Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Δημήτρης Δεσύλλας: H απέραντη ομορφιά των δομικών κανόνων

Δημήτρης Δεσύλλας: H απέραντη ομορφιά των δομικών κανόνων

Τί φως και ομορφιά αισθάνεται κανείς μετά το πέρας της εκτέλεσης ενός μουσικού έργου μα και κατά τη διάρκειά της, όταν αισθάνεται ότι αβίαστα επικοινώνησε με το κείμενο και τον δημιουργό. Τί δύναμη. Και τί αδυναμία. Να νομίσει κανείς πως ήταν έγκυρος. Μία διαρκής διελκυστίνδα πλέουσα σε έναν ωκεανό κριτικής. Με ποιά κριτήρια;

 

Photo: Βιργίλλιος Τσιούλλι

 

Αναμφισβήτητα το κοινωνικό αισθητήριο ανεβάζει και κατεβάζει τον πήχη της αισθητικής και της προσέγγισής της. Κι αν δεχόμαστε κοσμογονικά πως ο άνθρωπος από τη γέννησή του διαμορφώνεται μέσα στο κοινωνικό του περιβάλλον - μέσα από μία σειρά κανόνων, λειτουργικών και αισθητικών, που αντιπροσωπεύονται από το κλειστό περιβάλλον της οικογένειας, την κάθε μορφή εκπαίδευσης και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον - τότε μπορούμε να προσδιορίσουμε έως έναν βαθμό και το αισθητικό μέλλον ενός κοινωνικού συνόλου. Είναι βέβαιο πως παράγοντες, όπως η προφορική παράδοση, η γεωγραφική θέση, οι κλιματικές συνθήκες του τόπου μας, μας καθορίζουν. Όπως επίσης και τα δομικά του χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα η αρχιτεκτονική, η ρυμοτομία, η ελεύθερη πρόσβαση, το σύνολο των κανόνων λειτουργίας μιας κοινωνίας κ.ά. Ό,τι είμαστε λοιπόν, είναι το περιβάλλον μας και η δημιουργία μας πάνω σε αυτό. Κι αν λάβουμε υπ’ όψιν πως για να δημιουργήσουμε θα έπρεπε πρώτα να επιβιώσουμε και ύστερα να επικοινωνήσουμε, επινοήσαμε έναν κοινό κώδικα, την γλώσσα. Και η γλώσσα ενίοτε έγινε ποίηση. Η ποίηση βέβαια έχει ως υπαρξιακή προϋπόθεση την γνώση της γλώσσας και των κανόνων της και ως τέχνη γεννάται από την έμπνευση και την διαφορετική ή υπερβατική ματιά του δημιουργού της. Ο κάθε κοινωνός της οφείλει να κατανοεί τον κοινό της κώδικα και τους κανόνες του, την γλώσσα. Αλλιώς…

 

Κι αν η ποίηση είναι η τέχνη του λόγου, η μουσική είναι η τέχνη των ήχων. Κι αν στην τέχνη της ποίησης η μία και μοναδική απόδοσή της είναι η μία καταγραφή της στο χαρτί, στην τέχνη της μουσικής εμφανίζονται δύο επίπεδα. Το πρώτο στην απόδοση του δημιουργού-συνθέτη στο χαρτί και το δεύτερο στην απόδοση του μουσικού-ερμηνευτή προς τα αυτιά των δεκτών. Κι εδώ μιλάμε για την ερμηνεία. Η ερμηνεία εμπεριέχει την γνώση της ιστορίας, τα αδιάψευστα χαρακτηριστικά της μουσικής γλώσσας του δημιουργού και μέσα από την τεχνική αρτιότητα και το προσωπικό φίλτρο του εκτελεστή- ερμηνευτή, την παρουσίαση ενός άυλου αισθητικού κώδικα ανάμεσα στον εκτελεστή και τον ακροατή. Αβίαστη και χωρίς προϋποθέσεις;

 

Στο περίφημο λεξικό του κου Μπαμπινιώτη η τέχνη παρουσιάζεται-περιγράφεται ως «η δημιουργία έργων που διέπονται από αισθητικούς κανόνες». Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς : πρώτα η αισθητική ή η τεχνική; Μα και βέβαια η τεχνική. Το σύνολο των μέσων και των γνώσεων ως βασική προϋπόθεση για την δημιουργία στην τέχνη μας, ακριβώς ανάλογο των δομικών στοιχείων της κατασκευής και ύπαρξης ενός οικοδομήματος. Η γνώση των ιστορικών πλαισίων της εκάστοτε μουσικής δημιουργίας, του στυλ και του χαρακτήρα της, της προσωπικότητας του δημιουργού της, η αναγνώριση των συμβόλων και η άρτια τεχνική υποστήριξη του ερμηνευτή μέσα από ένα λειτουργικό σώμα και ένα καθαρό μυαλό, είναι οι απαράβατοι όροι που με τη σειρά τους οδηγούν στην μαγική στιγμή της ερμηνείας μέσα από την αδιάκοπη εργασία, που οδηγεί μέσα από την συνεχή αυτοκριτική στον αυτοέλεγχο και από εκεί στην απελευθέρωση του υπερβατικού μας εαυτού. Ίσως όλα αυτά να οδηγούν σε μία «έγκυρη» ερμηνεία. Το σίγουρο πάντως είναι πως κανείς μας δεν θα ήθελε να κατοικεί σε ένα ετοιμόρροπο οικοδόμημα. Τώρα, εάν το κοινωνικό περιβάλλον προβάλλει ως έγκυρο, αβίαστα, μόνο αυτό που κατανοεί, τότε ίσως είναι ευκαιρία να το ψάξει κανείς.

 

Info:

Ο Δημήτρης Δεσύλλας είναι σολίστ κρουστών και καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών. Mαθητής των Ν. Κορατζίνου, S. Gualda, R. Kohlof, R. Des Roches, R. Siegers, έχει παρουσιάσει μεγάλο αριθμό έργων για σόλο κρουστά σε πρώτη εκτέλεση σε εμφανίσεις από την Ν. Υόρκη ως το Πεκίνο. Κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με σπουδαίες προσωπικότητες της τέχνης, όπως οι R. Willson, G. Burton, M. Argerich, Γ. Κουρουπός, Γ. Κουμεντάκης κ.ά. Έχει ηχογραφήσει για την BIS, την αμερικανική Blue Note, την EMI, το Mezzo κ.ά. Είναι ιδρυτής των συνόλων Σείστρο και Τύπανα. Τον Σεπτέμβρη του 2012, σε συνεργασία με το ΜΜΑ και το Διάζωμα, εγκαινίασε ηχητικά τον αρχαιολογικό χώρο του θεάτρου του Διονύσου στην Ακρόπολη, με το έργο του Ι. Ξενάκη Ψάπφα στο «2.500 χρόνια μετά».

Σχετικές ειδήσεις
Monsieur Minimal (Χρήστος Τσιτρούδης): Ποιοι είναι αυτοί που θα κρίνουν τηv μουσική και τους δημιουργούς της?
24.12.2015 15:03
Κατά καιρούς διαβάζω βαρύγδουπες κριτικές διαφόρων δισκοκριτικών οι οποίοι στην προσπάθεια τους να εντυπωσιάσουν χάνουν το πραγματικό νόημα της μουσικής και αναλώνονται άλλοτε σε καλές άλλα τις περισσότερες φορές σε κακόγουστες φαντεζί φρασεολογίες. Αυτό φαντάζομαι ότι γίνεται γιατί με κάποιο τρόπο και αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα δικό τους έργο τέχνης με τις λέξεις τους με αποτέλεσμα να ξεχνάν το πραγματικό έργο, τη μουσική.
Μιχάλης Καταχανάς: Η τζαζ στην Ελλάδα
27.11.2015 13:51
Προσπαθώντας να γράψω αυτό το μικρό άρθρο για την Τζαζ στην Ελλάδα και φέρνοντας στο μυαλό μου εικόνες και συναισθήματα από την μικρή καθημερινότητα της μουσικής αυτής, δεν μπορώ να μην μιλήσω για τους ανθρώπους της, όλους αυτούς τους δημιουργούς αυτοσχεδιαστές που μοιράζονται λίγο-πολύ τις ίδιες αγωνίες και τις ίδιες χαρές, άλλοτε με σιγουριά και άλλοτε με ανασφάλεια, αλλά με κοινό χαρακτηριστικό όλων, την αγάπη τους για αυτή την μουσική, τον αγώνα τους να κρατηθεί η φλόγα ζωντανή παρά το κρύο και τους ανέμους, για να μιλήσω και λίγο ποιητικά βρε αδελφέ.
Unsample- Bέρα Λύνν- Χρήστος Τσάμης: Ο χώρος, ο χρόνος και ένα συν
18.11.2015 09:46
Το φθινόπωρο του 2014, δύο μουσικοί άρχισαν μια αναζήτηση για μια καινούργια οπτικοαουστική φόρμα, που θα επιχειρούσε να σπάσει κάποια από τα στεγανά της σύγχρονης τέχνης. Ο Μάριος Τσάγκαρης και ο Λευτέρης Παπαδημητρίου (aka Unsample) κάλεσαν κάποιους φίλους και άρχισαν να το συζητούν. Τελικά, η Βέρα Λυνν από τον χώρο του κινηματογράφου, και ο Χρήστος Τσάμης, από τον χώρο των εικαστικών, συμπλήρωσαν την ομάδα έρευνας.
ALTRIBE: An Out of the Blues – Band, presents «SPOOKY TRAIN»
10.11.2015 09:57
Τα τρένα συμβολίζουν μια καρμική πορεία. Όσους σταθμούς κι αν έχει η πορεία – το ταξίδι είναι προδιαγεγραμμένο. Κάπως έτσι θεωρούμε και την μεταξύ μας συνάντηση. Το τελευταίο cd έχει τραγούδια που προέκυψαν από τις ζυμώσεις των τελευταίων δύο ετών. Άλλαξαν αρκετά πράγματα στον τρόπο που νιώθουμε και εκφραζόμαστε. Συνέβαλλε η περίοδος στο Βερολίνο, αλλά και οι καταστάσεις που βιώνουμε ο καθένας χωριστά και μαζί στον κόσμο αυτό. Ζυμώσεις έγιναν. Αλλαγές. Αναγεννήσεις…
Λήδα Ρουμάνη: Δεν έγινε ο κόσμος για να ’μαστε μόνοι...
04.11.2015 16:23
Το όνομα της Ελευθερίας Αρβανιτάκη είναι συνώνυμο της σύγχρονης πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Με ρεπερτόριο τεράστιο και τραγούδια γνωστά σε όλους - ακόμα και σε εκείνους που δεν είναι συνεπείς της ακροατές – κι αυτό κάνει τον καλλιτέχνη «μεγάλο». Αν το συνδυάσεις και με την αντοχή του ρεπερτορίου στα χρόνια, τότε περνάς σε χαρακτηρισμούς τύπου «τεράστιος», «διαχρονικός» και η σίγουρα η Αρβανιτάκη είναι όλα αυτά.