Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Ήταν μια φορά... μουσικά παραμύθια για αφηγητή και ορχήστρα εγχόρδων, στη Στέγη

 Ήταν μια φορά... μουσικά παραμύθια για αφηγητή και ορχήστρα εγχόρδων, στη Στέγη

Ο κύκλος Άγνωστος Ελληνισμός δεν εστιάζει φέτος στο έργο κάποιου σημαντικού προσώπου των γραμμάτων και των τεχνών αλλά στη δημιουργικότητα του ανώνυμου ελληνισμού.

 

Την Κυριακή 28 Απριλίου το Ελληνικό Σχέδιο παρουσιάζει στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μια άλλη πλευρά της λαϊκής δημιουργίας, τα ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια , τις δημιουργίες δηλαδή των λαϊκών αφηγητών που περνούσαν από στόμα σε στόμα, από τη γιαγιά στο εγγόνι, από γενιά σε γενιά κι από τόπο σε τόπο.

Τα ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια υπάρχουν σε διάφορες καταγραφές. Ωστόσο, δεν είναι το ίδιο διαδεδομένα όσο τα παραμύθια του Άντερσεν ή των αδελφών Γκριμμ. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ήρωες: ο Πολυροβυθάς δεν είναι τόσο διάσημος όσο ο Κοντορεβυθούλης.

Τα λαϊκά παραμύθια ανοίγουν εντυπωσιακούς κόσμους της φαντασίας: τα στοιχεία της φύσης αποκτούν οντότητα, τα ζώα μιλάνε, θεριά, δράκοι και άλλα φανταστικά όντα ζωντανεύουν, οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τις γλώσσες των ζώων ή αλλάζουν μορφή, μαγικά αντικείμενα και συγκλονιστικές διαπλοκές συνθέτουν τις εικόνες των λαϊκών παραμυθιών που πολλές φορές κινούνται στη σφαίρα του υπερρεαλισμού ενώ ταυτόχρονα περιγράφουν μια σκληρή πραγματικότητα.

Το Ελληνικό Σχέδιο επέλεξε να παρουσιαστούν να παρουσιαστούν τρεις ιστορίες με αφορμή ελληνικά παραμύθια στη μορφή για αφηγητή και ορχηστρικό σύνολο καθώς μία από τις σκέψεις (μας) είναι η δημιουργία ρεπερτορίου στο είδος από έλληνες συνθέτες.

Έτσι, τρεις συνθέτες, - οι Νεφέλη Λιούτα, Δήμητρα Τρυπάνη, Τάσος Ρωσόπουλος-, δέχθηκαν το κάλεσμά του Ελληνικού Σχεδίου και παρουσιάζουν τρία ελληνικά παραμύθια στην δική τους εκδοχή για αφηγητή και την Καμεράτα .

Καλλιτεχνική επιμέλεια κύκλου: Δημήτρης Παπαδημητρίου , Ραλλού Βογιατζή

Συνθέτες: Νεφέλη Λιούτα, Δήμητρα Τρυπάνη, Τάσος Ρωσόπουλος

Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου | Καμεράτα

Το παραμύθι “Βασιλόπουλο κι ο Δράκος” αφηγείται ο Δημήτρης Πιατάς

***

 

Τα παραμύθια:

Το Βασιλόπουλο κι ο Δράκος

Συνθέτης: Τάσος Ρωσόπουλος

Αφήγηση: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΑΤΑΣ

Κείμενο: Γιώργος Κοροπούλης

Κιθάρα :Κορίνα Βουγιούκα

Λίγα λόγια για το παραμύθι:

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βασιλιάς που ήταν πολύ λυπημένος γιατί δεν είχε αποκτήσει παιδιά. Έτσι έταξε στο δράκο το πρώτο παιδί που θα αποκτούσε. Πράγματι σε εννέα μήνες η βασίλισσα γέννησε ένα όμορφο βασιλόπουλο. Αφού όμως πέρασαν τα χρόνια ο δράκος ήρθε να το ζητήσει πίσω ....

 

Η εκδίκηση της Νεράιδας

Συνθέτης: Δήμητρα Τρυπάνη

Κείμενο: Δήμητρα Τρυπάνη

Αφήγηση: Τατιάνα Μπρε, Δήμητρα Παπασταύρου

Μάσκες Σχεδιασμός: Νίκος Κόκκαλης

Κατασκευή : Κώστας Μαραπίδης, Νίκος Κόκκαλης

Λίγα λόγια για το παραμύθι:

Ο βασιλιάς της Μυρμιδονιάς αγαπούσε τη Δημητρούλα, μια νεαρή όμορφη κοπέλα που κανείς δε γνώριζε ότι είναι κόρη της Νεράιδας του δάσους. Μα εκείνη αγαπούσε έναν νεαρό αγρότη. Ο βασιλιάς από τη ζήλια του αποφάσισε να σκοτώσει τον αγρότη και τον κάλεσε σε μονομαχία στο δάσος…

 

Το πιο γλυκό Ψωμί

Συνθέτης: Νεφέλη Λιούτα

Κείμενο: Νεφέλη Λιούτα.

Αφήγηση: Νεφέλη Λιούτα

Φωνητικά: Αθηνά Καμαρίτη, Δανάη Μπερή.

Λίγα λόγια για το παραμύθι:

Ένας ανόρεχτος βασιλιάς, ένας σοφός γέροντας και ένα χωράφι στην άκρη του κόσμου. Σαράντα γυναίκες ζυμώνουν σαράντα ψωμιά σε σαράντα φούρνους ...Ένα παραμύθι για ανόρεχτους βασιλιάδες, ψωμιά και όλα αυτά που ψάχνουμε μακρυά μας αντί να αναζητήσουμε στα χέρια μας.

 

Για παιδιά από 5 ετών και άνω

Σχετικές ειδήσεις
22.02.2017 11:37
Η ομάδα αφήγησης "Χείλια...λένε παραμύθια" καλεί μικρούς και μεγάλους φίλους των παραμυθιών, το Σάββατο 4 Μαρτίου, στον όμορφο και φιλικό Χώρο Τέχνης Ιδιόμελο να μαγειρέψουν και να απολαύσουν Μια κατσαρόλα παραμύθια: παραμύθια γεμάτα περιπέτειες, μαγικούς βοηθούς, γεύσεις, καρυκεύματα και γλυκές μελωδίες!
Μουσικά Παραμύθια με την Καμεράτα, ξανά στο Μέγαρο Μουσικής
13.01.2017 17:22
Μετά την μεγάλη επιτυχία της παράστασης «Μουσικά Παραμύθια με την Καμεράτα, Ο Πέτρος και ο Λύκος και η Πρώτη Συναυλία του Αρκούδου Πάντινγκτον» σε αφήγηση του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη με τη συνοδεία των Μουσικών της Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και τη βραβευμένη αρχιμουσικό Ζωή Ζενιώδη, συνεχίζουν λόγω εξάντλησης των εισιτηρίων για δύο ακόμα παραστάσεις την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Τα
19.10.2016 10:10
Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου σας περιμένουμε στο Bobos Arts Festival στην παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλογεροπούλου σε εικονογράφηση Φίλιππου Φωτιάδη Παραμύθια με την Ξένια για να την ακούσετε να μας αφηγείται ζωντανά ένα από τα παραμύθια.
Τα παραμύθια της Φωνής της Ελλάδας σε μετάδοση σε ολόκληρο τον κόσμο!
08.06.2016 15:40
Η Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, σε συνεργασία με τη Φωνή της Ελλάδας, παρουσιάζει «Τα παραμύθια της Φωνής της Ελλάδας», μια σειρά παραμυθιών για παιδιά προσχολικής και όχι μόνο ηλικίας. Τα παραμύθια γράφουν, δραματοποιούν και ηχογραφούν μαθητές της Σχολής στο στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, αφιλοκερδώς.
Μια φορά κι έναν καιρό: Δύο μουσικά παραμύθια για αφήγηση και ορχήστρα στη Στέγη
24.03.2016 16:28
Ο Μανώλης Μαυροματάκης και ο Ηλίας Καρελλάς ζωντανεύουν δύο μουσικά παραμύθια των Α. Γουάστωρ και Τ. Ρωσόπουλου, για ηλικίες από 5 ετών και άνω, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.