Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ παρουσιάζει τη νέα του έκθεση με τίτλο: «Ομήρου Οδύσσεια, Ζωγραφικό Δοκίμιο» του Δημοσθένη Κοκκινίδη με κείμενα του Δ. Ν. Μαρωνίτη.

Η έκθεση, που θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 17 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Ιουνίου 2013, παίρνει τη σκυτάλη στο εκθεσιακό ημερολόγιο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ από την «Θεσσαλονίκη των Τέλλογλου: ζωγραφική-χαρακτική-γλυπτική» που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013.

Ο Δημοσθένης Κοκκινίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1929. Για δύο χρόνια φοίτησε στην τότε Ανωτάτη Εμπορική Σχολή. Από το 1952 μέχρι το 1957 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Ακολουθεί δίμηνη παραμονή στο ‘Αγιος Όρος (1958), όπου μελέτησε βυζαντινούς εικονογραφημένους κώδικες.

Έλαβε διετή υποτροφία από την ιταλική κυβέρνηση (1958). Από το 1959 μέχρι το 1961 ήταν υπεύθυνος του καλλιτεχνικού τμήματος του νεοϊδρυθέντος Εθνικού Οργανισμού Ελληνικής Χειροτεχνίας. Κατά τη δεκαετία του ’60, παράλληλα με τη ζωγραφική ασχολήθηκε με το design για βιοποριστικούς λόγους.

Σχεδίασε αντικείμενα για την ντόπια και ξένη αγορά ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας τέχνης α» (1961-67) και της «Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση μέσω της Τέχνης» (1976-81). Το 1975 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.). Εκλέχτηκε καθηγητής (1976) στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ενώ διετέλεσε Πρύτανης της Α.Σ.Κ.Τ. την περίοδο 1979-82. Από το 1981 έως το 1983 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου της Αθήνας. Από το 1995 έως σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης ενώ διατελεί από το 1997 μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας. Έχει πραγματοποιήσει 23 ατομικές εκθέσεις.

Στην έκθεση του Τελλογλείου παρουσιάζονται πάνω από 130 έργα στα οποία αποτυπώνεται ένα εικοσάχρονο ταξίδι του Κοκκινίδη στην Οδύσσεια. Η αφορμή που πυροδότησε αυτή τη μακρόχρονη ενασχόληση ήταν η πρόσκληση που του απηύθυνε ο Δημήτρης Μαρωνίτης να εικονογραφήσει τη δική του μετάφραση της Οδύσσειας, που τότε είχε μόλις ολοκληρωθεί. Το σχέδιο εκείνο, που έμεινε ανεκτέλεστο για περισσότερα από είκοσι χρόνια, η συνεργασία δηλ. εκείνη που δεν τελεσφόρησε, πραγματοποιείται τώρα στον κατάλογο της έκθεσης, για τον οποίο ο Δ. Ν. Μαρωνίτης συνεισέφερε μια σοφή επιτομή της Οδύσσειας και τον ωριμότερο ίσως απόλογο του μεταφραστικού του έργου. Η έκθεση αυτή γίνεται σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης.

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παραστούν οι κ.κ. Κοκκινίδης και Μαρωνίτης, ο οποίος θα διαβάσει δώδεκα οδυσσειακές παρομοιώσεις σε μετάφραση Δ.Μαρωνίτη που διασταυρώνονται με τα έργα του Δ.Κοκκινίδη.

 

Παράλληλη εκδήλωση

Παρασκευή 19 Απριλίου, 8 μ.μ., 1ος όροφος Τελλογλείου

Ο κ. Δ. Ν. Μαρωνίτης θα παρουσιάσει στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών το θέμα: “Εικόνα και Χρόνος στα Ομηρικά έπη και τις εικαστικές τέχνες.”

 

Συντελεστές

Τη γενική ευθύνη της έκθεσης έχει η Καθηγήτρια ΑΠΘ – Γενική Γραμματέας του ΔΣ του Τελλογλείου  κ. Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά και την επιμέλειά της ο Δρ Ιστορίας της Τέχνης κ. Παναγιώτης Μπίκας. 

Την έκθεση  υποστηρίζουν το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η ΔΕΘ και η ΕΥΑΘ Α.Ε. ενώ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης.