Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο το βιβλίο του Hakan Nesserμε τίτλο “Το σημείο του Μπόρκμαν”, σε μετάφραση από τη Γωγώ Αρβανίτη.

 

Σε κάθε αστυνομική έρευνα υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο, πέρα από το οποίο οι αστυνομικοί δεν χρειάζονται άλλες πληροφορίες, η έρευνα δηλαδή δεν έχει πλέον νόημα. Η υπόθεση μπορεί να λυθεί μόνο μέσα από τον συσχετισμό των στοιχείων. Αυτό είναι το σημείο του Μπόρκμαν και ο παραπάνω κανόνας ανήκει στον μέντορα του εκκεντρικού επιθεωρητή Βαν Βέτερεν, ο οποίος πιστεύει ακράδαντα ότι μπορεί να λύσει οποιαδήποτε υπόθεση φόνου. Όταν τρεις άντρες βρίσκονται άγρια δολοφονημένοι στην ήσυχη παραλιακή πόλη Καλμπρίγκεν,  ο επιθεωρητής Βαν Βέτερεν, που κάνει διακοπές εκεί κοντά αλλά βαριέται αφόρητα, καλείται από τις τοπικές αρχές να συνδράμει στην έρευνα. Ο ντόπιος επικεφαλής της αστυνομίας απέχει λίγες μόνο μέρες από τη συνταξιοδότηση και θέλει να τελειώνει όσο το δυνατόν συντομότερα με τις εκκρεμότητές του. Όμως τα θύματα δεν συνδέονται μεταξύ τους. Και τότε αναπάντεχα μια νεαρή εξαιρετική συνάδελφος του Βαν Βέτερεν εξαφανίζεται – μήπως έφτασε στο σημείο του Μπόρκμαν  νωρίτερα από όλους τους άλλους;

 

 

Τι έγραψε ο Τύπος:

Καταιγιστική πλοκή, με έντονη κλιμάκωση και έναν αξιαγάπητο αυστηρό επιθεωρητή.

Times

 

Μια καθηλωτική ιστορία μ’ ένα αναπάντεχο φινάλε. Ο Νέσερ δουλεύει τόσο την πλοκή όσο και τους χαρακτήρες του, ώστε στο τέλος οι αστυνομικοί γίνονται πρόσωπα οικεία στον αναγνώστη.

Sunday Telegraph 

 

Το μεγαλύτερο ατού είναι η σαρκαστική διαύγεια της φωνής του Νέσερ. Οι συγκρατημένες του περιγραφές είναι από μόνες τους μια απόλαυση. Αλλά το μυθιστόρημά του δεν εξαντλείται σε αυτές: διαθέτει στοιχεία μαύρης κωμωδίας, ενώ σχολιάζει το πέρασμα του χρόνου και την ωριμότητα στη σκέψη που αυτό το πέρασμα συνεπάγεται. Η αυστηρή γοητεία του βιβλίου ακολουθεί τον αναγνώστη για καιρό μετά το τέλος του…

Times Literary Supplement

 

Η γραφή του Νέσερ είναι τόσο διεισδυτική που μοιάζει σαν ο συγγραφέας να μπαίνει κάτω από το δέρμα των ηρώων του.

New York Times

 

Σε κρατάει σε αναμμένα κάρβουνα. Δεν θες όμως να τελειώσει…

San Francisco Chronicle

 

Ο Hakan Nesser (Χόκαν Νέσσερ, 1950) είναι ένας από τους δημοφιλέστερους αστυνομικούς συγγραφείς της Σουηδίας, ο οποίος έχει λάβει πλήθος διακρίσεων για τη σειρά μυθιστορημάτων του με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Βαν Βέτερεν, μεταξύ των οποίων το European Crime Fiction Star Award (Ripper Award) 2010/11, το Βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας Αστυνομικής Λογοτεχνίας (τρεις φορές) και το Glass Key. Η σειρά αυτή έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 χώρες, έχει πουλήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, ενώ πολλές περιπέτειες του επιθεωρητή Βαν Βέτερεν έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.