Η Αυστραλή καλλιτέχνης Deborah Leiser-Moore θα βρίσκεται στο Κινητήρας Studio ως προσκεκλημένος resident artist και θα συνεργαστεί με το μέλος του Κινητήρας Χοροθέαμα, Αφροδίτη Βερβενιώτη, προκειμένου να εξελίξει την τελευταία της δουλειά, KaBooM, από τις 25 έως τις 29 Απριλίου 2013. Σε σχέση με την εν λόγω έρευνα, η Deborah πρόκειται να δώσει ένα δωρεάν σεμινάριο 3 ωρών την Κυριακή 28 Απριλίου 2013 στο Κινητήρας Studio με θέμα “επινοώντας με το σώμα”.

Αυτό το διάστημα, η Deborah ερευνά την πολιτιστική μνήμη και τον πόλεμο μέσα από μία οπτική γωνία ιδιαιτέρως φυσική και ακατέργαστη. Eπικεντρώνεται σε εμπειρίες κατά τη διάρκεια εμπόλεμων καταστάσεων και σε εμπειρίες ατόμων που έχουν υπηρετήσει στο εξωτερικό και έχουν επιστρέψει κουβαλώντας τις αναμνήσεις τους. Ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για ό, τι το σώμα θυμάται, για το πώς προκαλείται η θύμηση αυτή, καθώς και πώς ένα ευρύ κοινό μπορεί να ανταποκριθεί και να συμπάσχει με τους συμπολίτες του μέσα από τις εκάστοτε περφόρμανς.

Ξεκινώντας με ασκήσεις για να βρούμε την επαφή μας με το σώμα στο χώρο και τη φύση του σώματός μας ως γλώσσα, στη συνέχεια θα εισαχθεί ένα θέμα για να εργαστούμε πάνω σε αυτό. Η ομάδα θα χωριστεί σε μικρότερες ομάδες για να ερευνήσει μια “εικονική στιγμή στη ζωή”. Το σώμα θα δημιουργήσει ένα κείμενο με βάση το επιλεγμένο θέμα και στη συνέχεια θα ενταχθεί στο χώρο με άλλες γλώσσες- ήχο, μουσική, φωνή και κείμενο- προκειμένου να αποδοθεί.

Το σεμινάριο είναι ανοικτό σε επαγγελματίες και σε ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία στο σωματικό θέατρο. Η γλώσσα του σεμιναρίου θα είναι τα αγγλικά και οι συμμετέχοντες  μπορούν να έχουν προετοιμάσει μια πολύ μικρή προσωπική ιστορία (μία παράγραφο – και / ή εικόνες) από μια σημαντική στιγμή στη δική τους ζωή. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς μπορούμε να εντοπίσουμε την ουσία της στιγμής αυτής.

Βιογραφικό

Η Deborah Leiser-Moore εργάζεται στο physical contemporary theatre από το 1989. Τα σόλο και οι συνεργασίες της περιλαμβάνουν τα Cordelia, Mein Kind, a room with no air, HUNGRY, The Cool Room (προτεινόμενο για το Green Room Award), HazChem!, The Girl Who Wanted to be God (προτεινόμενο για τα Queensland and Victorian Premiers’ Awards), A Thousand Doors A Thousand Windows και The Memory Room, Aqua Azzura και Possessed/Dispossessed (με το Entr’acte Theatre).

Έχει σπουδάσει στην Ιαπωνία με τον Tadashi Suzuki, έχει εκπαιδευτεί στο έργο του Ettiene Decroux, έχει παρακολουθήσει μαθήματα σε πολλά πανεπιστήμια (πλέον είναι τακτική λέκτορας στο La Trobe University), έχει παρουσίασει το έργο της σε πολλά συνέδρια και έχει λάβει μια σειρά υποτροφιών. Έχει περιοδεύσει τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Το 2006, η Deborah ίδρυσε την ομάδα Tashmadada, στόχος του οποίου είναι να φέρει μαζί επαγγελματίες καλλιτέχνες, να αναπτύξει τις εθνικές και διεθνείς συνεργασίες, να παρουσιάσει περφόρμανς και να παρέχει ένα φόρουμ για συζητήσεις σχετικά με τις τέχνες. Από την ίδρυσή της, η Tashmadada έχει δημιουργήσει μια σειρά από συνεργασίες εκδηλώσεις και παραστάσεις συμπεριλαμβανομένων έργων με διεθνείς καλλιτέχνες. Τέλος, η Deborah είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Melbourne’s Dancehouse και σήμερα είναι συμπρόεδρος της επιτροπής Green Room’s Alternative/Hybrid Arts.