Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Ταξιδεύοντας στους Μύθους και στην Τέχνη: Έκθεση στο Μουσείο Λαλαούνη

Ταξιδεύοντας στους Μύθους και στην Τέχνη: Έκθεση στο Μουσείο Λαλαούνη

Το Μουσείο Κοσμήματος Λαλαούνη διοργανώνει μια νέα περιοδική έκθεση με θέμα «Ταξιδεύοντας στους Μύθους και στην Τέχνη».

 

Η έκθεση, θα διαρκέσει από τις 22 Μαίου έως τις 22 Ιουνίου 2013.

 

1973, 2013:  40 χρόνια μετά, τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και του ΙΒ1 της Σχολής Μωραΐτη εμπνέονται από τις συλλογές του ΜΚΗΛ και δημιουργούν

Τα παιδιά δύο διαφορετικών βαθμίδων (Νηπιαγωγείου και ΙΒ1) της Σχολής Μωραΐτη, αφού παρακολούθησαν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο, με την καθοδήγηση των δασκάλων και καθηγητών τους υλοποίησαν δικά τους έργα εμπνευσμένα από τις μόνιμες συλλογές του ΜΚΗΛ. Πηγή έμπνευσης  αποτέλεσαν οι συλλογές που φέρουν στοιχεία της αρχαίας ελληνικής τέχνης, της ελληνικής μυθολογίας όπως «Ίλιον, ο θησαυρός της Τροίας», «Μινωική-Μυκηναϊκή Συλλογή», «Η Ασπίδα τους Αχιλλέα» και συλλογές του Ηλία Λαλαούνη που έχουν εμπνευστεί από την ελληνική φύση όπως «Αγριολούλουδα της Ελληνικής Γης», και τέλος συλλογές που αφορούν τα επιτεύγματα της  Σύγχρονης Τεχνολογίας της δεκαετίας του 1970 όπως η «Συλλογή Κίνηση στο Διάστημα».

 

Τα προγράμματα στο Μουσείο Κοσμήματος λειτουργούν ως ένα πρωτότυπο μάθημα ιστορίας της τέχνης, δίνοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τις κυριότερες εκφάνσεις της καλλιτεχνικής έκφρασης, από την εποχή των σπηλαίων μέχρι τα χρόνια του Βυζαντίου αλλά και την πρωτοποριακή καλλιτεχνική δημιουργία των υπόλοιπων ιστορικών συλλογών του Ηλία Λαλαούνη. Στους χώρους ενός εξειδικευμένου Μουσείου αφιερωμένου στην Τέχνη του Κοσμήματος, τους δίνεται η ευκαιρία για μια πρώτη γνωριμία με την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας, μια τέχνη με μακραίωνη παράδοση στον τόπο μας που συνδέει το αρχαίο παρελθόν με την σύγχρονη παράδοση. Τα εκθέματα του Μουσείου λειτούργησαν ως το εικαστικό μέσο για να ξεδιπλωθούν  μπροστά στα μάτια των μαθητών συναρπαστικές και άγνωστες ιστορίες δίνοντας τους το κίνητρο να ασχοληθούν με τις διακοσμητικές παραδοσιακές τέχνες. Επιπλέον αυτή η δράση υποστηρίζει τους νέους μαθητές που επιλέγουν την Τέχνη σαν μάθημα επιλογής (ΙΒ art) για την προετοιμασία τους στις πανεπιστημιακές σπουδές.

 

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης τιμά την πρωτοποριακή εκπαιδευτική δράση του Αντώνη Μωραΐτη και το καλλιτεχνικό δαιμόνιο του Ηλία Λαλαούνη. Συγκεκριμένα η έκθεση παρουσιάζει τη Συλλογή Ασημένια Παιχνιδίσματα, δημιουργίες που έγιναν μετά από την συνεργασία των δύο το 1973.

 

«Project: Σχολή Μωραΐτη, Ασημένια Παιχνιδίσματα, 1973»

Το 1973, μετά από πρόταση που έκανε ο Ηλίας Λαλαούνης  στον Αντώνη Μωραΐτη, τα παιδιά με τη φρέσκια αγνή τους δημιουργική διάθεση σχεδίασαν ένα κόσμημα που θα ήθελαν να χαρίσουν στη μητέρα τους! Η επιλογή των σχεδίων έγινε από τον ίδιο τον Αντώνη Μωραΐτη, τους Σπύρο Βασιλείου και Γιάννη Σπυρόπουλο, την κυρία Χρυσάνθη Μωραΐτη-Καρτάλη και την καθηγήτρια Λίντα Αντωνιάδου-Βακιρτζή. Από τα 300 σχέδια ο Ηλίας Λαλαούνης επέλεξε 63 για την πρωτότυπη αυτή συλλογή σε ασήμι, χρωματιστό plexyglass, ορυκτά όπως μίκα, σοδαλίτης, ορεία κρύσταλλο. Η συλλογή αυτή ταξίδεψε σε περιοδικές εκθέσεις σε πολλές χώρες στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το Μουσείο Πούσκιν, της Μόσχας, το Εθνικό Μουσείο της Ρουμανίας, και ακόμα σε σημαντικές εκθέσεις που είχε προσκληθεί ο Ηλίας Λαλαούνης όπως  στην Τεχεράνη το 1975, στο Τόκυο το 1980, στο Παρίσι το 1985 κά. Τα έργα των παιδιών δείχνουν την ευαισθησία, τη φαντασία και τα ενδιαφέροντα των παιδιών: μοτίβα λουλουδιών, φύλλων, ψαριών, αφηρημένα σχέδια, αθλήματα, το διάστημα, η πόλη τους. Αυτά όλα το 1973.

Σχετικές ειδήσεις
Συμμετοχή του ΚΜΣΤ στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα»
01.12.2016 16:47
Διπλή παρουσία για το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αυτές τις μέρες στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Αφορμή αποτελούν τόσο η μεγάλη έκθεση-πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης με τίτλο «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που εγκαινιάζεται στις 30 Νοεμβρίου στο Κρατικό Μουσείο Manege στη ρωσική μεγαλούπολη, αλλά και η ομιλία της διευθύντριας του ΚΜΣΤ Μαρίας Τσαντσάνογλου στο 5ο Διεθνές Πολιτιστικό Φόρουμ την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου.
Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα: έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης
28.11.2016 17:09
Σημαντικές πτυχές της νεώτερης και σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την έννοια του τόπου και τη σημασία του ως πεδίου αισθητικής, καλλιτεχνικής και ευρύτερα πολιτισμικής αναζήτησης, θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του αφιερωματικού «Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016».
ΟΛΚΑΣ ΙΙ - Ταξιδεύοντας από και προς το Βυζάντιο: έκθεση στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος
20.05.2016 16:30
Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος παρουσιάζει την έκθεση «ΟΛΚΑΣ ΙΙ: Ταξιδεύοντας από και προς το Βυζάντιο. Μεσαιωνικά λιμάνια από τον Εύξεινο Πόντο στην Ανατολική Μεσόγειο» που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών. Την επιμέλειά της έχουν η Δρ Φλώρα Καραγιάννη και ο Δρ Χαράλαμπος Χοτζάκογλου.
Ανθρωπογραφές. Η έννοια του εκμαγείου στην τέχνη: έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
09.05.2016 13:53
Το Εργαστήριο Γυψοτεχνίας-Χαλκοχυτικής της ΑΣΚΤ και το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο «ΑΝΘΡΩΠΟΓΡΑΦΕΣ. Η έννοια του εκμαγείου στην τέχνη», στο κτήριο της οδού Πειραιώς, από τις 12 έως τις 29 Μαΐου 2016. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 και ώρα 20:00.
Great minds eat alike: έκθεση της Σοφίας Γκααφάρ στο Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας
25.04.2016 15:56
Το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας μας προσκαλεί στην έκθεση φωτογραφίας της Σοφίας Γκααφάρ με τίτλο Great minds eat alike.