Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Οι φίλες μου, οι Κόρες της Ακρόπολης: Παρουσίαση στον Ελληνικό Κόσμο

Οι φίλες μου, οι Κόρες της Ακρόπολης: Παρουσίαση στον Ελληνικό Κόσμο

Το βιβλίο της συγγραφέως και παιδαγωγού Σοφίας Γιαλουράκη, με τίτλο «Οι φίλες μου, οι Κόρες της Ακρόπολης», που εκδόθηκε από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, θα παρουσιαστεί σε μια ειδική εκδήλωση στον Ελληνικό Κόσμο, τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2013, στις 19.00.

 

Στο βιβλίο αυτό, η συγγραφέας εξερευνά το απεριόριστο υλικό της ελληνικής ιστορίας, απ’ όπου αντλεί «μικρούς θησαυρούς», τους ζωντανεύει και τους μεταμορφώνει σε εξαιρετικό ανάγνωσμα. Η Αλέκα, θλιμμένη, ξενιτεμένη δεύτερη φορά, πρώτα από την Αλεξάνδρεια και κατόπιν από τη Μήλο, φτιάχνει με τη φαντασία της την καινούρια της παρέα,  τις Κόρες του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Οι 24 αρχαϊκές Κόρες γίνονται η συντροφιά της, το καταφύγιό της, η χαρά της. Γίνονται ο καθρέφτης της ζωής της. Δεν είναι πια άψυχα αγάλματα, ζωντανεύουν, αποκτούν φωνή και μιλούν, παίρνουν σάρκα και οστά.  Σ΄ αυτές εξομολογείται νοερά όλες τις λύπες και τις χαρές της, όλες τις περιπέτειες και τη νοσταλγία της. 

 

«Οι φίλες μου, οι Κόρες της Ακρόπολης», είναι ένα διαφορετικό βιβλίο γνώσεων όπου η  ιστορία φεύγει από το παρελθόν και συναντά το παρόν.  Πρόκειται για ένα βιωματικό βιβλίο χωρίς αρχαιολογικό χαρακτήρα. Τα αγάλματα αυτά, οι πανέμορφες Κόρες, που αμέσως η ηρωίδα τις ονομάζει «αδελφές της», θα είναι τα αντιστύλια στη νέα της πατρίδα. Κάθε παιδί που θα θαυμάζει τις Κόρες εφεξής, θα θυμάται τις αγωνίες της Αλέκας και πόσο αυτές, με την εσωτερική τους φωνή, τη βοήθησαν να βρει το δρόμο της και τη χαρά της ζωής.

 

Η Σοφία Γιαλουράκη έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (2012). Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αίγυπτο. Σπούδασε αρχαιολογία, παιδαγωγικά, ψυχολογία και θεατρικό παιχνίδι.  Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός και δημιούργησε δικό της σχολείο στην Αθήνα. Από το 1987 και για 23 χρόνια έκανε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθαίνω παίζοντας» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης – Ίδρυμα Ν.Π. Γουλανδρή και παρουσίαζε βιβλία, επίσης για παιδιά, στο ίδιο μουσείο . Έχει πάρει μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια. Έχει αγωνιστεί για να μπει η Τέχνη στην εκπαίδευση. Είναι μέλος του ICOM. Γράφει βιβλία για παιδιά. Το έργο της «Τα πορτρέτα του Φαγιούμ και η μυστηριώδης μις Τζούλια» έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο. Κείμενά της υπάρχουν σε σχολικά βιβλία. Έχει επαινεθεί από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα σε πανηγυρική εκδήλωση στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Το όνομά της έχει δοθεί στο θέατρο του Νηπιαγωγείου «Ροδομηλιά» στην Κρήτη, στο δρόμο έξω από τη Γιαλουράκειο Βιβλιοθήκη και στην Αίθουσα Τελετών του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής Λίλιαν Λύκου στην Αθήνα.

 

Το βιβλίο διατίθενται στο πωλητήριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

 

Συγγραφέας: Σοφία Γιαλουράκη

Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2013

Σελ.: 122 – Τιμή: 14 ευρώ

Σχετικές ειδήσεις
Οι κόρες της ψυχής - Τίνα Δαλαρή
30.01.2017 11:02
Από τις εκδόσεις Πηγή κυκλοφορεί το βιβλίο της Τίνας Δαλαρή, "Οι Κόρες της Ψυχής".
«Προσωπικό»: Παρουσίαση βιβλίου- cd των Μιχάλη & Παντελή Καλογεράκη στο Θέατρο Άλφα/Ιδέα
25.11.2016 11:41
Το Θέατρο Άλφα/Ιδέα και η Μικρή Άρκτος σας προσκαλούν στη πρώτη live παρουσίαση του βιβλίου-cd του Μιχάλη & του Παντελή Καλογεράκη που εκδόθηκε από τη Μικρή Άρκτο με τίτλο «Προσωπικό» την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016.
Ελληνικό πανεπιστήμιο και φοιτητικό κίνημα - Άλκης Ρήγος
26.08.2016 10:42
Από τις Εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεί το βιβλίο, Ελληνικό πανεπιστήμιο και φοιτητικό κίνημα. Επίμετρο από το χθες στο σήμερα του θεσμού του Άλκη Ρήγου.
Το ελληνικό βιβλίο ταξιδεύει στην Κίνα
23.08.2016 09:47
Με πλούσιο υλικό από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή και μια εκδήλωση για τον Καζαντζάκη, συμμετέχει η Ελλάδα στην 23η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου (Beijing International Book Fair), που θα διαρκέσει από τις 24 έως και τις 28 Αυγούστου 2016.
Γράμματα στις κόρες μου - Ελίζαμπεθ Νόμπλ
11.08.2016 11:39
Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί το βιβλίο, Γράμματα στις κόρες μου της Ελίζαμπεθ Νόμπλ σε μετάφραση Αναστασίας Δεληγιάννη.