H γκαλερί a.antonopoulou.art έχει την ιδιαίτερη χαρά να παρουσιάσει την πρώτη πλήρη ατομική έκθεση των ημερολογίων της Ντέμης Κάϊα.

 

Η έκθεση, θα διαρκέσει από τις 29 Μαΐου έως και τις 27 Ιουνίου 2013.

 

Εδώ και μερικά χρόνια, μέσα από μερικές εκατοντάδες σελίδες ημερολογίων, η εικαστικός Ντέμη Κάϊα προσπαθεί να βάλει σε τάξη τον κόσμο που την περιβάλλει, στην πόλη που ζει, την Αθήνα αλλά και τον πλανήτη, για τον οποίο ενημερώνεται σχεδόν κάθε στιγμή χάρη στην προσκόλλησή της στο διαδίκτυο και τα social media. Περισσότερο όμως απ’ όλα αυτά τα ημερολόγια τη βοηθούν να βάλει σε τάξη τις προσωπικές εμπειρίες, την ακόρεστη σεξουαλική της περιέργεια και τις φαντασιώσεις της. Λίγες φορές έχουμε δει να καταγράφεται (εικαστικά) στο χαρτί πιο γλαφυρά, πιο τολμηρά, η σεξουαλική ορμή και ο ερωτισμός. Η Ντέμη Κάϊα εξερευνά με τη δουλειά της αυτά τα θέματα και αυτές τις περιοχές. Συχνά σχεδιάζει μέσα στους κεκλεισμένους τόπους συλλογικών σεξουαλικών συνευρέσεων, προσωπικές εμπειρίες σε ζωντανό χρόνο ή μνημονικές και μετά ποστάρει τα σχέδιά της στο διαδίκτυο.

 

Έτσι πράγματα τόσο διαφορετικά και άλλης εποχής συνδυάζονται με έναν απρόσμενο τρόπο: από τον μυστικό και απαγορευμένο τόπο κάπου σ’ έναν δρόμο της Αθήνας, ή μια κλειστή κοινότητα μόνο για μέλη ή σε μια αυστηρά ιδιωτική συνεύρεση στον άπειρο και ελεύθερο χώρο του διαδικτύου, με σχόλια στην αγγλική γλώσσα ώστε να είναι προσπελάσιμα απ’ όλον τον πλανήτη. Από την αναγεννησιακή παράδοση του εκ του φυσικού σχεδίου του σώματος, μπολιασμένη με την ασιατική εμμονή με τη χειρονομιακή πινελιά, στην ψηφιακή γλώσσα, ανάμεικτη με κείμενα και διαδραστική επικοινωνία με τους θεατές.

 

Ένα μεγάλο μέρος των σχεδίων της Ντέμης Κάϊα σ’ αυτά τα ημερολόγια δεν αναπαραστούν ούτε προσωπικές εμπειρίες, ούτε την εντύπωση του κόσμου που την περιβάλλει. Σ’ αυτό το κομμάτι των σχεδίων έχουμε να κάνουμε με την εκπλήρωση των πιο μύχιων φαντασιώσεων. Αυτές οι φαντασιώσεις αμφισβητούν ευθέως τα όρια του επιτρεπτού ή της νομιμότητας, ακόμη, και αγγίζουν τη καυτή καρδιά της Παραβατικότητας. Η Ντέμη Κάϊα ενδιαφέρεται για τη σεξουαλική παράβαση που συνδέεται με τη φαντασίωση. Εκεί όλα επιτρέπονται και ο καλλιτέχνης μετατρέπεται ταυτόχρονα (συχνά) σε οργιαστική μαινάδα και σε αιμοσταγή δολοφόνο.

 

Με την ευκαιρία της έκθεσης θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Ντέμης Κάϊα, The Diaries