Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Γιώργος Τσιριγώτης: Οι καρδιές δεν κοροϊδεύονται

Γιώργος Τσιριγώτης: Οι καρδιές δεν κοροϊδεύονται

Ο Γιώργος Τσιριγώτης επανέρχεται για τρίτη φορά στη σκηνή του Half Note, πλαισιωμένος από τέσσερεις μοναδικούς δεξιοτέχνες μουσικούς, για να μας χαρίσει και πάλι μοναδικές στιγμές συγκίνησης και πάθους με «Τα 4 πρόσωπα ενός τενόρου». Λίγο πριν την εμφάνισή του, την Πέμπτη 25 Απριλίου, απαντά στις ερωτήσεις μας για την πορεία του στη μουσική , το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει και τα επόμενα σχέδιά του!

 

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

 

Culturenow.gr: Αφορμή της «κουβέντας» μας είναι η εμφάνισή σας – για 3η φορά – στη σκηνή του Half Note Jazz Club. Πώς νιώθετε που οι προηγούμενες εμφανίσεις σας είχαν την αποδοχή του κοινού και μάλιστα σε μια ιστορική μουσική σκηνή της Αθήνας;

Γιώργος Τσιριγώτης: Ευγνώμων! Ήθελα αρκετό καιρό να παίξω στο Half Note, περίμενα όμως το κατάλληλο project. H κυρία Καράμπελα είναι εξαιρετικός άνθρωπος. Δίκαιος και κρατάει ψηλά τα στάνταρτς, πράγμα ωφέλιμο για όλους.

 

 

Cul.N.: Το πρόγραμμά σας παρουσιάζει μεγάλο εύρος συνδυάζοντας μουσικά είδη πολλών εποχών και στυλ. Πείτε μας δυο λόγια για τα κριτήρια της επιλογής σας.

Γ.Τ.: Έπρεπε να φτιαχτεί ένα πρόγραμμα το οποίο να μπορεί να φανερώνει όλα αυτά για τα οποία δουλεύω σχεδόν δεκαπέντε χρόνια τώρα. Μόνο σ’ ένα πρόγραμμα με λαϊκά ή παραδοσιακά τραγούδια, αυτό δεν γίνεται. Οι αρετές του μουσικού και του τραγουδιστή δεν ξεδιπλώνονται όλες. Και είναι ανάγκη για εμένα αυτό γιατί το τραγούδι είναι έκφραση. Επίσης πάντα μπαίνει και καινούριο υλικό, για να μην σταματάω τη μελέτη. Πιστεύω ότι μόνο η μελέτη δίνει τη φρέσκια ενέργεια που χρειάζονται οι παραστάσεις.

 

Οι συνεργάτες μου είναι καταπληκτικοί μουσικοί και καλά παιδιά, πάνω τους βασίζεται και η εξέλιξη και το πέρασμα στην επόμενη γενιά που ακολουθεί. Ο Θανάσης Βασιλάς για παράδειγμα συνεργάζεται έξι χρόνια με τον Μίκη Θεοδωράκη, ο Κυριάκος Γκουβέντας μαζί με τον Κατσιγιάννη έφτιαξαν την Εστουδιαντίνα,

επόμενο είναι ότι όλες αυτές οι εμπειρίες περνούν μέσα από το παίξιμο του μουσικού το οποίο αγγίζει τις καρδιές και πλάθει την αισθητική του κοινού.

 

Cul.N.: Η πορεία σας και η σχέση σας με τη μουσική είναι μακρόχρονη και ενδιαφέρουσα. Θα θέλατε να μας πείτε ποια ήταν τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με το χώρο της μουσικής;

Γ.Τ.: Η οικογένεια μου απ’ την πλευρά του πατέρα μου, έχει μεγάλη παράδοση στο τραγούδι. Ο Οικονομίδης είχε ανακαλύψει την θεία μου, πήγαινε παρακαλώντας στον παππού μου να την αφήσει, αλλά τίποτα εκείνος, τα ξέρετε τι πίστευαν τότε. Ο θείος μου ο Γιώργος που από εκείνον πήρα και το όνομα, απίστευτος τραγουδιστής. Όταν τελείωνε ο Παλαιολόγου με τον Καζαντζίδη πήγαινε να ακούσει τον θείο μου.

 

Cul.N.: Έχετε ζήσει και σπουδάσει αρκετά χρόνια στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις Η.Π.Α. Πείτε μας γι’ αυτή την εμπειρία και τις διαφορετικές καταστάσεις που έχει να αντιμετωπίσει ένας καλλιτέχνης συγκριτικά με την Ελλάδα.

Γ.Τ.: Για να καταλάβετε θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Στην Αμερική όταν ηχογραφείς, είναι άλλος ο ηχολήπτης που καθορίζει πως θα γράψουν τα όργανα και άλλος αυτός που θα κάνει την μίξη. Τέτοιες λεπτομέρειες. Εδώ… αν αυτή τη στιγμή δεν έτρεχα ο ίδιος για όλα μα όλα, δεν θα γινόταν τίποτα. Πήγα δυο φορές συστημένος από τρίτους στην ορχήστρα του Μίκη, αν δεν έχεις το όνομα του Μητσιά, του Νταλάρα ή της Γλυκερίας, σου λένε καλός είσαι, αλλά τι να σε κάνουμε... Δεν μας φέρνεις κόσμο.

 

Cul.N.: Οι επιρροές σας από την κλασική μουσική αλλά και το έντεχνο τραγούδι;

Γ.Τ.: Κλασικό, έντεχνο, λαϊκό, παραδοσιακό, όπερα , έχουμε πολλές πλευρές οι άνθρωποι που εκφράζονται με διαφορετικούς τρόπους.

 

Cul.N.: Για έναν καλλιτέχνη που ζει στην Ελλάδα, πόσο δύσκολο είναι να «επιβληθεί» στα καλλιτεχνικά πράγματα; Ποια προσόντα πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να έχει ώστε να τα καταφέρει;

Γ.Τ.: Υπομονή και μελέτη. Και να μην υποτιμάει τη δύναμη της αγάπης για την μουσική και την ανταπόκριση του κοινού στις καλές προσπάθειες. Οι καρδιές δεν κοροϊδεύονται και εμείς ξέρουμε αν κάναμε καλά την δουλειά μας ή όχι από την κατάσταση του κοινού.

 

Cul.N.: Ειδικά στις μέρες μας, που τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ακόμα περισσότερο, τι θα συμβουλεύατε σε ένα παιδί που τελειώνοντας το σχολείο αποφασίζει να ασχοληθεί σοβαρά και σε επαγγελματικό επίπεδο με τη μουσική;

Γ.Τ.: Έχουμε λιγάκι παρανοήσει το θέμα της τέχνης. Εμείς πρέπει να μελετάμε και να μοιραζόμαστε την αγάπη και τον μόχθο μας με τους ανθρώπους που μπορούμε. Πρέπει να μας νοιάζει να εξελισσόμαστε και να εμβαθύνουμε την σχέση μας με την τέχνη πάνω απ όλα. Αν η ζωή θέλει, θα μας το δείξει, αλλιώς δεν πιστεύω ότι είναι σωστή επαγγελματική επιλογή. Εμμένουμε στην σχέση μας με αυτήν και αν μας πάει, έχει καλώς.

 

Cul.N.: Μετά τις εμφανίσεις σας στο Half Note Jazz Club, υπάρχουν καλλιτεχνικά σχέδια τα οποία θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Γ.Τ.: Σκέφτομαι ένα πρόγραμμα μόνο με τραγούδια για την θάλασσα από κοινού με την Τζανουδάκη (σημ.: Μαριαστέλλα), πώς σας φαίνεται…; 

 

 

Cul.N.: Πολύ ενδιαφέρον… το περιμένουμε!

Σχετικές ειδήσεις
Μύρων Μιχαηλίδης: Η Λυρική πρέπει να έχει παλέτα συνολικής προσφοράς στην κοινωνία
27.01.2017 13:59
Το όνομα του Μύρωνα Μιχαηλίδη έχει συνδεθεί με την μεγάλη περίοδο της εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Εκατοντάδες Έλληνες θεατές που μέχρι πρότινος δεν είχαν επαφή με το λυρικό τραγούδι, προσήλθαν στο Ολύμπια, το Μέγαρο Μουσικής και το Ηρώδειο για να απολαύσουν διαχρονικές όπερες. Αποδείχθηκε ένας από τους πιο παραγωγικούς καλλιτεχνικούς διευθυντές και συνέπεσε η δική του θητεία με την προετοιμασία και τη μεταφορά του οργανισμού στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η ευθύνη μεγάλη και όπως λέει χαρακτηριστικά: «Είναι ο αγώνας μας συνεχώς. Να συνεργαζόμαστε ώστε να βρίσκουμε λύσεις μέσα στην κρίση και να απομακρύνουμε τις δυσκολίες. Κάνουμε το ωραιότερο πράγμα που υπάρχει, τη μουσική και θέλουμε να φέρνουμε τον κόσμο σε επαφή μαζί της».
Στέφανος Κορκολής: Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει το μαγικό ραβδί να ενώνει ψυχές!
24.06.2016 14:26
Ο Στέφανος Κορκολής, που άρχισε να παίζει πιάνο από την ηλικία των τεσσάρων χρονών, έχει χαράξει μια σπουδαία μουσική πορεία, γνωρίζοντας την διεθνή καταξίωση ως συνθέτης και πιανίστας. Σε λίγες μέρες, 1 και 2 Ιουλίου, πρόκειται να ανοίξει μουσικά το φετινό πρόγραμμα στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου με μία μοναδική «Συνάντηση», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Λίγο πριν ο Στέφανος Κορκολής μας ταξιδέψει σε υπέροχες μουσικές «θάλασσες» με τα πλήκτρα του πιάνου του, στο ατμοσφαιρικό θεατράκι της Επιδαύρου, ας ανακαλύψουμε ένα μέρος από τον μαγικό κόσμο της ψυχής του.
Γιώργος Κουμεντάκης: Οι Έλληνες δημιουργοί είναι μια ανεξάντλητη δεξαμενή
13.04.2016 10:57
Ένα τυπικό απόγευμα του Απριλίου, επικρατούσε δημιουργικός πυρετός στην Αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής, μόλις μία εβδομάδα πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της «Φόνισσας». Πρόκειται για μια από τις πιο ιδιαίτερες παραγωγές της Λυρικής, βασισμένη σε ένα από τα γνωστότερα μυθιστορήματα της ελληνικής λογοτεχνίας. Το στοίχημα μεγάλο και ο σημαντικός συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης, στον οποίο πήρε περίπου δέκα χρόνια για να ολοκληρώσει το έργο, φαίνεται αρκετά ενθουσιασμένος. «Θα ήθελα να κρυφτώ σε ένα μέρος και να εμφανιστώ μετά την πρεμιέρα», λέει με χιούμορ.
Μελίνα Κανά: Η μουσική είναι για μένα έκφραση, απόλαυση αλλά και η μεγάλη μου αγωνία
12.04.2016 16:10
Η Μελίνα Κανά και ο «Γόης του Θησείου» θα βρεθούν στον Σταυρό του Νότου Plus για ένα ακόμη live, στις 17 Απριλίου, για να μας “ταξιδέψουν” μουσικά με τα αγαπημένα τραγούδια της Μελίνας αλλά και με απροσδόκητες διασκευές. Αυτή ήταν μόνο η αφορμή για να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στην σπουδαία ερμηνεύτρια, η οποία βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε για την μουσική, τη δημιουργική συνύπαρξή της με τον «Γόη του Θησείου», και το παρόν, καθώς σε αυτή την φάση που βρίσκεται δεν κάνει σχέδια για το μέλλον.
Γεωργία Νταγάκη: Η παράδοση οφείλει να δίνεται στους νέους σαν ερωμένη και όχι σαν προξενιό
31.03.2016 15:25
Η Γεωργία Νταγάκη συναντιέται μουσικά με τον αγαπημένο ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά, αλλά και τον ταλαντούχο Σταύρο Σιόλα, για λίγες εμφανίσεις στη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θέατρου και λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή, μας μιλάει για αυτή τη συνεργασία, για τη μουσική της και τη λύρα της...