειστό Π. Φαλήρου (γήπεδο TaeKwonDo), με παρουσίαση ποιοτικών αντιγράφων από τις συλλογές του.