Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Ζώα στα σύννεφα - Γιάννης Βαρβέρης

Ζώα στα σύννεφα - Γιάννης Βαρβέρης

Οι Εκδόσεις Κέδρος παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Γιάννη Βαρβέρη, που φέρει τον τίτλο «Ζώα στα σύννεφα».

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ύστερα από το βιωματικό Βαθέος γήρατος, ο Γιάννης Βαρβέρης περνάει με τη συλλογή του Ζώα στα σύννεφα - η οποία βρέθηκε στα κατάλοιπά του έτοιμη προς έκδοση - σε ένα θέμα οικείο σε όλους, όπου πραγματεύεται  «πρώτες έννοιες», τις οποίες θα μπορούσε να τις προσεγγίσει ακόμη και ένας μη μυημένος αναγνώστης.  Έτσι, πίσω από τα ζώα και τον κόσμο τους δεν κρύβονται παρά ανθρώπινες συμπεριφορές, ενώ, ταυτοχρόνως, λέγονται και αλήθειες που βρίσκονται καλά κρυμμένες μέσα σε μια άλλη διάσταση, ποιητική, μέσα σε μια διάσταση που κινείται αριστοτεχνικά ανάμεσα στο έλλογο και στο μη έλλογο, ανάμεσα στην πραγματικότητα αλλά και  στην υπέρβαση• ανάμεσα σε έναν κόσμο που νομίζει ότι η ουσία βρίσκεται στις συνήθειές του, πλην όμως, κατά βάθος, βρίσκεται κάπου αλλού – «στα σύννεφα», κατά τον ποιητή. Τα ποιήματα στη συλλογή αυτή του Γιάννη Βαρβέρη διακρίνονται από μια σπάνια εμβρίθεια, από μια έξοχη ευρηματικότητα που, συγκλονίζοντας συναρπάζει, από μια μοναδική καλλιέπεια, από ένα στοιχείο ασυνήθιστα, απόκοσμα μαγικό που με τη δύναμή του γοητεύει και γητεύει, από μια λεπτοτάτων αποχρώσεων ποιότητα γραφής στιβαρή, από μια, μέσα στην απόλυτη ηρεμία της, σοφία, ενώ κάτι το αέρινο «και το αιθέριο» αλλά και το βαθύ, το πολύ βαθύ, πλανάται σε ολόκληρο το βιβλίο. Το τόσο δυνατό και συναρπαστικό βιβλίο αυτού του δημιουργού που θεωρείται ως ένας από τους σπουδαιότερους της γενιάς του, αλλά και ολόκληρης της μεταπολεμικής ποίησής μας.

 

Ο συγγραφέας:

Ο Γιάννης Βαρβέρης (Αθήνα, 1955-2011) σπούδασε νομικά. Εξέδωσε έντεκα βιβλία ποίησης, καθώς και μεταφράσεις ξένης λογοτεχνίας και αττικής κωμωδίας. Από το 1976 έγραφε κριτική θεάτρου, τα κείμενα της οποίας έχουν συγκεντρωθεί σε έξι τόμους.

Στα αγγλικά έχει μεταφραστεί από τον Philip Ramp το βιβλίο του Ο κύριος Φογκ, και στα σερβικά, από την Gaga Rosić, μια επιλογή ποιημάτων με τον τίτλο Η πόλη και ο θάνατος. Του απενεμήθησαν: το Κρατικό Βραβείο Κριτικής-Δοκιμίου (1996), το βραβείο Καβάφη (2001), το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω (2002) και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών - Ίδρυμα Πέτρου Χάρη (2010).

Σχετικές ειδήσεις
Παραμύθια με την Ξένια στην Καλαμάτα
16.11.2016 11:01
Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Βιβλιοθήκη του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στην παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλογεροπούλου σε εικονογράφηση Φίλιππου Φωτιάδη Παραμύθια με την Ξένια για να την ακούσετε να αφηγείται ζωντανά ένα από τα παραμύθια του βιβλίου!
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.