Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

«Ολιγόχορδα», συναυλία με τον Βασίλη Κασούρα και τον Γιάννη Κολοβό στο Φιξ in Art στη Θεσσαλονίκη

«Ολιγόχορδα», συναυλία με τον Βασίλη Κασούρα και τον Γιάννη Κολοβό στο Φιξ in Art στη Θεσσαλονίκη

Tο εναλλακτικό τεχνοποιείο ΦΙΞ in art θα φιλοξενήσει τη μουσική δυάδα «Ολιγόχορδα» με τους Βασίλη Κασούρα και Γιάννη Κολοβό

 

την Τρίτη 30 Απριλίου στις 21.00.

Παράσταση κλασικής οργανικής μουσικής Ρωμιών συνθετών της Κωνσταντινούπολης από τον 17ο έως τον 20ο αιώνα.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

 

Το σχήμα «Ολιγόχορδα» αποτελείται από τον σολίστα Βασίλη Κασούρα, που παίζει ούτι και το μουσικό Γιάννη Κολοβό, που παίζει κοντραμπάσο, για να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με κλασική οργανική μουσική της Ανατολής.

 

 

Το συγκεκριμένο ρεπερτόριο είναι ένας φόρος τιμής στους Ρωμιούς συνθέτες, που ζούσαν και δρούσαν και σαν μουσικοί στην Κωνσταντινούπολη τη χρονική περίοδο μεταξύ του 17ου έως και τα μέσα του 20ου αιώνα.

 

Η Κωνσταντινούπολη για πολλούς αιώνες υπήρξε αυτοκρατορική πρωτεύουσα ενός τεράστιου κράτους. Όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε σαν σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών. Μέσα σ’ αυτό το χωνευτήρι, πολλά έθνη κατέθεσαν την κουλτούρα τους, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία μιας ζωντανής μουσικής παράδοσης.

 

Οι Ρωμιοί, οι οποίοι έδρασαν στη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου μέσα στο αστικό περιβάλλον της Κωνσταντινούπολης και συνέθεσαν ζηλευτά μουσικά έργα, ήταν αρκετοί.

 

Στην παράσταση θα ακουστούν κάποια από τα σημαντικότερα έργα των: Αγγελή, πρίγκιπα Δημήτριου Καντεμίρ, Πετράκη, Αντώνη Κυριαζίδη, Γιάννη Κυριαζίδη,  Νικολάκη, Αλέκο Μπατζανό, Γιώργο Μπατζανό.

 

Το ντουέτο χαρακτηρίζεται από την απλότητα του ήχου που ελευθερώνεται από τα δύο όργανα , η οποία και είναι αντιπροσωπευτική της συγκεκριμένης μουσικής. Άλλες φορές αυτός ο ήχος είναι πληθωρικός και γεμάτος,  όπως επιτυγχάνεται μέσα από τεχνικές δεξιοτεχνίας και άλλοτε πολύ απλός και λιτός, έτσι όπως παιζόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι o συνδυασμός των συγκεκριμένων οργάνων εμφανίζεται για πρώτη φορά στο μουσικό στερέωμα, καθώς ο συγκεκριμένος ήχος έφτασε στο επιθυμητό επίπεδο μετά από μεγάλη προσπάθεια, η οποία διήρκησε μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό, λοιπόν, το άκουσμα, δοσμένο μέσα από λίγες χορδές, μπορεί να δώσει ένα αποτέλεσμα που να συγκλονίσει.

 

 

Διοργάνωση:

«Επί Σκοπόν» Πολιτιστική Εταιρεία

Σχετικές ειδήσεις
Μια συναυλία - γιορτή από τα Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ στο Ηρώδειο
31.05.2016 16:22
Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών θα μας χαρίσουν μία συναυλία, με αφορμή και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Τα τραγούδια των ποιητών με τον Δημήτρη Νικολούδη και τον Χρήστο Κολοβό στον Ιανό
01.02.2016 11:14
Μια μουσική βραδιά αφιερωμένη στα «Τραγούδια των ποιητών» έρχεται στον Ιανό στις 6 Φεβρουαρίου 2016, με τους Θεσσαλονικείς δημιουργούς Δημήτρη Νικολούδη και Χρήστο Κολοβό.
Συναυλία - Αφιέρωμα στους Βασίλη Τσιτσάνη και Γιάννη Παπαϊωάννου στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης
21.12.2015 17:17
Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης θα συναντηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με τους φίλους του μπουζουκιού τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015, για μια συναυλία - αφιερωμένη στους Βασίλη Τσιτσάνη και Γιάννη Παπαϊωάννου.
Παρασκευή στις 3: Συναυλία στη Μουσική Βιβλιοθήκη από το Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες
18.12.2015 10:37
Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015, στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών «Παρασκευή στις 3: συναυλίες στη βιβλιοθήκη», η Μουσική Βιβλιοθήκη υποδέχεται τους μαθητές του Ωδείου Μουσικοί Ορίζοντες και παρουσιάζει μία πολύ ενδιαφέρουσα συναυλία.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για έναν μουσικό
01.12.2015 15:59
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υποδέχεται τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην πρώτη συναυλία μουσικής δωματίου της δράσης Μουσικοί Περίπατοι στα Μουσεία. Η δράση αυτή που ξεκινά από το πρώτο Μουσείο της χώρας, φιλοδοξεί να συνδέσει αρμονικά τη μουσική με την αριστουργηματική τέχνη της αρχαιότητας.