Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

«Ολιγόχορδα», συναυλία με τον Βασίλη Κασούρα και τον Γιάννη Κολοβό στο Φιξ in Art στη Θεσσαλονίκη

«Ολιγόχορδα», συναυλία με τον Βασίλη Κασούρα και τον Γιάννη Κολοβό στο Φιξ in Art στη Θεσσαλονίκη

Tο εναλλακτικό τεχνοποιείο ΦΙΞ in art θα φιλοξενήσει τη μουσική δυάδα «Ολιγόχορδα» με τους Βασίλη Κασούρα και Γιάννη Κολοβό

 

την Τρίτη 30 Απριλίου στις 21.00.

Παράσταση κλασικής οργανικής μουσικής Ρωμιών συνθετών της Κωνσταντινούπολης από τον 17ο έως τον 20ο αιώνα.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

 

Το σχήμα «Ολιγόχορδα» αποτελείται από τον σολίστα Βασίλη Κασούρα, που παίζει ούτι και το μουσικό Γιάννη Κολοβό, που παίζει κοντραμπάσο, για να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με κλασική οργανική μουσική της Ανατολής.

 

 

Το συγκεκριμένο ρεπερτόριο είναι ένας φόρος τιμής στους Ρωμιούς συνθέτες, που ζούσαν και δρούσαν και σαν μουσικοί στην Κωνσταντινούπολη τη χρονική περίοδο μεταξύ του 17ου έως και τα μέσα του 20ου αιώνα.

 

Η Κωνσταντινούπολη για πολλούς αιώνες υπήρξε αυτοκρατορική πρωτεύουσα ενός τεράστιου κράτους. Όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε σαν σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών. Μέσα σ’ αυτό το χωνευτήρι, πολλά έθνη κατέθεσαν την κουλτούρα τους, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία μιας ζωντανής μουσικής παράδοσης.

 

Οι Ρωμιοί, οι οποίοι έδρασαν στη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου μέσα στο αστικό περιβάλλον της Κωνσταντινούπολης και συνέθεσαν ζηλευτά μουσικά έργα, ήταν αρκετοί.

 

Στην παράσταση θα ακουστούν κάποια από τα σημαντικότερα έργα των: Αγγελή, πρίγκιπα Δημήτριου Καντεμίρ, Πετράκη, Αντώνη Κυριαζίδη, Γιάννη Κυριαζίδη,  Νικολάκη, Αλέκο Μπατζανό, Γιώργο Μπατζανό.

 

Το ντουέτο χαρακτηρίζεται από την απλότητα του ήχου που ελευθερώνεται από τα δύο όργανα , η οποία και είναι αντιπροσωπευτική της συγκεκριμένης μουσικής. Άλλες φορές αυτός ο ήχος είναι πληθωρικός και γεμάτος,  όπως επιτυγχάνεται μέσα από τεχνικές δεξιοτεχνίας και άλλοτε πολύ απλός και λιτός, έτσι όπως παιζόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι o συνδυασμός των συγκεκριμένων οργάνων εμφανίζεται για πρώτη φορά στο μουσικό στερέωμα, καθώς ο συγκεκριμένος ήχος έφτασε στο επιθυμητό επίπεδο μετά από μεγάλη προσπάθεια, η οποία διήρκησε μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό, λοιπόν, το άκουσμα, δοσμένο μέσα από λίγες χορδές, μπορεί να δώσει ένα αποτέλεσμα που να συγκλονίσει.

 

 

Διοργάνωση:

«Επί Σκοπόν» Πολιτιστική Εταιρεία

Σχετικές ειδήσεις
Γιάννης Κωνσταντινίδης / Κώστας Γιαννίδης: ένας συνθέτης, δύο μουσικοί κόσμοι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
02.11.2016 15:51
Με ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ αφιερωμένο στον Γιάννη Κωνσταντινίδη/Κώστα Γιαννίδη, τον μεγάλο συνθέτη του 20ού αιώνα που υπηρέτησε με πάθος και συνέπεια δύο διαφορετικά είδη μουσικής, συνεχίζεται την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ ο νέος Κύκλος εκδηλώσεων του Μεγάρου «Η ανθρώπινη φωνή» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Οι πόλεις της μουσικής - Λειψία: Η εναρκτήρια συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής
30.09.2016 16:07
Η επίσημη έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου 2016-2017 της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών πραγματοποιείται την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συναυλία «Οι Πόλεις της Μουσικής-Λειψία», η οποία, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, εγκαινιάζει ταυτοχρόνως τον κύριο, φετινό, θεματικό κύκλο του προγραμματισμού της Ορχήστρας με τίτλο «Οι Πόλεις της Μουσικής», ο κύκλος αυτός, θα ταξιδέψει το κοινό, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, σε εννέα από τα, ιστορικά σημαντικότερα, μουσικά κέντρα του παγκόσμιου χάρτη, επιλέγοντας το συναυλιακό πρόγραμμα να σχετίζεται κάθε φορά με μια πόλη, βάσει λιγότερο ή περισσότερο προφανών συνειρμών.
3 Χιλιετίες Ελληνική Μουσική: συναυλία από τον ΛύρΑυλο στο Φεστιβάλ Δήμου Παπάγου-Χολαργού
08.07.2016 17:13
Ο ΛύρΑυλος μας προσκαλεί στη συναυλία "3 χιλιετίες ελληνικής μουσικής". Με μια πανδαισία ήχων από 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά όργανα, το μουσικό σχήμα ταξιδεύει το κοινό στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα.
Μια συναυλία - γιορτή από τα Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ στο Ηρώδειο
31.05.2016 16:22
Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών θα μας χαρίσουν μία συναυλία, με αφορμή και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Μουσικοί συσχετισμοί: Ρεσιτάλ του Άρη Γραικούση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
31.03.2016 17:01
Ο πιανίστας Άρης Γραικούσης στις 14 Μαΐου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Σύλλογος οι φίλοι της μουσικής - Mεγάλη Bιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» και ώρα 20:30, παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ αντιθέσεων και εναλλαγών, με διαχρονικά "κλασσικά" κομμάτια και επιλεγμένα τραγούδια, με τίτλο «Μουσικοί Συσχετισμοί».