H Νίνα Λοτσάρη, o Μιχάλης Νικολούδης και ο Γιώργος Φακανάς, περπατούν σε έθνικ- τζαζ μονοπάτια, συνδέοντας την Ανατολή με τη Δύση, τη Λατινική Αμερική με την Ευρώπη του μεσοπολέμου… Ένα ταξίδι με τα τραγούδια του Πάθους… από το Buenos Aires μέχρι την Andalusia!

Για 3 Δευτέρες, στις  13, 20 και 27 Μαΐου 2013 στο Half Note Jazz Club!

 

Έθνικ, τζαζ, λυρισμός, θεατρικότητα, μα πάνω απ’ όλα πάθος για μουσική! Τρεις καλλιτέχνες, μουσικοί, προσωπικότητες καταξιωμένες ο καθένας στον χώρο του, συναντώνται για πρώτη φορά, ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν ένα εκρηκτικό σύνολο.

Η Νίνα Λοτσάρη, σύγχρονη performer με σπουδές στο τραγούδι, στο θέατρο και στον χορό, είναι εξίσου γνωστή για τους πρωταγωνιστικούς της ρόλους σε παραστάσεις του θεάτρου και της Λυρικής Σκηνής. Έχει πρωταγωνιστήσει σε τηλεοπτικές δουλειές και στον κινηματογράφο ενώ από το 2006 καθιέρωσε τις δικές της variete παραστάσεις: “Jizz”, “Copacabana”, “Flush Royal”, “Vendetta”, “Mata Hari”, “Bla bla & cha cha cha”.

Ο συνθέτης Μιχάλης Νικολούδης είναι ένας εμπνευσμένος μουσικός που καθόρισε με το στίγμα του την ελληνική έθνικ σκηνή. Έχει  πλούσια δισκογραφική καριέρα, με μεγάλες πωλήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και sold out εμφανίσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο.  Η μουσική του είναι πλέον χαρακτηριστική και ο ήχος της μαντόλας του αναγνωρίσιμος. Η “ΑΙΟΛΙΑ” (διπλά πλατινένιο cd) είναι δίσκος σταθμός στην ελληνική δισκογραφία και θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως το σημείο εκκίνησης της ελληνικής έθνικ.

Ο Γιώργος Φακανάς είναι μπασίστας, συνθέτης, ενορχηστρωτής, συγγραφέας, καθηγητής μπάσου και θεωρητικών. Mέλος του θρυλικού group των “Iskra”. Συμμετέχει σε πάνω από 800 δίσκους. Έχει 10 προσωπικά cds με τους μεγαλύτερους jazz μουσικούς του κόσμου ενώ είναι ο μοναδικός Έλληνας συνθέτης που διεκδίκησε Grammy το 2010. Έργα του παρουσίασε σε Ευρώπη, Ασία, Αμερική καθώς και σε Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής, Παλλάς, Λυκαβηττό κλπ, με ελληνικές και ξένες ορχήστρες.

ΝΙΝΑ ΛΟΤΣΑΡΗ

Η Νίνα Λοτσάρη σπούδασε μονωδία στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1998 παίρνοντας το δίπλωμα της στο κλασικό τραγούδι και στη μελοδραματική, δίπλα στους διακεκριμένους σολίστες Στέλλα Κούρτη, Παύλο Ράπτη, Έφη Αδειλίνη, Δέσποινα Καμπούρη και Carol Richardson Smith με την οποία έκανε Masterclass στην όπερα με διάκριση από την Ακαδημία του Anovero.

Είναι διπλωματούχος στο flamenco από τη σχολή Arroyo και έχει σπουδάσει υποκριτική στη σχολή του Βασίλη Διαμαντοπούλου και στο “Θέατρο αλλαγών”. Έχει πρωταγωνιστήσει στην Ε.Λ.Σ στους “Απάχηδες των Αθηνών”, “Το φιόρο του λεβάντε”, “Το κορίτσι  της γειτονιάς”, “Ο γενικός γραμματέας”, “Χριστίνα”, “Θυμήσου εκείνα τα χρόνια”, “Το μικρόβιο του έρωτα”, στην όπερα “Il matrimonio segretto”.

Επίσης ερμήνευσε τον ομώνυμο ρόλο στην όπερα “Αντιγόνη” του Θεόδωρου Στάθη και έχει συνεργαστεί με τις σπουδαιότερες συμφωνικές ορχήστρες. Έχει τραγουδήσει με τους Γιώργο Νταλάρα, Χρήστο Θηβαίο, Μάριο Φραγκούλη, Νότη Μαυρουδή, Παναγιώτη Μάργαρη, Στέφανο Κορκολή κ.ά.

Από το 2006 καθιέρωσε τις δικές της variete παραστάσεις: “Jizz”, “Copacabana”, “Flush Royal”, “Vendetta”, “Mata Hari”, “Bla bla &cha cha cha”. Έχει κάνει πολλές δισκογραφικές συμμετοχές και δυο προσωπικά album. Έχει πρωταγωνιστήσει σε τηλεοπτικές δουλειές και στον κινηματογράφο.

Στην παράσταση “Αναζητώντας τον Αττίκ” ενσάρκωσε στη σκηνή τη μεγάλη τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού Δανάη Στρατηγοπούλου και την περίφημη Κάκια Μενδρή.

Τον Μάιο του 2012 τραγούδησε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε πρώτη παγκόσμια στην Όπερα “Opus Elgin η καταστροφή του Παρθενώνα” στο ρόλο της θεάς Αφροδίτης και της Μαρίας Κάλλας.

Το 2013 συνεργάστηκε με την μαέστρο Ευγενία Μανωλίδου σε συναυλίες με θέμα τα τραγούδια του παγκόσμιου κινηματογράφου, με τίτλο “Cinema Paradiso”.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ

Έμπειρος μουσικός, εμπνευσμένος οραματιστής ενός σύγχρονου ήχου που πατάει γερά στην παράδοση και βλέπει σε ανατολή και δύση. Ξεκίνησε να παίζει ηλεκτρική κιθάρα σε ηλικία 14 χρόνων. Αργότερα ήταν μέλος του rock συγκροτήματος Sounds.  Εργάστηκε σαν session μουσικός, ενορχηστρωτής, παραγωγός και ηχολήπτης. Ως παραγωγός έχει στο ενεργητικό του δίσκουs όπως τους: “Παραλλογές» Γιώτα Βέη, ”Χαίνηδες”, ”Duo Epigonos”, ”Opus of the Lizard» Nor dar, “Balkan Voices”. Σαν ηχολήπτης ηχογράφησε μουσικούς όπως Lakshmi Shankar, Djivan Gasparian, Eberhart Weber.

Με σαφείς μουσικούς επηρεασμούς από τα ταξίδια του στην Αμερική και την Ευρώπη στις αρχές του 80, ξεκίνησε μια πορεία που τον έφερε από το Jazz club της Πλάκας σε διεθνή φεστιβάλ.

Παίζει, ειδικής κατασκευής  mandola, μαντολίνο, αναγεννησιακό λαούτο, πολίτικο λαούτο. Το μουσικό στίγμα του είναι εύκολα αναγνωρίσιμο, απλό, λιτό και καθαρό.

Εμπνευσμένος από ήχους ανατολής και δύσης συνέθεσε και ηχογράφησε το 1995 το άλμπουμ “Aeolia”, ένα έργο πού περιείχε το άρωμα και τούς ήχους της Μεσογείου. Το δεύτερο άλμπουμ τού Μιχάλη κυκλοφόρησε το 1997, με τίτλο “Chrismos”, και αντλώντας  ήχους του παρελθόντος, παρουσιάζει ένα αισιόδοξο μέλλον.  Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί τρίτο άλμπουμ, με τίτλο “Melissokipos”, με 10 τραγούδια, σε στίχους Ηλία Κατσούλη και ερμηνεία Σοφίας Τσέρου. Το single “Terra musica” κυκλοφόρησε το 1998, περιέχοντας τρεις συνθέσεις του, «τρεις  όψεις, τρεις απόψεις». Με τον τίτλο “Gaia” κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά άλμπουμ, που περιείχε έντεκα παραλλογές. Νέα ηχητικά άποψη, που ακολούθησε ανεξάρτητα και παράλληλα την μοναδική ερμηνεία της τραγουδίστριας Γιώτας Βέη. Το 1999  κυκλοφόρησε το άλμπουμ του, με τίτλο “1922 From Asia to Europe”, το οποίο είχε σαν κεντρικό θέμα της τον παράγοντα άνθρωπο, την περιπέτεια της απόδρασης και την επανένταξή του σε νέες χώρες.

 Ακολούθησαν τα άλμπουμ “déjà vu” (2001), “Γύρω μου και εντός”(2003) και

“Απόψε θα διαρρήξω τη σελήνη” (2007), ένα άλμπουμ με καθαρά ροκ χαρακτήρα, όπου ο Μιχάλης Νικολούδης υπερασπιζόμενος για πρώτη φορά το ρόλο του ερμηνευτή (σε εναλλακτική ποίηση του Νίκου Σταθόπουλου) ¨τάραξε¨ τα νερά της ελληνικής μουσικής σκηνής. Το 2008 ο Μιχάλης Νικολούδης επιστρέφει με την “AEOLIA 2”…Η συνέχεια – θα λέγαμε – του πλατινένιου άλμπουμ AEOLIA με άρωμα και ήχους της Μεσογείου και τον Μιχάλη Νικολούδη στο απόγειο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας,  να καταθέτει μελωδικές γραμμές φυσικής ομορφιάς, καθαρές, περιγραφικές, με συναίσθημα… και ελληνικό χρώμα. Το 2012, ο Μιχάλης μέσα στο ψηφιακό πνεύμα, έρχεται με τα digital single “Rehearsal beyond the clouds” και “Armenistis”, να ανέβει στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων του iTunes.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΚΑΝΑΣ

Το 1980 συμμετέχει στην ιστορική ηχογράφηση της Λιλιπούπολης με το Μάνο Χατζιδάκι και από τότε μέχρι το 1995 έχει ηχογραφήσει σε πάνω από 900 δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας. Ιδρυτής του γκρουπ ISKRA και μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ορχήστρα jazz της ΕΟΚ. Έχει ήδη 9 προσωπικά CDs (A New Day, Parastasis, Horizon, Amorosa, Stand Art, Echoes, Domino, Interspirit, Maestro) μέσα στα οποία συμμετέχει ολόκληρη η ελληνική jazz σκηνή καθώς και μερικοί από τους μεγαλύτερους μουσικούς του κόσμου όπως οι Dave Weckl, Anthony Jackson, Frank Gambale, Mike Stern, Bireli Lagrene, Eric Marienthal, Mitch Forman, Scott Kinsey, Wallace Roney, Lenny White, Brett Garsed, Bob Franceschini κ.ά.

Το cd “INTERSPIRIT” περιλαμβάνει μουσική του που συνέθεσε ειδικά για τον μεγάλο μπασίστα Anthony Jackson. Το cd έχει εκδώσει η Αμερικάνικη εταιρεία “Abstract Logix” και κυκλοφορεί ήδη σε όλη την Αμερική, Ευρώπη και Ασία, ενώ μπήκε στη λίστα των υποψηφίων του “53rd Grammy Award” στην κατηγορία “Best Contemporary Jazz Album”. Η μουσική αυτού του cd παρουσιάστηκε στην Αμερική (στο ιστορικό 55 Bar της Ν. Υόρκης), Ευρώπη καθώς επίσης και στην Ιαπωνία και Κορέα με εξαιρετική επιτυχία, ενώ η Ιαπωνική εταιρεία “King Records” επανεκδίδει και διανέμει τα προηγούμενα cds «Echoes» και «Domino» σε ολόκληρη την Ασία.

Έχει δώσει πολυάριθμες προσωπικές συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής, Ηρώδειο, Λυκαβηττό, Παλλάς, όπου εκτελέσθηκαν δικά του έργα από όλες τις μεγάλες Ελληνικές Ορχήστρες (Ορχήστρα ΕΡΤ, Big Band της EΡΤ, KOEM κ.λ.π) καθώς και από μεγάλες ορχήστρες και ensembles του εξωτερικού.

Έχει γράψει μουσική για θέατρο και κινηματογράφο ενώ είναι ιδρυτής του Ωδείου Τέχνης και του πολυχώρου ΑΘΗΝΑ Live όπου με δική του πρωτοβουλία έχουν διοργανωθεί συναυλίες και σεμινάρια με την αφρόκρεμα της παγκόσμιας jazz σκηνής (John Scofield, Pat Martino, Joe Zawinul, Buster Williams, Billy Cobham, Steve Gadd, John Pattituci, Dennis Chambers, Allan Holdsworth, Scott Henderson, Frank Gambale, Victor Wooten, Anthony Jackson κ.λ.π.).

Ως εκπαιδευτικός έχει διδάξει ηλεκτρικό μπάσο σε περισσότερους από 800 επαγγελματίες του χώρου και jazz θεωρητικά. Είναι συγγραφέας 18 εκπαιδευτικών βιβλίων μουσικής. Τα 8 αφορούν στη θεωρία της μουσικής. Ξεκινούν από τη γνωριμία των νοτών και καλύπτουν διεξοδικά θέματα όπως η αρμονία, η αντίστιξη, η οργανογνωσία, η ενορχήστρωση και η σύνθεση με σύγχρονη κατεύθυνση, ενώ σειρά 10 βιβλίων αφορά το ηλεκτρικό μπάσο, την τεχνική του, το styling, το comping και τον αυτοσχεδιασμό σε όλα τα μουσικά είδη. Τα βιβλία αυτά διδάσκονται σε όλα τα σύγχρονα ωδεία της χώρας αλλά και του εξωτερικού.

Σήμερα με το γκρουπ του YFG (Yiorgos Fakanas Group) δίνει πολυάριθμες συναυλίες συνεργαζόμενος με μεγάλα ονόματα της διεθνούς jazz fusion σκηνής όπως οι Mike Stern, Frank Gambale, Anthony Jackson, Dave Weckl, Alex Acuna, Bireli Lagrene, Dennis Chambers, Horacio El Negro,  Greg Howe, Eric Marienthal, Guthrie Govan, Dominique Di Piazza, Brett Garsed,  Otmaro Ruiz, Barry Finerty, Mitch Forman,  Tony Lakatos,  Scott Kinsey,  Jeff Richman, Bob Franceschini και πολλούς ακόμη.

Είναι εκδότης του περιοδικού Jazz Fusion Mood μέσω του οποίου προωθείται η νέα αντίληψη για τη δημιουργική μουσική στην Ελλάδα.

Το cd “MAESTRO” , στο οποίο συμμετέχουν οι Alex Acuna, Bireli Lagrene, Eric Marienthal και Scott Kinsey, αποτελεί την πιο πρόσφατη δισκογραφική του δουλειά που περιλαμβάνει μουσική αφιερωμένη στο Δ. Μητρόπουλο. Έπεται το νέο cd που τιτλοφορείται “ACROBAT”  με την εξαιρετική συμμετοχή των: Dennis Chambers στα drums,  Mike Stern στην κιθάρα  και  Lew Soloff στην τρομπέτα, που θα κυκλοφορήσει σύντομα.