Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Σπουδή 3 Στρίντμπεργκ - Η Πιο Δυνατή και Δεσποινίς Τζούλια, στο Διάχρονο

Σπουδή 3 Στρίντμπεργκ - Η Πιο Δυνατή και Δεσποινίς Τζούλια, στο Διάχρονο

Στο Διάχρονο της Μαίρης Βιδάλη παρουσιάζεται η Σπουδή 3 Στρίντμπεργκ με τα έργα Η Πιο Δυνατή – Δεσποινίς  Τζούλια, σε μετάφραση Άκη Χαραλαμπίδη και σκηνοθεσία Ζαχαρία Ρόχα.

 

Η Δεσποινίς Τζούλια είναι το πιο πολυπαιγμένο έργο της νατουραλιστικής περιόδου του Στρίντμπεργκ. Η Τζούλια βρίσκεται σε θέση ισχύος, απέναντι στον υπηρέτη της, τον Ζαν. Η δεσποτική συμπεριφορά της, όμως, οδηγεί σε μια ακραία σύγκρουση ανάμεσά τους, στην οποία η ίδια θα νικηθεί κατά κράτος και θα πληρώσει με το πιο βαρύ τίμημα. Πρόκειται για μια αναμέτρηση, σπάνια σε ολόκληρο το έργο του Στρίντμπεργκ, όπου η γυναίκα ξεκινάει ως δήμιος, αλλά καταλήγει θύμα.

 

Στην Πιο Δυνατή τα πρόσωπα ανήκουν και τα δύο στο γυναικείο φύλο. Υπάρχουν, όμως, μεγάλες ομοιότητες στη δραματουργική σύγκρουση.

Όλα εξελίσσονται την Παραμονή των Χριστουγέννων. Η παντρεμένη κυρία συναντάει και αντιμετωπίζει την ερωμένη του άντρα της και κάνει επίδειξη όλης της ισχύος που της παρέχει ο θεσμικός ρόλος της νόμιμης συζύγου. Παρόλο, όμως, που θεωρεί ότι η ίδια είναι η «πιο δυνατή» είναι, στην ουσία, ολοκληρωτικά ηττημένη.

Η ταυτόχρονη παρουσίαση αυτών των δύο έργων του  Στρίντμπεργκ δίνει στο θεατή  την ευκαιρία να δει τις δύο  διαφορετικές όψεις του ίδιου  νομίσματος: Η φαινομενική εξωτερική  υπεροχή μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει στην απόλυτη εσωτερική ήττα. Περίπου  έναν αιώνα μετά τη συγγραφή των έργων, ο Στρίντμπεργκ εξακολουθεί να συγκλονίζει τους θεατές με την εντυπωσιακή ακρίβεια των ψυχογραφιών του!

 

Υπό την αιγίδα της Σουηδικής Πρεσβείας

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Άκης Χαραλαμπίδης
Σκηνοθεσία: Ζαχαρίας Ρόχας
Μουσική: Θάνος Γεωργουλάς
Φωτισμοί: Γιώργος Δανεσής
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Μαλλούχου

 

ΠΑΙΖΟΥΝ:

Η Πιο Δυνατή:

Νίτα Παγώνη (ντουμπλίρ Μαρία Μαλλούχου), Μυρτώ Μακαλιά

 

Δεσποινίς  Τζούλια:

Παύλος Ευαγγελόπουλος, Βάνα  Βάσιου, Μυρτώ Μακαλιά

Σχετικές ειδήσεις
Η
30.01.2017 16:43
Η «Δεσποινίς Τζούλια» του Α. Στρίντμπεργκ , ανεβαίνει στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας – Β Σκηνή, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κανέλλου.
Η Δεσποινίς Τζούλια, του August Strindberg στο Από Μηχανής Θέατρο
27.01.2017 16:51
Το Από Μηχανής Θέατρο παρουσιάζει από τις 4 Φεβρουαρίου 2017 το έργο του August Strindberg, Δεσποινίς Τζούλια, σε σκηνοθεσία Ανδρονίκης Αβδελιώτη.
Η
11.01.2017 17:18
Στη βιομηχανική περιοχή του Βοτανικού, μια νύχτα ξεφαντώματος γίνεται αφορμή για να έρθουν αντιμέτωποι με τον εαυτό τους και τα όριά τους η αριστοκράτισσα Δεσποινίς Τζούλια, ο υπηρέτης Ζαν και η μαγείρισσα Κριστίν, οι ήρωες του έργου του Αυγούστου Στρίντμπεργκ «Δεσποινίς Τζούλια» που ανεβάζει η Ομάδα CARTEL.
Δεσποινίς Τζούλια, του Αυγούστου Στρίντμπεργκ στο Θέατρο Εγνατία
09.05.2016 10:42
Η Δεσποινίς Τζούλια, του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, η παράσταση που ενθουσίασε το κοινό και τους κριτικούς στην Αθήνα, έρχεται στην Θεσσαλονίκη στο θέατρο Εγνατία από τις 11 έως και τις 15 Μαΐου, για πέντε μόνο παραστάσεις.
Η Δεσποινίς Τζούλια ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα
15.04.2016 17:15
Η «Δεσποινίς Τζούλια», το ψυχαναλυτικό κομψοτέχνημα του Αύγουστου Στρίντμπεργκ γύρω από την εξουσία, τον έρωτα και την αιώνια μάχη των δύο φύλων, που παρουσιάζεται στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ ολοκληρώνει τις παραστάσεις την Κυριακή 24 Απριλίου 2016, για να ταξιδέψει στη συνέχεια στις 11-15 και 18-22 Μαΐου για την Θεσσαλονίκη (Θέατρο Εγνατία) και την Πάτρα (Λιθογραφείο) αντίστοιχα.