Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

Μέλιος Κατσαμάκης: Οι Melios Balkana Mama αποκαλύπτονται

Μέλιος Κατσαμάκης: Οι Melios Balkana Mama αποκαλύπτονται

Οι Melios Balkana Mama αποτελούν ένα από τα νέα ελληνικά συγκροτήματα που έχουν ξεχωρίσει, ακολουθώντας ένα δρόμο διαφορετικό από την πεπατημένη. Επηρεασμένοι από είδη μουσικής όπως το swing και η reggae, έχουν ένα δικό τους μουσικό στιλ, αφού έχουν ενσωματώσει τα παραπάνω στη βαλκανική μουσική , η οποία και αποτελεί τον ήχο-κατατεθέντα τους.

 

Η πορεία των Melios Balkana Mama δεν έχει περάσει απαρατήρητη και έτσι το συγκρότημα θα βρεθεί στο Μικρό Παλλάς, για τρεις συναυλίες με τους Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, Αγγελική Τουμπανάκη και την Ορχήστρα του Δρόμου. Η συνεργασία αυτή, αποτέλεσε απλά την αφορμή ώστε να επικοινωνήσουμε με τον ιδρυτή του συγκροτήματος, Μέλιο Κατσαμάκη, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις του www.culturenow.gr, τις οποίες διαβάσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω και της διαφορετικότητας που προάγει η καλλιτεχνική προσέγγιση της «βαλκανικής» αυτής μπάντας.

 

Συνέντευξη: Νώντας Δουζίνας

 

Culturenow.gr: Αφορμή της συνέντευξης αυτής, αποτελεί η σειρά εμφανίσεών σας στο Μικρό Παλλάς, παρέα με τους Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, Αγγελική Τουμπανάκη και την Ορχήστρα του Δρόμου. Πώς προέκυψε αυτή η –αναμφίβολα ενδιαφέρουσα- συνεργασία;

Μέλιος Κατσαμάκης: Αυτή η όντως πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία προέκυψε σε μία βραδιά και εντελώς τυχαία. Σε ένα live των Melios Balkana Mama που τραγουδούσε και η Αγγελική Τουμπανάκη μαζί μας, παρεβρέθηκε και ο εξαιρετικός συνθέτης κος Παναγιώτης Καλαντζόπουλος . Μετά το live μιλήσαμε και τον καλέσαμε την αμέσως επόμενη εβδομάδα να συνπαίξει μαζί μας. Με μεγάλη μας χαρά δέχτηκε, παίξαμε κ ταιριάξαμε κατ' ευθείαν. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να συνεργαζόμαστε με έναν αναμφισβήτητα αξιόλογο συνθέτη και κιθαρίστα με φρέσκες ιδέες και παράλληλα επαναστατικές για την εποχή!! Και το επαναστατικές το λέω διότι για την εποχή που διανύουμε μια τόσο μεγάλη παραγωγή σαν αυτή που θα δει ο κόσμος στο Μικρό Παλλάς μόνο επαναστατική μπορείς να την πείς και χαίρομαι ιδιαίτερα που θα έχω τη χαρά να είμαι κ εγώ κομμάτι αυτής της πολύ όμορφης συνεργασίας.

 

Cul.N.: Τι θα ακούσουν οι θεατές που θα βρεθούν στο Μικρό Παλλάς, από το συγκρότημά σας;

Μ.Κ.: Τη συνεργασία μας επί σκηνής στους γνωστούς ήχους του Παναγιώτη καλαντζόπουλου και της υπέροχης ορχήστρας του δρόμου μαζί με την εκπληκτική ερμηνέυτρια Αγγελική Τουμπανάκη και τραγούδια από την πρώτη μας δισκογραφική δουλειά που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη αλλά έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Η ενορχήστρωση των πνευστών στα περισσότερα τραγούδια που οι θεατές θα ακούσουν έχουν γίνει από τον φίλο και μουσικό Αλέξανδρο Λιβιτσάνο που ουσιαστικά μαζί δημιουργήσαμε και τους Melios Balkana Mama.

 

Cul.N.: Πρόκειται για μια συναυλία με έντονο το κινηματογραφικό στοιχείο, αφού θα παρουσιαστούν « τραγούδια και ορχηστρικές μουσικές που έχουν “ντύσει” ιστορίες για το γυαλί και το πανί, για τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη». Η βαλκανική μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον κινηματογράφο, κυρίως μέσω των ταινιών του Εμίρ Κουστουρίτσα. Πόσο έχει επηρεάσει αυτή η σύνδεση και τη δική σας μουσική;

Μ.Κ.: Η αλήθεια είναι ότι ο περισσότερος κόσμος τη βαλκανική μουσική την έχει γνωρίσει από τις αριστουργηματικές κατά τη γνώμη μου ταινίες του μεγάλου Εμίρ Κουστουρίτσα. Είχαμε κ εμείς την τύχη να γράψουμε βαλκανική μουσική για μία ταινία μικρού μήκους με αρκετές διακρίσεις,  την " Μπλέ Καρότσα", σε σκηνοθεσία της Δήμητρας Μπαμπαδήμα. Και τώρα μας δίνεται πάλι η ευκαιρία να "πειράξουμε" όμορφα και ζωντανά τις υπέροχες συνθέσεις του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου.

 

Cul.N.: Οι Melios Balkana Mama έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στο χώρο της εγχώριας μουσικής σκηνής. Τι σας ώθησε ώστε να δώσετε αυτό το «βαλκανικό» ύφος στην μπάντα;

Μ.Κ.: Από μικρός είχα αγαπήσει  βαλκανικούς ήχους. Εβλεπα στα μάτια των άλλων τη χαρά και τη λύπη να εναλλάσονται τόσο γρήγορα με αυτό το είδος της μουσικής που αυτή η εικόνα αποτυπώθηκε στο μυαλό και την καρδιά μου. Μουσική με έντονο το στοιχείο του χορού και της διασκέδασης αλλά και της έντονης συναισθηματικής φόρτισης. Είχα παρακολουθήσει δεξιοτέχνες των χάλκινων  από τη βόρεια Ελλάδα κ ολόκληρα τα βαλκάνια και ειλικρινά είχα "μαγευτεί" !! Μερικές φορές δε θέλει και πολύ, απλά ερωτεύεσαι...

 

Cul.N.: Η βαλκανική μουσική, δεν έχει αναπτυχθεί όσο θα περιμέναμε στην Ελλάδα, αν αναλογιστούμε τη γεωγραφική θέση της χώρας μας. Συμφωνείτε με αυτό και αν ναι, γιατί θεωρείτε πως έχει συμβεί;

Μ.Κ.: Στη βόρεια Ελλάδα είναι πολύ ανεπτυγμένη με πολλά φεστιβάλ και Ελληνες δεξιοτέχνες διεθνούς φήμης. Και στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και δυναμώνει η φωνή της βαλκανικής μουσικής και πολύ χαίρομαι γι'αυτό όπως και το κοινό της. Η μουσική κατά τη γνώμη μου είναι μία. Αν έχεις αγαπήσει το ρεμπέτικο τραγούδι είναι πολύ πιθανό να αγαπήσεις και τη βαλκανική μουσική. Παρόμοιοι δρόμοι παιγμένοι με διαφορετικό στύλ και διαφορετικά μουσικά όργανα .

 

Cul.N.: Η μπάντα σας έχει επιρροές εκτός από τη βαλκανική και από πολλά είδη μουσικής ακόμη, όπως reggae, swing. Πώς καταφέρνετε να «παντρέψετε» αυτά τα μουσικά είδη, ώστε μάλιστα να προκύψει ένα αποτέλεσμα που θα ψυχαγωγεί, με όλη τη σημασία της λέξης;

Μ.Κ.: Η αλήθεια είναι ότι είμαστε επηρρεασμένοι από πολλά είδη μουσικής. Μπορεί το ηχόχρωμα να παραμένει βαλκανικό στα πνευστά αλλά το παντρεύουμε με τη ska, τη funk και πολλά άλλα είδη μουσικής. Μέχρι Prodigy και Rage Against The Machine έχουμε στο πρόγραμμά μας, με το δικό μας ύφος βεβαίως.

 

Cul.N.: Ποιοι καλλιτέχνες υπήρξαν πηγές έμπνευσης για εσάς και με ποιο τρόπο;

Μ.Κ.: Δύσκολη ερώτηση για να την απαντήσω. Η μουσική είναι βίωμα, μας επηρρεάζει από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής μας μας . Από τον Τσιτσάνη, το Βαμβακάρη και τον Χατζηδάκι μέχρι  τον Πετρολούκα χαλκιά τον Tom Waits τους Fanfara Ciocarlia και πάρα πολλούς άλλους. 

 

Cul.N.: Σχεδιάζετε να γράψετε τραγούδια σε ξενόγλωσσο στίχο, με σκοπό να μπορείτε να επικοινωνείτε άμεσα και με άλλους λαούς της βαλκανικής και όχι μόνο;

Μ.Κ.: Εχουμε τραγούδια που είναι σε ξενόγλωσσο στίχο όχι μόνο για την παγκόσμια επικοινωνία αλλά και γιατί είμαστε υπέρ της ποικιλίας όχι μόνο στη μουσική αλλά και στον στίχο.

 

Cul.N.: Έχετε κάποιο πρόγραμμα που θα μπορούσατε να μας ανακοινώσετε, αναφορικά με τις καλοκαιρινές σας συναυλίες;

Μ.Κ.: Ολα μας τα νέα μας για τις εμφανίσεις μας και για τις περιοδείες μας τα ανακοινώνουμε μέχρι στιγμής από τη σελίδα μας στο Facebooκ

http://www.facebook.com/pages/Melios-Balkana-Mama/121667944602571

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική περί Έρωτος στις Άλλες Παράλληλες του Πόρτα
17.01.2017 13:04
Λίγο πριν ανοίξει η Πόρτα για τις Άλλες Παράλληλες, ζητήσαμε από τους καλλιτέχνες Mislav Rezic, Νέλλη Μαυροειδή, Κορνήλιο Σελαμσή, Τάση Χριστογιαννόπουλο και το σύνολο Ventus Ensemble να μας δώσουν το στίγμα από τις "τολμηρές" συναυλίες κλασικής μουσικής που πρόκειται να παρακολουθήσουμε.
Μανώλης Μητσιάς: Ένα ταξίδι στην μελοποιημένη ποίηση
28.11.2016 14:15
Ο Μανώλης Μητσιάς έχει σφραγίσει με τη φωνή του εξαιρετικές δισκογραφικές δουλειές, σε αρκετές από τις οποίες περιλαμβάνονταν πασίγνωστα μελοποιημένα ποιήματα. Κάποιες τέτοιες στιγμές θα μας θυμίσει και στην μουσική παράσταση «Είμαστε από καλή γενιά», που οργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Πέτρος Κλαμπάνης: Ένας Έλληνας jazzman με δύναμη και αέρα ...Νέας Υόρκης!
27.04.2016 12:04
Προερχόμενος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης Πέτρος Κλαμπάνης, πρόκειται να εμφανιστεί μαζί με το προσωπικό του 6μελές γκρουπ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο GAZARTE, στις 6 και 8 Μαΐου, αντίστοιχα. Λίγο πριν τις συναυλίες του επί ελληνικού εδάφους, βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη συνεργασία του με σπουδαίους μουσικούς, τα επόμενα καλλιτεχνικά του σχέδια, το “αισιόδοξο” και “χρωματιστό” άλμπουμ του που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2017, καθώς και για το μεγάλο του όνειρο …να δημιουργήσει μία ταινία γύρω από τη μουσική της Ελλάδας!
Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Η μουσική είναι το καθαρό καύσιμο της ψυχής
09.02.2016 15:20
Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για έξι μουσικές παραστάσεις υπό τον τίτλο «Παιχνίδι με το χρόνο», στις 11, 12, 13, 15, 16 και 17 Φεβρουαρίου, ενώ στη συνέχεια θα «ταξιδέψει» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για δύο μόνο βραδιές, στις 18 και 19 Μαρτίου. Αυτή ήταν μόνο η αφορμή για να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στην σπουδαία ερμηνεύτρια και να μάθουμε για την δική της σχέση με το χρόνο, τη μουσική, τα όνειρά της που “υλοποιήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο” και για την πηγή της δύναμης που είναι, σύμφωνα με τη δική της άποψη, “η τέχνη απ’ όπου κι αν προέρχεται”.
Γιώργος Χριστιανάκης: «Η ζωή είναι μια φάρσα που πρέπει όλοι να παίξουμε»
27.01.2016 10:17
Ο Γιώργος Χριστιανάκης βρίσκεται στο μουσικό στερέωμα περίπου τριάντα χρόνια. Στις 31 Ιανουαρίου θα παρουσιάσει στο Τριανόν την μουσική παράσταση «Μια εποχή στην κόλαση», σε μια δημιουργική συνέχεια των εμφανίσεων που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό σε όλη την Ελλάδα. Στην συνέντευξη που ακολουθεί, μιλάει για τον Ρεμπώ και την σημασία της ποίησής του, για την συνεργασία του με τον Γιάννη Αγγελάκα, ο οποίος συμμετέχει επίσης στην παράσταση και κάνει λόγο για την σημερινή κατάσταση στη μουσική βιομηχανία.