Αυλαία λήξης χθες, Τετάρτη 17 Απριλίου για το 8ο Φεστιβάλ SFF-rated Athens, Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας και Φανταστικού της Αθήνας, που για 8 ημέρες προσκάλεσε (και προκάλεσε) το Κοινό να εκπλαγεί αλλά και να προβληματιστεί με τα όσα φανταστικά (αλλά και συχνά πολύ ρεαλιστικά και επίκαιρα) έβλεπε στις δύο μεγάλες οθόνες του φεστιβάλ, στους κινηματογράφους Μικρόκοσμο Filmcenter και Τιτάνια Cinemax.

Από τα highlights της διοργάνωσης ξεχωρίζουμε:

•    την …ομοψυχία του Κοινού σε σχέση με το υψηλό επίπεδο και την ποιότητα των ταινιών Μεγάλου Μήκους που προβλήθηκαν, κάτι που …ανάγκασε την Οργανωτική Ομάδα να μην απονείμει φέτος το Βραβείο Διχογνωμίας Κοινού, μιας και για όλες ανεξαιρέτως τις ταινίες του Διαγωνιστικού Τμήματος το Κοινό είχε στη συντριπτική του πλειοψηφία μόνο ενθουσιώδη σχόλια και θετικές ψήφους.
•    Την επιτυχία των re-screenings ταινιών που είχαν προβληθεί τα προηγούμενα έτη στο φεστιβάλ, ιδιαίτερα του “Chemical Wedding” με θέμα τον θρυλικό Άλιστερ Κρόουλι, αλλά και των ταινιών “The Whisperer In Darkness” και “Call of Cthulhu” που φέρνουν στην μεγάλη οθόνη με τον καλύτερο τρόπο τα λογοτεχνικά έργα του H.P. Lovecraft.
•    Το εικαστικό και επικοινωνιακό concept του φεστιβάλ με τη φροντίδα του μόνιμου δημιουργικού συνεργάτη Παναγιώτη Φώτου, ιδιοκτήτη του creative hot shop Black Mamba (www.blackmamba-ad.com), που ως αφίσα ανατάραξε το Internet ενώ ως έντυπος κατάλογος δημιούργησε ένα ακόμη collectors’ item για όσους ήταν εκεί.
•    Το φετεινό Βραβείο Κοινού για την Καλύτερη Ταινία Μεγάλου Μήκους, μετά από σκληρή μάχη με τις ταινίες “Astronaut: The Last Push” αλλά κυρίως με το “Baikonur”, δόθηκε τελικά στο “SHUFFLE” (H Τράπουλα του Χρόνου), του ανερχόμενου αμερικανού σκηνοθέτη Kurt Κuenne.
•    Το φετεινό Βραβείο Κοινού για την Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους, αλλά και για την Καλύτερη Ιδέα Μικρού Μήκους για πρώτη φορά δόθηκε στην ίδια ταινία, στο ιαπωνικό “Memory Sculptor”.
Το βράδυ της Τετάρτης το κοινό είχε την ευκαιρία να δει βιντεοσκοπημένα μηνύματα των σκηνοθετών των βραβευμένων ταινιών, κάποια από τα οποία έφτασαν στον κινηματογράφο 10 λεπτά πριν την έναρξη της τελετής λήξης!
Φυσικά η τελέτη είχε την κλήρωση δώρων για τον κοινό, αλλά και τα τελευταία σφηνάκια άψεντι Xenta Absenta, τα αποθέματα του οποίου φέτος εξαντλήθηκαν! Δείτε αποσπάσματα στο YouTube κανάλι του φεστιβάλ! http://www.youtube.com/sffratedathens

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

H ΑΛΕΦ, η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας, είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1998 με σκοπό την ανάπτυξη και τη διάδοση της Επιστημονικής Φαντασίας και των τεχνών του Φανταστικού. Συγκεντρώνει λογοτέχνες, μεταφραστές, εκδότες, δημοσιογράφους και άλλους επαγγελματίες και λάτρεις του είδους. Στις εκδηλώσεις της περιλαμβάνονται παρουσιάσεις συγγραφέων, βιβλίων, καθώς και κύκλοι διαλέξεων και προβολών. Εκδίδει το περιοδικό ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ και οργανώνει τακτικά λογοτεχνικά εργαστήρια. Διοργανώνει επίσης το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας και Φανταστικού “SFF-rated Athens”.

H TAYTOTHTA TOY SFF-rated ATHENS

Το SFF-rated ATHENS είναι ένα μη-κερδοσκοπικό φεστιβάλ που αξιοποιεί στο μέγιστο την εθελοντική εργασία των μελών της ΑΛΕΦ και του Κοινού του. Δέχεται υποψηφιότητες ταινιών μέσω Διαδικτύου, στις πλατφόρμες Withoutabox και Reelport. Ξεκίνησε το 2006 ως ρετροσπεκτίβα ελληνικών ταινιών μικρού μήκους του Φανταστικού και το 2007 διεξήχθει για πρώτη φορά ως Διεθνές Φεστιβάλ. Έκτοτε φιλοδοξεί να προσφέρει στο ελληνικό κοινό μια πλατφόρμα προβολής των πιο αυθεντικών ανεξάρτητων κινηματογραφικών παραγωγών επιστημονικής φαντασίας και φανταστικού από όλο τον κόσμο, που δε βρίσκουν εύκολα διανομή στη χώρα μας.

Η κοινή συνισταμένη των ταινιών που προβάλλονται στο φεστιβάλ δεν είναι τόσο η εξωπραγματική υπόθεση, όσο η αποθέωση του πλούτου και της ποικιλίας της φαντασίας επικεντρωμένης γύρω από μια ευφυή ιδέα που έχει σαν σκοπό να προκαλέσει το συναίσθημα της έκπληξης και τη σκέψη στον θεατή.

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://sffrated.wordpress.com
http://www.facebook.com/sffrated
http://www.youtube.com/sffratedathens