Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο το βιβλίο των Robert και Edward Skidelskyμε τίτλο “Πόσα πραγματικά χρειαζόμαστε;”.

 

Το βιβλίο:

Έως πρόσφατα όλοι θεωρούσαν την οικονομική ανάπτυξη ως αυταπόδεικτα θετική και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις επικεντρώνονταν στους βέλτιστους τρόπους επίτευξής της. Αυτή η κοινή πεποίθηση φαίνεται ότι αρχίζει να χάνει έδαφος. Ο θυμός προς τους «άπληστους» τραπεζίτες και τα «αισχρά» μπόνους τους δίνει τη θέση του σε μια βαθύτερη δυσαρέσκεια προς το οικονομικό σύστημα που στόχο έχει τη συσσώρευση πλούτου. Οι τεράστιες διαφορές στα εισοδήματα και το ολοένα και μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς μας οδηγεί σιγά σιγά σε μια διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων.

 

Οι Skidelsky, πατέρας και γιος, προσεγγίζουν την οικονομία περισσότερο ως ηθική δέσμευση παρά ως επιστήμη με την κυριολεκτική έννοια του όρου, ιχνηλατούν την έννοια του «ευ ζην» από τον Αριστοτέλη μέχρι τις μέρες μας, καταδεικνύοντας το τεράστιο χάσμα μεταξύ της σύγχρονης ζωής και του αριστοτελικού αυτού ιδεώδους. Απορρίπτοντας την αντίληψη ότι υπάρχει ένα ενιαίο μέτρο της ανθρώπινης προόδου, είτε αυτό ονομάζεται ΑΕΠ είτε «ευτυχία», αναλύουν τα επτά στοιχεία που θεωρούν ότι συνθέτουν το ευ ζην. Τέλος, προτείνουν ένα ριζοσπαστικό νέο μοντέλο αναδιανομής των εισοδημάτων που μπορεί να οδηγήσει στην εκπλήρωση των πραγματικών ανθρώπινων αναγκών.

 

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ένα βιβλίο μεστό και αφυπνιστικό.

Prospect

 

Στο εμβριθές βιβλίο τους, οι Skidelsky κινούνται απρόσκοπτα από το αφηρημένο στο συγκεκριμένο· από τη φιλοσοφία στη δημόσια πολιτική. Θα αγνοήσουμε το κάλεσμά τους αυτό να φανταστούμε ένα καλύτερο μέλλον;

Independent

 

Υπάρχει υπερβολική χλιδή και υπερβολική ανισότητα στην κοινωνία μας. Πρέπει να επικεντρωθούμε πολύ λιγότερο στον πλουτισμό και πολύ περισσότερο στην καλλιέργεια των πραγμάτων που έχουν σημασία: στη σχόλη, τη γνώση, τη φιλία. Τις φαινομενικά «ακίνδυνες» αυτές φράσεις, οι Skidelsky (πατέρας και γιος) τις μετουσιώνουν σε ριζοσπαστικές πολιτικές προτάσεις.

Daily Telegraph

 

 

Ένα βιβλίο ευφυές και προκλητικό, γενναιόδωρο και πολυσχιδές … Ανοίγει ένα καινούργιο μέτωπο σε ό,τι αναμφισβήτητα αποτελεί το πιο επιτακτικό ηθικό ζήτημα στον σημερινό δυτικό κόσμο.

Church Times

 

Οι συγγραφείς:

O Robert Skidelsky είναι επίτιμος καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο University of Warwick της Μεγάλης Βρετανίας. Η τρίτομη βιογραφία του για τον John Maynard Keynes έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το βραβείο του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (Council of Foreign Relations). Είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου The World After Communism. Είναι μέλος της Βουλής των Λόρδων από το 1991 και της Βρετανικής Ακαδημίας από το 1994.

 

Ο Εdward Skidelsky είναι λέκτορας στο τμήμα Φιλοσοφίας του University of Exeter. Άρθρα του δημοσιεύονται τακτικά στα περιοδικά New Statesman, Telegraph, Spectator και Prospect. Μεταξύάλλωνέχειεκδώσειταβιβλία The Conditions of Goodness και Ernst Cassirer: The Last Philosopher of Culture.