Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Στροφοδίνη 3: Η εμπειρία του εκστατικού δερβίσικου στροβιλισμού, στο Bios

Στροφοδίνη 3: Η εμπειρία του εκστατικού δερβίσικου στροβιλισμού, στο Bios

Το Bios Main θα φιλοξενήσει για 8 παραστάσεις μια παράσταση που ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια και εξελίσσεται διαρκώς, με τίτλο « Στροφοδίνη 3».

 

Η παράσταση όπου ο στροβιλισμός γίνεται χορός, θα κάνει πρεμιέρα στις 23 Μαΐου και θα διαρκέσει έως και τις 2 Ιουνίου 2013.

 

Μια παράσταση που ξεκίνησε πριν 12 χρόνια και δεν σταματάει να εξελίσσεται. Μια ομάδα που διαρκώς ανανεώνεται και προοδεύει. Ένα θέαμα έκστασης και μυστικισμού μοναδικό.

 

Ο στροβιλισμός ως χορός αποτελεί την πανάρχαια εκστατική τεχνική με στόχο την ψυχική ανάταση των ατόμων που την εξασκούν, αλλά και αυτών που την παρακολουθούν. Πρόκειται για μια πρακτική που εξασκείται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και χαρακτηρίζει πολλές κουλτούρες. Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε με το όνομα Στροφοδίνη, που απέδιδαν στην αυθόρμητη χορευτική τάση όλων των παιδιών για να φτάσουν σε έκσταση.

 

Στον Σούφικο κόσμο, το τάγμα των Μαβλεβίδων κρατά έως σήμερα την παράδοση των τελετών του, οι οποίες καταλήγουν στον Στροβιλισμό. Ιδρυτής του τάγματος των περιστρεφόμενων Δερβίσηδων ήταν ο Τζελλαλουντίν Ρουμί, ο περίφημος «Άγιος Ποιητής» του 13ου αιώνα (1203-1271), το μήνυμα του οποίου για πανανθρώπινη συναδέλφωση αντηχεί δυνατό ως τις μέρες μας: στις ΗΠΑ, μόνο τα τελευταία 5 χρόνια, οι μεταφράσεις της ποίησής του φτάνουν τα 100 και πλέον εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ στον μουσουλμανικό κόσμο είναι σταθερά πρώτος σε πωλήσεις μετά το Κοράνι.

 

Σκοπός της παράστασης είναι μια πλήρης, θεραπευτική, αισθητική και καλλιτεχνική εμπειρία. Μια ανάταση, ένα διάλειμμα διαλογισμού.

 

Βίκος Ναχμίας

Ο Βίκος Ναχμίας έχει σπουδάσει ψυχολογία στην Αγγλία, την Αμερική και την Ελβετία. Εδώ και είκοσι χρόνια δραστηριοποιείται στην ατομική και ομαδική συμβουλευτική ψυχοθεραπεία.  Παράλληλα, και για 10 χρόνια, δίδασκε τάι τσι και διαλογισμό σε πολλές ομάδες στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία. Τα τελευταία οκτώ χρόνια καλλιεργεί με την ομάδα του τον εκστατικό δερβίσικο στροβιλισμό, με μια ανοικτή παρουσίαση για το κοινό σχεδόν κάθε δυο χρόνια. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με πολλούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Το 2010 ανέβασε στο Φεστιβάλ Αθηνών την παράσταση «Τα λόγια της Κασσάνδρας» με την Όλια Λαζαρίδου και το 2011 σκηνοθέτησε στο Εθνικό θέατρο την Αμαλία Μουτούση στην ανάγνωση της ραψωδίας Ω της Ιλιάδας. Έχει εκδώσει δύο βιβλία: «Μικρό απάνθισμα από την ποίηση του Ρουμί» (εκδ. Ντέφι) και «Θέατρο Τσέπης, Οκτώ Μονόπρακτα του Κοκτώ» (εκδ. Αγρα).

 

Σκηνοθεσία - Σύλληψη - Διδασκαλία: Βίκος Ναχμίας

Μουσική: Λάμπρος Πηγούνης

Φωτισμοί: Σήφης Βαρδάκης

Ηθοποιοί / Στροβιλιστές: Ίρις Χατζηαντωνίου, Βαγγέλης Ρόκκος, Άννα Γεωργάτσου, Χάρης Αγγέλου, Αλέξανδρος Φαρμάκης, Ιρις Γελεκλίδου, Τώνια Γελεκλίδου, Μαρίνα Κοριολάνο - Λυκουρέζου, Γιώργος Νανούρης , Ελένη Παναγιωτοπούλου 

Σχετικές ειδήσεις
Sync από την ομάδα Take Over στο Bios
02.06.2016 16:25
Η ομάδα Take Over παρουσιάζει στο Bios την παράσταση Sync.
Παράσταση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
02.06.2016 13:42
Την Κυριακή 3 Ιουνίου 2016 και ώρα 20:00, στο ανοιχτό θέατρο του Αττικού Άλσους ο Χορευτικός Τομέας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα παρουσιάσει τη χορευτική παράσταση «Συ που σέρνεις τον χορό».
La μπάντα de la nada από την ομάδα Κι όμΩς κινείται, για μία τελευταία παράσταση στο Θέατρο Αλκμήνη
07.01.2016 12:40
Η ομάδα «Κι όμως κινείται» παρουσιάζει στο Θέατρο Αλκμήνη για μία τελευταία παράσταση, την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου στις 23:00, τη νέα της δουλειά -μια παράσταση χορού και ακροβασίας, μία λάιβ μιούζικ περφόρμανς- με τίτλο La μπάντα de la nada.
A los niños: μια παράσταση - έκπληξη της Αναστασίας Λύρα στο Μικροσκοπικό Θέατρο
11.12.2015 10:20
Μια παράσταση-έκπληξη έρχεται αυτό το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015 στο Μικροσκοπικό Θέατρο, σε ερμηνεία της ίδιας της χορογράφου Αναστασίας Λύρα.
I was born old από την YELP danceco στο Bios
26.10.2015 11:53
Η ομάδα YELP danceco παρουσιάζει το έργο I was born old, σε χορογραφία της Μαριέλας Νέστορα, για δύο παραστάσεις στις 2 και 3 Νοεμβρίου 2015.