Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

«Athens Singers» Αφιέρωμα στον Gabriel Fauré στο Μουσείο Μπενάκη

«Athens Singers» Αφιέρωμα στον Gabriel Fauré στο Μουσείο Μπενάκη

Στον Gabriel Fauré, ο οποίος υπήρξε “ο πλέον έξοχος Μαΐστωρ της Γαλλικής μουσικής, ένας τέλειος καθρέπτης της μουσικής διανόησης”, σύμφωνα με τον μουσικολόγο Leslie Orrey, είναι αφιερωμένη η Συναυλία που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Απριλίου 2013 και ώρα 20:30, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της Οδού Πειραιώς.

 

Το ιστορικό Χορωδιακό Συγκρότημα «Athens Singers», που συμπληρώνει φέτος αισίως 47 έτη ζωής , επέλεξε να τιμήσει το μεγάλο Συνθέτη ερμηνεύοντας έργα του, που ταιριάζουν στο πνεύμα των ημερών.

 

Συγκεκριμένα, θα ακουστούν τα έργα Cantique de Jean Racine, Opus 11 το οποίο έγραψε ο Fauré σε ηλικία 19 ετών και για το οποίο μάλιστα απέσπασε πρώτο βραβείο, η Messe Basse, το Dolly Suite για πιάνο à quatres mains, το Μaria Mater Gratiae και το Requiem, ένα από τα διασημότερα έργα του συνθέτη.

 

  Τη Χορωδία θα συνοδεύσει 15μελής Ορχήστρα , ενώ θα συμπράξουν ως σολίστ οι:

 

 

Heather Heliger, υψίφωνος

Σωτήρης Τριάντης, βαρύτονος

Stephen Atherton, εκκλησιαστικό όργανο

Δέσποινα Μπετίνη και Νέλλη Γαλάνη, πιάνο

 Μουσική Διεύθυνση: Roger Tilley

 

 Το Χορωδιακό Συγκρότημα «Athens Singers» ιδρύθηκε το 1967, αρχικά ως «The Athens Choral Group», από την Miranda Villiers, σύζυγο του τότε Υποδιευθυντή του British Council στην Αθήνα. Το σχήμα ιδρύθηκε αρχικά με σκοπό το τραγούδι για ίδια ευχαρίστηση των μελών του, στη συνέχεια όμως, λόγω της καλής απόδοσης και του ρεπερτορίου της Χορωδίας, που ήταν και παραμένει δημοφιλές, άρχισαν να πραγμαποιούντα Συναυλίες για το κοινό. Τα πρώτα χρόνια ο αριθμός των χορωδών ήταν περίπου 16 ενώ σήμερα αριθμεί περίπου 40 άτομα.

Ο Roger Tilley γεννήθηκε το 1957 στο Birmingham της Αγγλίας. Σπούδασε εκκλησιαστικό όργανο υπό τον Timothy Lees και διορίστηκε οργανίστας της εκκλησίας του St James' Dudley στην ηλικία των 17 ετών. Από το 1975-79 ήταν οργανίστας του Wills Memorial Chapel στο Πανεπιστήμιο του Bristol. Παράλληλα, εκτελούσε  χρέη βοηθού οργανίστα του Καθολικού Καθεδρικού Ναού του Bristol.  Από το 1980-83 κατείχε τη θέση του οργανίστα στο Chippefield λίγο έξω από το Λονδίνο, ενώ διήυθυνε επίσης το συγκρότημα Exultate στο Αββαείο του Bath. Ο Roger Tilley ήρθε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 1983. Η πρώτη του επαφή με τους  «Athens Singers»  ήταν κατά την Χριστουγεννιάτικη Συναυλία τους το 1984 και παρέμεινε Διευθυντής του Συγκροτήματος μέχρι το 1989. Ήταν επίσης ο οργανίστας της Αμερικανικής Εκκλησίας στην Αθήνα από το 1983. Μετά από  μία διακοπή κάποιων ετών ανέλαβε και πάλι Διευθυντής των «Athens Singers» από τον Σεπτέμβριο του 2007 και παραμένει μέχρι σήμερα.

 

Σχετικές ειδήσεις
Αφιέρωμα στον Δημήτρη Λάγιο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
24.01.2017 10:30
Μία μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στο έργο του συνθέτη Δημήτρη Λάγιου θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής στην αίθουσα Τριάντη, με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων από το θάνατο του.
Η ΚΟΑ επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη
09.11.2016 16:24
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη με το θεματικό κύκλο μουσικής δωματίου «Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία».
Συναυλία-Αφιέρωμα στον Άλκη Αλκαίο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού
12.09.2016 12:25
Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 στο Ηρώδειο θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στον Άλκη Αλκαίο.
Η τρίτη συναυλία της ΚΟΑ στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη
12.05.2016 14:54
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, μετά τη συναυλία που έδωσε (στις 7/12) στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη, συνεχίζοντας την πολυετή τους συνεργασία.
Η ΚΟΑ για τέσσερις συναυλίες στο Μουσείο Μπενάκη
15.03.2016 15:59
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, μετά τη συναυλία που έδωσε (στις 7/12) στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, επιστρέφει με το φετινό θεματικό της κύκλο μουσικής δωματίου «Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία» στο Μουσείο Μπενάκη, συνεχίζοντας τη πολυετή τους συνεργασία.