Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Πόσα πραγματικά χρειαζόμαστε; - Robert και Edward Skidelsky

Πόσα πραγματικά χρειαζόμαστε; - Robert και Edward Skidelsky

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο το βιβλίο των Robert και Edward Skidelskyμε τίτλο “Πόσα πραγματικά χρειαζόμαστε;”.

 

Το βιβλίο:

Έως πρόσφατα όλοι θεωρούσαν την οικονομική ανάπτυξη ως αυταπόδεικτα θετική και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις επικεντρώνονταν στους βέλτιστους τρόπους επίτευξής της. Αυτή η κοινή πεποίθηση φαίνεται ότι αρχίζει να χάνει έδαφος. Ο θυμός προς τους «άπληστους» τραπεζίτες και τα «αισχρά» μπόνους τους δίνει τη θέση του σε μια βαθύτερη δυσαρέσκεια προς το οικονομικό σύστημα που στόχο έχει τη συσσώρευση πλούτου. Οι τεράστιες διαφορές στα εισοδήματα και το ολοένα και μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς μας οδηγεί σιγά σιγά σε μια διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων.

 

Οι Skidelsky, πατέρας και γιος, προσεγγίζουν την οικονομία περισσότερο ως ηθική δέσμευση παρά ως επιστήμη με την κυριολεκτική έννοια του όρου, ιχνηλατούν την έννοια του «ευ ζην» από τον Αριστοτέλη μέχρι τις μέρες μας, καταδεικνύοντας το τεράστιο χάσμα μεταξύ της σύγχρονης ζωής και του αριστοτελικού αυτού ιδεώδους. Απορρίπτοντας την αντίληψη ότι υπάρχει ένα ενιαίο μέτρο της ανθρώπινης προόδου, είτε αυτό ονομάζεται ΑΕΠ είτε «ευτυχία», αναλύουν τα επτά στοιχεία που θεωρούν ότι συνθέτουν το ευ ζην. Τέλος, προτείνουν ένα ριζοσπαστικό νέο μοντέλο αναδιανομής των εισοδημάτων που μπορεί να οδηγήσει στην εκπλήρωση των πραγματικών ανθρώπινων αναγκών.

 

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ένα βιβλίο μεστό και αφυπνιστικό.

Prospect

 

Στο εμβριθές βιβλίο τους, οι Skidelsky κινούνται απρόσκοπτα από το αφηρημένο στο συγκεκριμένο· από τη φιλοσοφία στη δημόσια πολιτική. Θα αγνοήσουμε το κάλεσμά τους αυτό να φανταστούμε ένα καλύτερο μέλλον;

Independent

 

Υπάρχει υπερβολική χλιδή και υπερβολική ανισότητα στην κοινωνία μας. Πρέπει να επικεντρωθούμε πολύ λιγότερο στον πλουτισμό και πολύ περισσότερο στην καλλιέργεια των πραγμάτων που έχουν σημασία: στη σχόλη, τη γνώση, τη φιλία. Τις φαινομενικά «ακίνδυνες» αυτές φράσεις, οι Skidelsky (πατέρας και γιος) τις μετουσιώνουν σε ριζοσπαστικές πολιτικές προτάσεις.

Daily Telegraph

 

 

Ένα βιβλίο ευφυές και προκλητικό, γενναιόδωρο και πολυσχιδές … Ανοίγει ένα καινούργιο μέτωπο σε ό,τι αναμφισβήτητα αποτελεί το πιο επιτακτικό ηθικό ζήτημα στον σημερινό δυτικό κόσμο.

Church Times

 

Οι συγγραφείς:

O Robert Skidelsky είναι επίτιμος καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο University of Warwick της Μεγάλης Βρετανίας. Η τρίτομη βιογραφία του για τον John Maynard Keynes έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το βραβείο του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (Council of Foreign Relations). Είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου The World After Communism. Είναι μέλος της Βουλής των Λόρδων από το 1991 και της Βρετανικής Ακαδημίας από το 1994.

 

Ο Εdward Skidelsky είναι λέκτορας στο τμήμα Φιλοσοφίας του University of Exeter. Άρθρα του δημοσιεύονται τακτικά στα περιοδικά New Statesman, Telegraph, Spectator και Prospect. Μεταξύάλλωνέχειεκδώσειταβιβλία The Conditions of Goodness και Ernst Cassirer: The Last Philosopher of Culture.

Σχετικές ειδήσεις
Παραμύθια με την Ξένια στην Καλαμάτα
16.11.2016 11:01
Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Βιβλιοθήκη του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στην παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλογεροπούλου σε εικονογράφηση Φίλιππου Φωτιάδη Παραμύθια με την Ξένια για να την ακούσετε να αφηγείται ζωντανά ένα από τα παραμύθια του βιβλίου!
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.