Το Megaron Plusδιοργανώνει εικαστικό αφιέρωμα στο Θόδωρο Αγγελόπουλο με τίτλο “Το μετέωρο βήμα των εικόνων”, όπου δεκαπέντε νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες συνομιλούν με το μύθο του “ποιητή των εικόνων”.

Η έκθεση, την επιμέλεια της οποίας έχει ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, θα διαρκέσει από την Πέμπτη 30 Μαΐου, έως και την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013.

Το Megaron Plus φιλοξενεί ένα εικαστικό αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο που θα λειτουργήσει παράλληλα με τις δύο συναυλίες της Ελένης Καραΐνδρου με μουσική και τραγούδια για τις ταινίες του μεγάλου έλληνα δημιουργού. Με τίτλο ’Το μετέωρο βήμα των εικόνων’ δεκαπέντε νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες συνομιλούν με τον φιλμικό κόσμο, τους μύθους και τα μοτίβα του αξέχαστου κινηματογραφιστή. Η επιμέλεια της έκθεσης που περιέχει ζωγραφικά έργα και εγκαταστάσεις είναι του καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Γιάννη Ψυχοπαίδη.

 

‘Σ’ αυτό το εικαστικό αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο καταγράφεται με δόκιμο, ζωντανό και σύγχρονο εικαστικό λόγο ένας διαχρονικός διάλογος των τεχνών – αυτή τη φορά είναι στα χέρια της νέας γενιάς των δημιουργών να καταθέσουν ένα φόρο τιμής σ’ έναν κατ’ εξοχήν εικαστικό κινηματογραφιστή’ γράφει στο σημείωμα του για την Έκθεση ο Γιάννης Ψυχοπαίδης. Πρόκειται συμπληρώνει για ‘ένα μεγάλο στοίχημα για τους ίδιους τους του καλλιτέχνες και μια πρόκληση, αλλά και μια θαρραλέα ανίχνευση και χαρτογράφηση του άυλου χώρου που συνδέει την εικαστική ποίηση του κινηματογράφου και τις φιλμικές αναφορές των εικαστικών μορφών.’

Οι καλλιτέχνες που παρουσιάζουν έργα τους γύρω από το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου είναι οι : Χρήστος Δεληδήμος, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Σοφία Τούμπουρα, Μαρούσα Παράβαλου, Αννα Καρατζά, Αλεξάνδρα Κατσορίδου, Βασίλης Παφίλης, Νίκος Σεπετζόγλου, Γιάννης Σινιόρογλου, Χαράλαμπος Παπαγιάννης, Σωκράτης Φατούρος, Διαμαντής Σωτηρόπουλος, Κυριάκος Κουσουλίδης, Νίκος Αρβανίτης και Αναστάσιος Καλιακάτσος.

Πώς αποτυπώνεται εικαστικά η συνομιλία των νέων δημιουργών με τον κόσμο του σινεμά και τους μύθους του Αγγελόπουλου; ‘Ο εικαστικός λόγος των νέων δημιουργών υπερβαίνει τη σκόνη του χρόνου που χωρίζει αλλά και συνδέει τις διαφορετικές γενιές και συναντά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο σε μια κοινή περιπέτεια ζωντανής έκφρασης που ενώνει την νεωτερική εικαστική γλώσσα με την γλώσσα της φιλμικής εικόνας. Τα εικαστικά έργα καταθέτουν εδώ του κοινούς τόπους και το ξεχωριστό βλέμμα των δημιουργών, αλλά και το μετέωρο βήμα των εικόνων, των αισθημάτων και των ιδεών που ρέουν σ’ ένα δημιουργικό ταξίδι χωρίς τέλος.’ λέει ο σπουδαίος ζωγράφος και δάσκαλος Γ. Ψυχοπαίδης και καταλήγει ‘Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, αυτός ο ανήσυχος, ευαίσθητος και ανυπότακτος ποιητής της κινηματογραφικής εικόνας και του υψηλού μέτρου, εμπνέει και συνοδεύει τους νέους εικαστικούς δημιουργούς σε μια καταβύθιση στη δική τους ‘άλλη θάλασσα’, σ’ένα βαθύ υπαρξιακό, γοητευτικό, στοχαστικό, πολύχρωμο ταξίδι στα δικά του Κύθηρα.’