Η Batagianni Gallery παρουσιάζει μια έκθεση 4 έργων του Γιώργου Χατζημιχάλη με τίτλο “Σημειώσεις που τα κοιτάζει ένα γλυπτό του Βάσου Καπάνταη”.

Η έκθεση, θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 13 Μαΐου και θα διαρκέσει έως και τις 22 Ιουνίου 2013.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά συγκροτημένα, έργα από την ενότητα Σημειώσεις που άρχισε το 2007 και τελειώνει σε αυτή την έκθεση. Στην ενότητα αυτή ανήκουν 11 κεντρικά έργα – μεγάλων διαστάσεων- και αρκετά μικρά. Τα 4 έργα που εκτίθενται εδώ και που κλείνουν αυτή την ενότητα έγιναν το 2012 – 2013.

Το γλυπτό του Βάσου Καπάνταη που παρατηρεί τα 4 αυτά έργα έχει εκτεθεί στην μεγάλη αναδρομική έκθεση του γλύπτη στο Μουσείο Μπενάκη το 2007, έκθεση που είχε επιμεληθεί ο Γιώργος Χατζημιχάλης.

‘Μιας και αποφάσισα να κλείσω τη περιπέτεια των Σημειώσεων εκθέτοντας τα 4 τελευταία έργα, σκέφτηκα να καλέσω και το Όρνεο του Βάσου Καπάνταη, ώστε να γιορτάσουμε μαζί στην έκθεση το τέλος αυτής της ενότητας. Είναι πάντα πολύ σημαντικό, τέτοιες στιγμές να τις μοιραζόμαστε με σπουδαίους φίλους.’ Γ.Χ

Το βίντεο δείχνει τη φωτογραφία της μάνας του Τάσου Τούση που θρηνεί τον δολοφονημένο γιό της στις διαδηλώσεις της 9ης Μαΐου του 1936 στη Θεσσαλονίκη. Είναι η φωτογραφία που συγκίνησε τόσο τον Γιάννη Ρίτσο ώστε να γράψει τον Επιτάφιο. Η εικόνα αυτή, από τις πιο δυνατές στην ιστορία της φωτογραφίας, δείχνει με σπαρακτικό τρόπο τι σημαίνει πόνος και μητρική αγάπη.

Τη γλυκύτητα αυτής της αγάπης δείχνει το αριστούργημα του Ραφαήλου Μαντόνα Σιξτίνα και αυτός είναι ο λόγος που τα δύο αυτά σπουδαία έργα συνυπάρχουν στο βίντεο των 6 δευτερολέπτων.

Ακόμα στην έκθεση θα υπάρχουν 2 βιβλία, ο Επιτάφιος του Γιάννη Ρίτσου από τις εκδόσεις Κέδρος και το Μαντόνα Σιξτίνα του Vasily Grossman από τις εκδόσεις ‘Αγρα.