Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Οι συμφωνίες του Γιοχάνες Μπραμς: διάλεξη του Κωστή Γαϊτάνου

Οι συμφωνίες του Γιοχάνες Μπραμς: διάλεξη του Κωστή Γαϊτάνου

Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, φιλοξενεί στην Αίθουσα Διδασκαλίας την Τετάρτη 8 Μαΐου στις 19:00 τη διάλεξη του Κωστή Γαϊτάνου, πιανίστα και καλλιτεχνικού διευθυντή του Ωδείου «Μουσικοί Ορίζοντες», με τίτλο «Οι συμφωνίες του Γιοχάνες Μπραμς».

 

Στη διάλεξη θα παρουσιαστούν με αναλυτικό τρόπο οι τέσσερις μεγάλες συμφωνίες του Γερμανού ρομαντικού συνθέτη, πλαισιωμένες από ενδιαφέροντα βιογραφικά στοιχεία. Παράλληλα, το κοινό των σπουδαστών μουσικής και  μουσικόφιλων στους οποίους κυρίως απευθύνεται η διάλεξη, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αποσπάσματα από βιντεοσκοπήσεις σημαντικών εκτελέσεων των τεσσάρων συμφωνιών.

Η ομιλία εντάσσεται στη σειρά διαλέξεων και άλλων εκδηλώσεων που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη.  Οι ομιλητές των διαλέξεων είναι προσκεκλημένοι της Βιβλιοθήκης και προέρχονται από τον ακαδημαϊκό κυρίως χώρο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και ερευνητές μουσικής ή μουσικοί, με εξειδίκευση στο εκάστοτε θέμα. Οι διαλέξεις πλαισιώνονται από ζωντανή μουσική , οπτικοακουστικό υλικό και βιβλιογραφία από την πλούσια συλλογή της Βιβλιοθήκης.

 

Όλες οι διαλέξεις βιντεοσκοπούνται και είναι διαθέσιμες από την ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης (www.mmb.org.gr) Περιλήψεις των διαλέξεων και βιογραφικά των ομιλητών φιλοξενούνται επίσης στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης: http://www.mmb.org.gr/page/default.asp?la=1&id=6804

 

Είσοδος δωρεάν (με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων αρχίζει στις 18:00).

Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας της Αίθουσας Διδασκαλίας (100 άτομα) συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση.

 

Ο Κωστής Γαϊτάνος είναι ένας μουσικός με πολυσχιδή προσφορά στον ελληνικό χώρο. Πιανίστας , δάσκαλος και μουσικολόγος. Σαν πιανίστας έκανε διεθνή καριέρα πάνω από 20 χρόνια στην Ευρώπη, Αφρική και Ασία, παίζοντας σαν σολίστ με ορχήστρες, σε ατομικά ρεσιτάλ και συνοδεύοντας σε περιοδείες μεγάλους καλλιτέχνες του βιολιού, του βιολοντσέλου και του τραγουδιού. Σαν παιδαγωγός ασχολήθηκε επί μακρόν με τη διδασκαλία του οργάνου, μεταλαμπαδεύοντας τις πολύτιμες γνώσεις του σε δεκάδες μαθητές που τα επόμενα χρόνια σταδιοδρόμησαν στο διεθνή χώρο ή κατέλαβαν θέσεις στην ελληνική εκπαίδευση. Το 1987 με πρόσκληση της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη ανέλαβε – τιμής ένεκεν –  τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και αντιπροέδρου του ΔΣ της ΕΛΣ και ανάλωσε όλες τις πνευματικές του δυνάμεις στην εμπέδωση των εργασιών του Λυρικού θεάτρου. Σαν μουσικολόγος, τα  βιβλία του, η ‘’Αυτού Μεγαλειότης το Πιάνο’’, οι ‘’Εννέα Συμφωνίες’’ του Μπετόβεν και το ‘’Εγχειρίδιο μουσικής’’ που περιλαμβάνει τα ωδειακά μαθήματα, έτυχαν από το αναγνωστικό κοινό και την Ακαδημία Αθηνών την ανάλογη υποδοχή. Τον Ιούνιο του 2012 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Φ. Νάκα» το εμπεριστατωμένο δίτομο σύγγραμμά του που αφορά την Ιστορία της Ελληνικής Μουσικής από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Σημαντικές θεωρούνται ακόμη οι διαλέξεις που ο διακεκριμένος καλλιτέχνης έχει δώσει σε Πανεπιστήμια, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ή σε ραδιοφωνικές εκπομπές τόσο στον τόπο μας, όσο και στο εξωτερικό. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία και διακρίσεις, ήταν μέλος εξεταστικών επιτροπών σε διεθνείς διαγωνισμούς και το 1999 ίδρυσε μαζί με την γυναίκα του τη γνωστή πιανίστα και καθηγήτρια Μπέττυ Μπαρζούκα το Πολιτιστικό και Καλλιτεχνικό κέντρο «Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες». Τέλος, τον Δεκέμβριο του 2007 η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε με το Βραβείο Μουσικής για την πολυετή και άκρως σημαντική του παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου μας.

Σχετικές ειδήσεις
Έργα των Μπραμς και Έλγκαρ από την Κρατική Ορχήστρα στο Μέγαρο
17.01.2017 17:02
Στην πρώτη της συμφωνική συναυλία για το 2017, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου (20.30), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, δύο έμπειρους και καταξιωμένους καλλιτέχνες, με λαμπρή διαδρομή στη διεθνή μουσική σκηνή.
Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης για καλό σκοπό
30.12.2016 17:05
Την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017, το TrioFor παρουσιάζει υπέροχα έργα των Σούμπερτ και Μπραμς. Το σχήμα αποτελείται από τρεις ιδιαιτέρως ταλαντούχους μουσικούς που ενώθηκαν με σκοπό να προσφέρουν φρέσκιες και δυναμικές ερμηνείες σε σημαντικά έργα του ρεπερτορίου.
Κατάστρωμα: Το νέο cd του Κωστή Μαραβέγια κυκλοφορεί!
28.06.2016 10:30
Τι κι αν βούτηξε με τη Λόλα στη θάλασσα; Ο Κωστής Μαραβέγιας επιβιβάζεται για ακόμη μια φορά στο πλοίο και βγαίνει στο… «κατάστρωμα».
Φάρος: Νέο τραγούδι & video clip από τον Κωστή Μαραβέγια
31.05.2016 13:08
Το πρώτο τραγούδι από το επερχόμενο cd του Κωστή Μαραβέγια με γενικό τίτλο «ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑ» που κυκλοφορεί σε λίγες μέρες.
Κυριακάτικα Πρωινά: Κουαρτέτο εγχόρδων xPause & πιάνο στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ
06.04.2016 13:25
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται την Κυριακή 10 Απριλίου 2016 με το γνωστό κουαρτέτο xPause, που θα ερμηνεύσει έργα Μπετόβεν και Μπραμς.