Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Άννα Πατάκη: Η κριτική της κρίσης

Άννα Πατάκη: Η κριτική της κρίσης

Πέρσι το καλοκαίρι ο γιος μου, που είναι σήμερα οκτώ χρονών, μου είπε κάποια στιγμή με έναν βαθύ αναστεναγμό: Η Ελλάδα, τόσο ωραία χώρα και τόσο άτυχη...

 

Photo: Βιργίλιος Τσιούλλι

 

Στην απορία μου απάντησε με μια λέξη συνοδευόμενη από μια εύγλωττη χειρονομία: κρίση;

Τα τρία τελευταία χρόνια, όλοι μας, ακόμη και τα παιδιά, μπορούμε να συνοψίσουμε την κατάσταση της χώρας μας σ’ αυτή τη λέξη και μόνο. Ακόμη και οι άνθρωποι που δεν πλήττονται ευθέως ή σε βαθμό που να αναγκάζονται να αλλάξουν τρόπο ζωής , αναγνωρίζουν ότι η κρίση είναι το βασικό χαρακτηριστικό της κοινωνίας μας. Και όλου του δυτικού κόσμου, βέβαια (ένα μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου είναι σε διαρκή ανέχεια ούτως ή άλλως, οπότε δεν τίθεται θέμα κρίσης).  Με αφορμή την πρόσφατη διοργάνωση στο Λονδίνο της πρώτης έκθεσης βιβλίου με θέμα την κρίση, μας τέθηκε το ερώτημα: τελικά τα βιβλία μπορούν να μας βοηθήσουν να βγάλουμε άκρη σ’ αυτό που μας συμβαίνει; Τόσα πολλά βιβλία για την κρίση, και δεν φαίνεται να διαγράφεται μια απάντηση, ένα συμπέρασμα τέλος πάντων, απέναντι σε μια πραγματικότητα που πιέζει επιτακτικά. Η απάντηση είναι προφανής και εύκολη. Σε κάθε περίπτωση τα βιβλία είναι φορείς ιδεών και απόψεων που μπορεί να συνδιαλέγονται, να συγκρούονται, να αντιφάσκουν. Και δεν υπάρχει, βέβαια, και μια απάντηση μονοσήμαντη σχεδόν σε τίποτα, πόσο μάλλον σε ένα τόσο πολυσύνθετο φαινόμενο, όπως η κατάσταση της κοινωνίας που βιώνουμε σήμερα. Και σε κάθε περίπτωση, η ανάγνωση (όπως και η γραφή) είναι ένας από τους θεμελιώδεις τρόπους του ανθρώπου να έχει πνευματική ζωή. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η κριτική της κρίσης δεν είναι η αναζήτηση μιας ετυμηγορίας, αλλά η προσπάθεια του πνεύματος να συλλάβει την ουσία και τη φύση αυτού που ονομάζουμε κρίση, αλλά και τα ίδια τα όρια της δυνατότητάς του να την ελέγξει και να την τοποθετήσει κάπου. Καθώς οι βεβαιότητες κλυδωνίζονται μαζί με τα κεκτημένα που χάνονται, τα βιβλία μπορούν να γίνουν η ασπίδα μας απέναντι σε μια σειρά κινδύνων που μας απειλούν: του φανατισμού, της μισαλλοδοξίας, της ιδεολογικής τύφλωσης. Αρκεί να κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα. Γιατί κανένα βιβλίο δεν έβγαλε κανέναν από τον δογματικό λήθαργο με το ζόρι.

 

Info:

Η Άννα Πατάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (πτυχίο Τμήματος Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικής, κατεύθυνση Φιλοσοφίας) και στη Σορβόννη στο Παρίσι (Diplôme des études approfondies Πανεπιστημίου Paris I με θέμα Η έννοια του τέλους στην Ποιητική του Αριστοτέλη και στην Κριτική της Κριτικής Δύναμης του Καντ). Από το 1996 εργάζεται στις Εκδόσεις Πατάκη ως υπεύθυνη της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας και των Επιστημών του Ανθρώπου.

Σχετικές ειδήσεις
Βάγια Κάλφα: Η περίφημη απουσία των ποιητών (και) σήμερα. Δύο σκέψεις
18.11.2016 17:12
Λέγεται πάλι τελευταία ότι αυτό που λείπει σήμερα είναι οι μεγάλοι ποιητές και ότι ποτέ δεν ηταν πιο δύσκολο να βρούμε αυτόν τον ένα που θα γράψει και θα ταράξει την εποχή του. Με άλλα λόγια, έχουμε πολλούς γραφιάδες, αλλά όχι πνεύματα. Παρα-λογοτεχνία ας πούμε παρά λογοτεχνία. Τι συμβαίνει όμως με την παρα-κριτική; Αυτή την κριτική που διαπιστώνει ότι εκδίδονται καμιά χιλιάδα συλλογές τον χρόνο και ότι καμιά δεν αξίζει το χρόνο της; Από την κριτική που έχει θέσει ένα κριτήριο από πριν (αν το έχει θέσει) και ακυρώνει ό,τι δεν ανταποκρίνεται σε αυτό;
5 βιβλία που αξίζει να διαβάσετε φέτος το καλοκαίρι
19.07.2016 12:46
Κάθε καλοκαίρι δημιουργείται μία μεγαλύτερη διάθεση για διέξοδο μέσω της ανάγνωσης. Αυτή η διαδικασία ψυχαγωγίας αξίζει να έχει εγγυήσεις μιας και ο χρόνος είναι χρήμα. Τα παρακάτω βιβλία παρουσιάζουν το καθένα ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο ως προς την θεματολογία όσο και προς τη σημασία τους και αυτό γιατί είναι βαθιά ανθρώπινα, στέρεα ως προς την λογοτεχνική τους ποιότητα και προσφέρουν στον αναγνώστη πληροφορίες για πρόσωπα και πράγματα ενώ παράλληλα εγείρουν ερωτήματα και γεννούν συναισθήματα. Κάθε βιβλίο έχει επιλεγεί με την μέθοδο του μελισσοκόμου που επιθυμεί την καλύτερη δυνατή σοδειά μελιού.
5 Βιβλία για το καλοκαίρι
08.07.2016 12:41
Κάθε καλοκαίρι δημιουργείται μία μεγαλύτερη διάθεση για διέξοδο μέσω της ανάγνωσης. Αυτή η διαδικασία ψυχαγωγίας αξίζει να έχει εγγυήσεις μιας και ο χρόνος είναι χρήμα.
Βασίλης Γκουρογιάννης: Σενάριο αθανασίας
07.04.2016 11:35
Η διαδικασία της γραφής μυθιστορήματος ποικίλλει από συγγραφέα σε συγγραφέα. Οι περισσότεροι πριν αρχίσουν να το γράφουν έχουν κατά νου μια βασική ιδέα που σιγά σιγά γίνεται σχέδιο και συνεχώς εξελίσσεται στο μυαλό και στο χαρτί προς ορισμένη κατεύθυνση σχηματίζοντας πρωταγωνιστή και δευτερεύοντες ήρωες, σκιτσάροντας τους επιμέρους χαρακτήρες, την εξέλιξη της πλοκής, καταλήγοντας ακόμη και στο τέλος του μύθου πριν καν αρχίσουν να γράφουν την αρχή. Σε μένα τα πράγματα λειτουργούν εντελώς διαφορετικά.
Γιώργος Κ. Ψάλτης: Στο καφέ Ombre
11.03.2016 13:18
Στα δάχτυλά μου
μυρίζω από το πρωί 
τον ύπνο μίας Μαρίας.
 Γράφω στο κινητό
 "Πόσο ωραία που δεν έχω πλύνει ..."
 και σβήνει. Ξαφνικά,
 μ' ένα goodbye στην οθόνη.