Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζει την έκθεση «Ναός και Μνημείο: Βυζαντινά μνημεία με θέα τον βράχο της Ακρόπολης» του Κώστα Παπασταμούλη.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Απριλίου 2013 στις 19.30.

 Στην έκθεση παρουσιάζονται 50 έργα σε ακουαρέλα με θέμα τους την τοπιογραφία γύρω από τον βράχο της αθηναϊκής Ακρόπολης. Ο Κώστας Παπασταμούλης συνεχίζοντας την παράδοση της ζωγραφικής αποτύπωσης ιστορικών τόπων αποδίδει στις ακουαρέλες του τον αρχαιολογικό χώρο από κάθε  γωνιά της πόλης, κάθε ώρα της ημέρας, σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες και συνδέει το κεντρικό θέμα του, την Ακρόπολη, με τα υπάρχοντα βυζαντινά,  μεταβυζαντινά, αλλά και οθωμανικά μνημεία.

Υποδείγματα μέτρου και αρμονίας, υπολείμματα του μεσαιωνικού παρελθόντος, οι σωζόμενοι βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί της Αθήνας, που αποτελούν τη σύνδεση ανάμεσα στην αρχαία και τη νεότερη πόλη εμπνέουν τους καλλιτέχνες έως τις μέρες μας.

Την έκθεση πλαισιώνουν φωτογραφίες του 19ου αιώνα από τα ιστορικά και φωτογραφικά αρχεία του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (συλλογή Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας). Πρόκειται κυρίως για λήψεις του Γεωργίου Λαμπάκη (1854-1914), πρωτοπόρου στη διάσωση, αποτύπωση και  μελέτη των χριστιανικών μνημείων. Το δίπολο ζωγραφική-φωτογραφία αποκαλύπτει με τον καλύτερο τρόπο την αδιάσπαστη πορεία της Αθήνας στον χρόνο.