Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Τριήμερο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό Φεστιβάλ, στο Εμπρός

Τριήμερο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό Φεστιβάλ, στο Εμπρός

Το ελεύθερο-αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο Εμπρός διοργανώνει τριήμερο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό Φεστιβάλ, στις 19-21 Απριλίου 2013.

 

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  19/4

17.00-18.00

Ομιλία και προβολή υλικού από τους Γιατρούς του κόσμου (σε σχέση με την περίθαλψη μεταναστών από ρατσιστικές επιθέσεις).(Κεντρική σκηνή)

 

18.00-19.30

Προβολή οπτικού ντοκουμέντου από Συρία, και συζήτηση για το συριακό καθεστώς με αφορμή τη ζωντανή μαρτυρία μιας οικογένειας Συρίων μεταναστών. (Κεντρική σκηνή)

 

19.30-21.00

Ανοιχτή συζήτηση πάνω στα δικαιώματα των μεταναστών και γενικότερα των θυμάτων παντός είδους ρατσισμού. Συμμετέχουν : Γιατροί του κόσμου, στέκι μεταναστών, πρωτοβουλία ενάντια στη δίωξη των οροθετικών γυναικών. (Κεντρική σκηνή)

 

21.00-22.30

Προβολή της ταινίας του R.W Fassbinder  «Ο Έλληνας γείτονας»

Εκπληκτική αποτύπωση των αντιδράσεων του μικρόκοσμου μιας δυτικογερμανικής πολυκατοικίας απέναντι στην έλευση ενός «ακοινώνητου» έλληνα μετανάστη. Λεπτομερειακή καταγραφή του περάσματος των περισσότερων ενοίκων από την αρχική υπεροπτική περιέργεια στη σταδιακή ξενοφοβία και, τελικά, στο ανοιχτά ρατσιστικό ξέσπασμα.(Κεντρική σκηνή)

 

Η βραδιά θα κλείσει με συλλογική κουζίνα από το στέκι μεταναστών και γλέντι.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ  20/4

11.00-14.00

Παιδική γωνιά Το δημιουργικό εργαστήρι της Παιδικής Γωνιάς του Ανταλλακτικού Παζαριού Βιβλίων κ.ά. Αγαθών  Πλ. Συντάγματος, θα εμψυχώσει η Ηλέκτρα Μήτσουρα (θεατρολόγος), με βάση ένα παραδοσιακό κι ένα αφρικανικό παραμύθι. με θεατρικά παιχνίδια, κατασκευές, ζωγραφική, κίνηση, αυτοσχεδιασμούς, δημιουργική διάδραση.

Face painting, μπαλονοκατασκευές  (Κεντρική σκηνή)

 

14.00-14.30, διάλειμμα για φαγητό για τα παιδιά

 

14.30-16.00

Προβολή της ταινίας του Γ. Τάλλας «Το ξυπόλυτο τάγμα» (1954) (Φουαγιέ)

Μια εμπνευσμένη ταινία περιπέτειας που έκανε πρεμιέρα μόλις το 2007, ένα έξοχο δείγμα ελληνικού νεορεαλισμού που αναγνωρίσθηκε διεθνώς, αλλά όχι στην Ελλάδα, που αφηγείται την ιστορία των παιδιών του Παπαφείου ορφανοτροφείου και την προσπάθειά τους να επιβιώσουν τα σκληρά χρόνια της κατοχής στους δρόμους όταν οι Γερμανοί κατακτητές επιτάξανε το Ορφανοτροφείο και τα ανάγκασαν να το εγκαταλείψουν.

 

14:00-18.00

Εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και δικαιώματα του παιδιού- αντιφασιστική-αντιρατσιστική εκπαίδευση: παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού (Κεντρική σκηνή και πάνω χώρος)

http://noracismschools.blogspot.com

Συντονισμός: Δίκτυο εκπαιδευτικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αντιρατσιστική εκπαίδευση-Αντιφασιστικό Μέτωπο Παιδείας

 

14.00-14.30

Συγκέντρωση στην κεντρική σκηνή και εισαγωγή

Νίκος Γκόβας, υλικά από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση Ράνια Ελ Αμπάσυ, τα Εκπαιδευτικά προγράμματα της Διεθνούς Αμνηστίας Μαριάννα Ασημακοπουλου, δράσεις από το Κέντρο Ημέρας "Βαβέλ" ,

 

14.30-18.00

Εργαστήρια (Επάνω όροφος)

Εργαστήριο 1: Ματίνα Μάγκου, σύμβουλος Πολιτιστικής Διαχείρισης και Σχεδίων Νεολαίας, μέλος της Δεξαμενής Εκπαιδευτών του Συμβουλίου της Ευρώπης

«Πυξίδες στην εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα- το COMPASS και το COMPASITO»

Εργαστήριο 2: Αθηνά Καραβόλτσου, Εκπαιδευτικός Αγωγής Υγείας (Msc), Θεατρολόγος (Mst), Μαθηματικός

«Σχολική βία: θύτες, θύματα, θεατές- θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα για το δημοτικό και το γυμνάσιο»

 

14.30-16.30 

Με νύχια και με δόντια (Αφγανική κοινότητα), ομιλία με τίτλο "Το πλαίσιο που διέπει τα τελευταία χρόνια το μεταναστευτικό/ ο ρόλος των κοινοτήτων"(Νικόδημος από Assante) (Κεντρική σκηνή)

 

16.30-18.00 

Δικαιώματα του Παιδιού και αντιφασιστική εκπαίδευση (Αντιφασιστικό Μέτωπο Παιδείας) (Κεντρική σκηνή)

Αμαλία Βασιλακάκη - Η Γκερνίκα του Πικάσσο: πώς ένας πίνακας μπορεί να συμβάλλει στην αντιφασιστική εκπαίδευση.

 

Μπάμπης Μπαλτάς - προβολή του φιλμ΄'Οι φιλίες των παιδιών' (2012) του Σωκράτη Γαλιατσάτου - εισήγηση στα δικαιώματα ελευθερίας και χώρου των παιδιών (με βάση το σχολικό έντυπο του 35ου δημοτικού σχολείου Αθηνών,'Οι φιλίες των παιδιών' (2008 - 2013)) κι ένα ποίημα ως μότο

 

Πικάσσο

αρπάζεις το Θάνατο/ από τους καρπούς των χεριών/

και τον παλεύεις ωσάν ωραίο και ευγενικό Μινώταυρο/

που όσο χάνει εκείνος το αίμα του/ τόσον εσύ αντριεύεσαι.

Οδυσσέας Ελύτης (Κεντρική σκηνή)

 

18.30-21.00 

Συμμετοχική παράσταση Θεάτρου Φόρουμ : "Όχι στο ρατσισμό απ'την κούνια" από την Ώσμωση & την Ένωση Αφρικανών Γυναικών σε συνεργασία με την Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου. (Κεντρική σκηνή)

 

Η Ώσμωση, η Ένωση Αφρικανών Γυναικών και η Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου παρουσιάζουν την παράσταση Θεάτρου Φόρουμ:

«Όχι στο ρατσισμό από την κούνια!»

 

Συμμετοχική παράσταση κοινωνικού θεάτρου από μεικτή ομάδα μεταναστών και Ελλήνων. Για δρώντες ηθοποιούς και θεατές .

Επινόηση-Δημιουργία: Όλη η ομάδα

Εμψύχωση – Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ζώνιου - Νάγια Μποέμη

Παραγωγή: Γιάννα Παπαδοπούλου

Δραματολογία: Κατερίνα-Μαριόλα Χάσκα

Σκηνικά: Φραντζέσκο Μορέττι

Στην παράσταση παίζουν οι:

Lynn Edmonds, Monika, Lauretta Macauley, Hawa Sanko, Κατερίνα Καλογερά, Σέργιος Κομπόγιωργας, Κατερίνα Στεφάνου , Πέπη Μαριόλη, Κατερίνα-Μαριόλα Χάσκα

 

Ένωση Αφρικανών Γυναικών:http://www.africanwomen.gr/ Ώσμωση - Κέντρο Τεχνών & Διαπολιτισμικής Αγωγής: http://www.osmosis-intercultural.gr/

"Είμαστε όλοι ηθοποιοί: το να είσαι πολίτης δεν σημαίνει ότι ζεις σε

 

21.00-23.00

Ανοιχτή συζήτηση με θέμα: Η άνοδος του νεοναζιστικού μορφώματος (συστημικό φαινόμενο;)-αίτια, αποτελέσματα και τρόποι αντιμετώπισης.

Εισηγήσεις από Δ. Ψαρρά ("Η μαύρη βίβλος της Χρυσής Αυγής"), Μπάμπη Μαγουλά (Δοκιμή κοινωνικής χειραφέτησης και απελευθερωτικής δράσης) (Κεντρική σκηνή)

 

23.00-01.15

Προβολή της ταινίας των F.Lang & B. Brecht «Και οι δήμιοι πεθαίνουν»

Η μπρεχτική λογική του Εσύ κι Εγώ προϊδεάζει για το «Και οι Δήμιοι Πεθαίνουν!». Η ιστορία βασίζεται στην πραγματική δολοφονία του Ναζί Ράινχαρντ Χάιντριχ, σύμβολο της αγριότητας του Γ' Ράιχ, από Τσέχους αντάρτες και εξιστορεί τις έρευνες για την ανεύρεση του δολοφόνου. Το πιο πολιτικό έργο της φιλμογραφίας του Λανγκ και μία από τις συγκλονιστικότερες ενέργειες του αντιφασιστικού αγώνα στην Πράγα. (Κεντρική σκηνή)

 

Κουζίνα  «Ο Άλλος Άνθρωπος».

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 21/4

11.00-14.00

Παιδική γωνιά Θεατρικά παιχνίδια, κατασκευές, ζωγραφική, κίνηση, αυτοσχεδιασμοί, δημιουργική διάδραση, face painting, μπαλονοκατασκευές (Κεντρική σκηνή)

 

14.00-14.30 

Προβολή των ταινιών:

-Κινουμένων σχεδίων του W. Disney «Εκπαίδευση για θάνατο»

Σχετικά άγνωστη αντιναζιστική ταινία του Walt Disney που παρουσιάστηκε στις αμερικανικές αίθουσες το 1943 και σήμερα θεωρείται νομικά κοινό κτήμα. Παρουσιάζει την ανατροφή των παιδιών στο καθεστώς της ναζιστικής Γερμανίας. και –Μικρού μήκους  του Pepe Danquart «Ο λαθρεπιβάτης»

Το Schwarzfahrer (λαθρεπιβάτης) έχει κερδίσει το όσκαρ ταινίας μικρού μήκους το 1994.Θέμα της, η καταδίκη του καθημερινού ρατσισμού μέσα από μια ιστορία σε ένα τραμ: Ένας νεαρός νέγρος μπαίνει σε τραμ, μια ηλικιωμένη του φαίρεται άσχημα και μονολογώντας τον προσβάλλει συνεχώς και αυτόν, αλλά και τους άλλους μετανάστες. Στο τέλος ο νεαρός νέγρος, παίρνει την εκδίκησή του. Οι υπόλοιποι επιβάτες παρακολουθούν σιωπηλοί τα γεγονότα.(Κεντρική σκηνή)

 

14.30-17.00

Προβολή της ταινίας του E. Klimov «Έλα να δεις»

Έχοντας αποσπάσει το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, βραβείο Fipresci, στο Φεστιβάλ Μόσχας το 1985, η αντιπολεμική ταινία του Ρώσου δημιουργού, Έλεμ Κλιμόφ, κατατάσσεται μεταξύ των αριστουργημάτων του κινηματογράφου.

Διαδραματίζεται στη Λευκορωσία 1943, όπου οι Γερμανοί ναζί καταστρέφουν ολοσχερώς 618 χωριά καίγοντας ζωντανούς τους κατοίκους τους, κυρίως γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σκοτώθηκαν 2.2 εκατομμύρια Λευκορώσοι.

Η αριστουργηματική ταινία του Έλεμ Κλίμοφ είναι ένα συγκλονιστικό έπος των φρικαλεοτήτων των ναζί και αποτελεί μια βίαιη καταδίκη του πολέμου. Η ταινία ακολουθεί ένα 12άχρονο αγόρι, τον Φλόρια (που τον υποδύεται υποδειγματικά ο Aleksei Kravchenko).(Κεντρική σκηνή)

 

17.00-18.00

«Διαπόμπευση» (work in project) από την ομάδα act-art (με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τα γεγονότα της παράνομης δίωξης των χρηστριών Οροθετικών Γυναικών του κέντρου της Αθήνας και της παρουσίασης τους ως μιάσματα της ελληνικής κοινωνίας, φορείς όλων των κακών.) (Φουαγιέ και κεντρική σκηνή)

18.00-20.00 Ανοιχτή Συνέλευση Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός.

 

20.00-23.30

Συναυλία

Duoyu

Grain

Kernel Coremode &Sissy Doutsiou

Magic de spell

Lost bodies

Ποίηση: Τάσος Σαγρής , Ορέστης Μπατάκης

Visual art: Void network

 

Και τις τρεις μέρες θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας των Δ.Γερονίκου, Άγγελου Καλοδούκα και Δημήτρη Γκόλτση στους χώρους του μπαρ, φουαγιέ και κεντρικής σκηνής, καθώς και Ανταλλακτικό Παζάρι Βιβλίου.

Σχετικές ειδήσεις
2ο Φεστιβάλ της Άμμου στη Γαύδο
05.07.2016 10:23
Το eyelands και οι εκδόσεις Παράξενες Μέρες μας προσκαλούν και μας περιμένουν στο δεύτερο φεστιβάλ της Άμμου, στο Σαρακήνικο της Γαύδου το τριήμερο 22, 23 και 24 Ιουλίου 2016.
19ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας
27.06.2016 17:04
«Πρόσφυγες Καλοδεχούμενοι»! Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας επιστρέφει μετά τη… δικαιολογημένη περσινή απουσία του λόγω του δημοψηφίσματος. Έτσι κι αλλιώς, την εικοσαετία που πέρασε από την πρώτη του διοργάνωση, το Φεστιβάλ κατάφερε να γίνει το μεγάλο ραντεβού του αντιρατσιστικού κινήματος, μια τριήμερη γιορτή της ενότητας μέσα από τη διαφορετικότητα.
Φεστιβάλ Πηνειού 2016 στη Λάρισα
03.06.2016 16:24
Με το σύνολο κρουστών Caracatu από την Κεντρική πλατεία την Τρίτη 21 Ιουνίου, ξεκινάει το φετινό Φεστιβάλ Πηνειού, εμφανώς αναβαθμισμένο, με πολλή μουσική και δεκάδες δράσεις στην κοίτη του ποταμού, υπόσχεται να διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους.
1ο Athens Street Food Festival: Έρχεται το δεύτερο τριήμερο!
24.05.2016 13:25
Μετά την τεράστια επιτυχία του πρώτου τριημέρου, το 1ο ATHENS STREET FOOD FESTIVAL ετοιμάζεται πυρετωδώς για το επόμενο απολαυστικό τριήμερο, στις 27-28-29 Μαΐου 2016, στο ΠΑΛΙΟ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ Ο.Σ.Υ..
4ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στο Θέατρο Εμπρός
11.05.2016 12:52
Το 4ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών ξεκινάει την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός.