Σάββατο, 23 Μαΐου 2015

Κύκλωψ του Ευριπίδη, από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου

Κύκλωψ του Ευριπίδη, από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου

 

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί το μοναδικό σατυρικό δράμα που έφτασε ακέραιο ως τις μέρες μας στις 2 και 3 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

 

Ο Κύκλωψ του Ευριπίδη πραγματεύεται από μια άλλη οπτική γωνία τις περιπέτειες του Οδυσσέα στο νησί του κύκλωπα Πολύφημου. Όταν ο Οδυσσέας, ο πολυμήχανος και επινοητικός ήρωας της Οδύσσειας, καταφτάνει στο νησί του Κύκλωπα για να βρει προμήθειες ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Ιθάκη, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια κοινωνία που βασίζεται σε πρωτόγονα ένστικτα.  Μια ιστορία γεμάτη κωμικά στοιχεία με τον χορό των σατύρων να δίνει τον τόνο όπου η ανθρώπινη ευφυΐα, η ευστροφία και η επινοητικότητα κατατροπώνουν την κτηνώδη δύναμη και τη στυγνή βία.

 

 

Περίληψη

Ο γέροντας Σιληνός αφηγείται πως αυτός και οι σάτυροι, προσπαθώντας να σώσουν το Διόνυσο από τους Τυρρηνικούς πειρατές που τον είχαν αιχμαλωτίσει, ξεβράστηκαν στη χώρα των Κυκλώπων, όταν στο νησί καταφτάνει και ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του, για να ζητήσει προμήθειες για το ταξίδι της επιστροφής του στην Ιθάκη.  Ο Σιληνός γεύεται και πάλι το κρασί του θεού Διονύσου και ετοιμάζει όσα ζήτησε ο Οδυσσέας, όταν όμως ο Κύκλωπας επιστρέφει, φοβισμένος, προσπαθεί να τον πείσει ότι ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του τον χτύπησαν για να κλέψουν προμήθειες. Ο Κύκλωπας τον πιστεύει και αιχμαλωτίζει τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του. Όταν κατασπαράξει δύο, ο Οδυσσέας αναλαμβάνει δράση. Πείθει τους σατύρους να τον βοηθήσουν να μεθύσει τον Κύκλωπα ώστε όταν αποκοιμηθεί να τον τυφλώσει με ένα πυρωμένο κλαδί ελιάς. Ο Οδυσσέας θα τα καταφέρει και παρά τις απειλές του τυφλού πια Κύκλωπα, θα αναχωρήσει με τους συντρόφους του για την Ιθάκη.

 

 

 

Η ταυτότητα της παράστασης

 

Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου

Διασκευή: Βασίλης Παπαβασιλείου – Σωτήρης Χαβιάρας

Σκηνικά – κοστούμια: Μαρί Νοέλ Σεμέ

Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός

Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ

Κίνηση: Sinequanon

Βοηθός σκηνοθέτη: Νικολέτα Φιλόσογλου

                         

Διανομή

 

Οδυσσέας: Νίκος Καραθάνος

Κύκλωπας: Δημήτρης Πιατάς

Σιληνός: Νίκος Χατζόπουλος

 

Χορός: Γιώργος Γιαννακάκος, Θανάσης Δήμου , Ηλίας Ζερβός, Βασίλης Καραμπούλας, Κώστας Κοράκης, Γιάννης Κότσιφας, Λαέρτης Μαλκότσης, Άγγελος Μπούρας, Μιχάλης Οικονόμου , Χρήστος Σαπουντζής, Μιχάλης Σαράντης, Γιώργος Συμεωνίδης,  Χάρης Τζωρτζάκης, Άγγελος Τριανταφύλλου , Σωτήρης Τσακομίδης, Γιωργής Τσουρής, Νικόλας Χανακούλας.

 

  

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

 

 

 

Το Εθνικό Θέατρο στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής, ανακοινώνει για την παράσταση «Κύκλωψ» του Ευριπίδη, που θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 2 και 3 Αυγούστου, μια ειδική προσφορά.

 

Με την αγορά ενός (1) εισιτηρίου στο άνω διάζωμα αξίας 13Euro προσφέρεται το δεύτερο ΔΩΡΕΑΝ.

 

 

Περιοδεία

 

● 2 και 3 Αυγούστου,  Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

● 8 Αυγούστου, Ιωάννινα, Υπαίθριο Θέατρο  - Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών

●18 Αυγούστου, Καβάλα Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

● 21 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Δίον

●26 Αυγούστου,  Θέατρο Βράχων 

● 28 Αυγούστου, Θέατρο Πέτρας

● 30 Αυγούστου, Ελευσίνα , Παλαιό Ελαιουργείο

● 4 Σεπτεμβρίου,  Θέατρο Αλσους Νέας Σμύρνης

● 6 Σεπτεμβρίου, Χαλάνδρι, Θέατρο Ρεματιάς

● 9 Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους

● 13 Σεπτεμβρίου, Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο

● 16 Σεπτεμβρίου,  Ηλιούπολη, Θέατρο Αλσους «Δημήτρης Κιντής»

● 19 Σεπτεμβρίου, Γαλάτσι, Αλσος Βεϊκου

● 22 Σεπτεμβρίου, Κηποθέατρο Παπάγου

 


 

Σχετικές ειδήσεις
Η Ελένη του Ευριπίδη από τον Δημήτρη Καραντζά στην Πειραιώς 260
02.09.2014 12:10
Η «Ελένη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά, ύστερα από την πρώτη της παρουσίαση στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ, επαναλαμβάνεται 12 έως τις 14 Σεπτεμβρίου, στην Πειραιώς 260
Ιππόλυτος του Ευριπίδη στο Φεστιβάλ Ηλιούπολης
25.08.2014 17:06
Το Φεστιβάλ Ηλιούπολης παρουσιάζει το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014 το έργο του Ευριπίδη, Ιππόλυτος, που παρουσίασε όλο το καλοκαίρι στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη επιτυχία, το Εθνικό Θέατρο.
Βάκχες του Ευριπίδη στα Αισχύλεια 2014
12.08.2014 11:24
Οι Βάκχες, το έργο του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία της Άντζελας Μπρούσκου, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο των Αισχυλείων, την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας.
Ο Ιππόλυτος του Ευριπίδη στο 57ο Φεστιβάλ Φιλίππων
04.08.2014 15:47
Το 57ο Φεστιβάλ Φιλίππων φιλοξενεί μία από τις σπουδαιότερες τραγωδίες του Ευριπίδη, τον «Ιππόλυτο», σε σκηνοθεσία της Λυδίας Κονιόρδου από το Εθνικό Θέατρο, για μία παράσταση στις 12 Αυγούστου 2014.
Ιππόλυτος του Ευριπίδη, από το Εθνικό Θέατρο, σε καλοκαιρινή περιοδεία
01.07.2014 16:17
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για τη θερινή καλλιτεχνική περίοδο 2013-1014 μία από τις σπουδαιότερες τραγωδίες του Ευριπίδη, τον «Ιππόλυτο», σε σκηνοθεσία της Λυδίας Κονιόρδου.