Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Θωμάς Τουρναβίτης: Η ηθική μου συμμετρία με κρατάει ακέραιο

Θωμάς Τουρναβίτης: Η ηθική μου συμμετρία με κρατάει ακέραιο

Ο πολλά υποσχόμενος 32 χρονος ζωγράφος με εμφανείς επιρροές από τον Jackson Pollock πηγαίνει κόντρα στις επιταγές της κρίσης, δραστηριοποιεί τις αισθήσεις με το έργο του! Ο έκδηλος σκληρός ρομαντισμός μιας  πρώιμης εφηβείας ή μιας ετεροχρονισμένης ωριμότητας σε φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά σε μια συνάντηση με την καλλιτεχνική του γλώσσα… σκληρή μα συνάμα ευαίσθητη, ελεύθερη σε ανοίγει δρόμους χωρίς το φόβο να χαθείς στην μετάφραση. Άλλωστε αυτός είναι ο Θωμάς Τουρναβίτης και αυτό είναι το έργο του! Πολυδιάστατο, ανθρωποκεντρικό, τέμνει την γαλήνη από τον αυτονόητο θαυμασμό.

 

Tης Μαρίας Κωφίδου

 

Είδωλα και πρότυπα
Αυτό διαφαίνεται στην πρόσφατη του έκθεση με τίτλο «Είδωλα 2013» που είναι τα πρότυπα που έχουμε και από τα οποία καλούμαστε να απογαλακτιστούμε. Είναι το μεσοδιάστημα από την παιδική ηλικία στην αντρική ωριμότητα. Αλλά είναι και το όραμα του διεθνισμού, η ένωση των λαών και η κατάργηση των συνόρων, η συνεργασία και η συνεννόηση, η συμβίωση μεταξύ των ανθρώπων.
Έτσι βλέπουμε να περνούν απ’ τον καμβά του πατεράδες, μανάδες, κόρες, θείοι, σύντροφοι, δοσίλογοι, ένστολοι, αρχηγοί, ζευγάρια που έχουν ακολουθήσει μια ώριμη πορεία, ομοφυλόφιλοι, μουσικοί, ζώα. Το κίνητρο για τα μουσικά είδωλα είναι η αγάπη της αίσθησης του ήχου αλλά και η αγάπη από την εμπειρία του από την περίοδο που ήταν στην χιπ χοπ σκηνή . Όσο για τα ζώα, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, είναι αυτά που μας δείχνουν ένα σημείο το οποίο θα είναι πάγιο στο μέλλον μας. Είναι ακόμη, το ζωώδες ένστικτο: αυτό που κάνει τη μάνα ικανή να σκοτώσει για να προστατέψει το παιδί της.


Ο καλλιτέχνης του δρόμου...
Οφείλουμε να αγοράσουμε καινούργια μάτια για να προσεγγίσουμε το έργο του ανήσυχου καλλιτέχνη!  «Δυσπρόσιτη λιτότητα μέσω εμπειρικής διαγωνίου, τέμνει τη γαλήνη από τον αυτονόητο θαυμασμό. Η σκληρότητα της φιγούρας δεν έχει σχέση με την απωθητική εξέγερση, με συνέπεια η γραφή να μιλάει στα όρια μιας θρυψαλισμένης πραγματικότητας του απροσδόκητου. Ο Θωμάς Τουρναβίτης είμαι, και αυτό είναι το έργο μου. Οι ταμπέλες μπαίνουν στους δρόμους και όταν οι άνθρωποι τους περπατάνε οφείλουν να μην τις παίρνουν μαζί τους!»
Τα τελευταία χρόνια σημειώνει έντονη δραστηριότητα τόσο δημιουργικά όσο και εμπορικά σε μια εποχή που οι άλλοι δεν αντέχουν.
Η δική του εξήγηση είναι φυσικά τοποθετημένη σε μια πιο ανατρεπτική βάση «Θα σου πω το εξής: η πορεία μου είναι εκτός κρίσης και ανταγωνισμού. Εκτός ατόμων και κοινωνίας. Είναι για τον άνθρωπο, για την ανθρωπότητα!».

Η τεχνική του απλή: λαδομπογιές οικοδομής και ταρατσών πάνω σε καμβά. Ο τρόπος που δουλεύει: τελάρο στο πάτωμα. Τα χρώματά του έντονα και αδιάλυτα. Μια ζωγραφική ανθρωποκεντρική με πολλά εξπρεσιονιστικά στοιχεία, αφού η πραγματικότητα παραμορφώνεται με σκοπό να περιγράψει τα συναισθήματα του καλλιτέχνη. «Το στήσιμο της έκθεσης σημαντικό: τα έργα πολλά και τοποθετημένα κοντά το ένα στο άλλο. Με την απλή λογική: τόσα πολλά γίνονται γύρω μας και δε βλέπουμε τίποτα;».

Όσο προχωράει η συζήτηση φτάνουμε στην αχίλλειο πτέρνα κάθε εικαστικού που ζει και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα… άραγε οι γκαλερί παίζουν σωστά τον ρόλο τους, στηρίζουν τους νέους καλλιτέχνες , επενδύουν σε αυτούς; «Υπάρχουν επαγγελματίες και λαμόγια… πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν!H πιάτσα όμως ξέρει να τιμωρεί και να επιβραβεύει.» μου απαντά. 

Σίγουρα διαφέρει από τα συνηθισμένα.  Ακόμη και οι απαντήσεις του δεν μοιάζουν με άλλες. Τελικά τι είναι, του λιμανιού ή του σαλονιού;  «Κύριος ήρθα κύριος θα φύγω!» μου λέει και χαμογελάει «Καθένας βρίσκει τη δική του αλήθεια. Τα έργα μου μπαίνουν στα σαλόνια, εγώ όμως ότι ζωγραφίζω είναι οι εικόνες, τα βιώματά μου, ο επαναπροσδιορισμός μου μέσα από διαδρομές, και αυτές δε συμβαίνουν από την κουζίνα στο σαλόνι.».

 

Ακούγεται απόλυτος, αυτό είναι αλήθεια. «Πολλές φορές όταν μιλάω, δίνω την εντύπωση πως είμαι απόλυτα πεπεισμένος. Το ξέρω! Αντίθετα όμως, αισθάνομαι ότι ξαναγεννιέμαι, είναι ο δρόμος προς την αλήθεια! Τίποτα από ότι φτιάχνω δεν ανήκει σε εμένα! Τα τελάρα μου τα είδα στα ψαράδικα και τα χρώματα παντού! Το έργο μου δείχνει ότι πάσχω για φως!»

Το μόνο που τον κρατάει ακέραιο, όταν όλα γύρω του γκρεμίζουν; «H ηθική μου συμμετρία!» και αυτό που τον θυμώνει και τον φιμώνει δεν είναι άλλο από την πολιτική που βιάζει το μέλλον και η θρησκεία που τραβά τον άνθρωπο με νοσταλγία στο παρελθόν! 

Τα επόμενα του σχέδια είναι ένα μεγάλο ταξίδι! Στις 13 Μαϊου στην Κωνσταντινούπολη με αλλαγή αεροπλάνου για το Εικόνιο της Μικράς Ασίας  με συμμετοχή στο Παγκόσμιο Συμπόσιο Ζωγραφικής για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα μέχρι τις 25 Μαϊου. Μετά στη Χίο τον Ιούνιο για workshops σε παιδιά και προλόγιση της ατομικής έκθεσής του τον Ιούλιο στο νησί με τη μεταφορά της σειράς «Είδωλα 2013». Στη συνέχεια θα βρεθεί στο Ναύπλιο στην ομαδική έκθεση, με τους δύο κεραμιστές Βαβάτση Γιώργο και Καρακίτσο Κώστα στο «Βουλευτικό» δηλ. στο παλιό τζαμί στη πλατεία Συντάγματος. Και το Σεπτέμβρη υπάρχουν σχέδια για εξωτερικό.

Info: Ο Θωμάς Τουρναβίτης γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1981 στην Αθήνα. Αποφοίτησε το 2005 από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Ντέρμπι (Ηνωμένο Βασίλειο) με μεταπτυχιακές σπουδές σε αντίστοιχη σχολή στο Βερολίνο (Γερμανία). Εργάστηκε ως καθηγητής σημειολογίας στο Τμήμα Φωτογραφίας του Δ. ΙΕΚ Βόλου και ως δάσκαλος καλλιτεχνικών σε ιδιωτικά και δημόσια δημοτικά της πόλης του Βόλου. Η δουλειά του απορρίπτει εν γένει τη τέχνη ως τρόπο έκφρασης καλλιτεχνικών ανησυχιών, συγκροτεί το ασυνείδητο και συγκεντρώνει χρωματικά, εθισμούς και κατάλοιπα. Είναι εχθρός του αφηρημένου, παρουσιάζοντας αφετηρίες ζωής με λάδι σε καμβά, απελευθερωμένες από τον εξορθολογισμό.  Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε παγκόσμια συμπόσια ζωγραφικής, 14 ατομικές και 17 ομαδικές εκθέσεις.

www.thomastournavitis.org

https://vimeo.com/56599502#at=0


Σχετικές ειδήσεις
Anna Vasof: Κατασκευάζω με απλά καθημερινά αντικείμενα παράξενους μηχανισμούς
31.01.2017 17:15
Η καλλιτέχνης Anna Vasof με έδρα τη Βιέννη μίλησε στο Culture Now για την έκθεσή της Things and Wonders, η οποία περιλαμβάνει μία σειρά παλαιότερων έργων και νέων που δημιούργησε στην Αθήνα και θα παρουσιαστούν στην CHEAPART στα Εξάρχεια από τις 2 - 24 Φεβρουαρίου.
Mary Cox: Ο πειραματισμός φέρνει την αλλαγή
17.01.2017 16:02
Η εικαστικός Mary Cox, η οποία διαχειρίζεται αυτή την περίοδο το χώρο τέχνης FoKiaNou 24/7 στο Παγκράτι, μας μίλησε για την έκθεση που παρουσιάζεται αυτή τη περίοδο στο χώρο με τίτλο This is not normal, την οποία επιμελήθηκε η ίδια και συμμετέχει και ως καλλιτέχνης.
Gary Carrion-Murayari: Οι νέοι καλλιτέχνες δείχνουν επιδεξιότητα και αυτοπεποίθηση στην εξισορρόπηση
05.08.2016 17:05
Η έκθεση “The Equilibrists / Οι Εξισορροπιστές” είναι μια συνεργασία του New Museum της Νέας Υόρκης, του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του Μουσείου Μπενάκη, με την ευκαιρία της 33ης επετείου από την ίδρυση του ΔΕΣΤΕ. Ένας από τους επιμελητές της ο Gary Carrion-Murayari (επιμελητής του New Museum) μίλησε στο Culture Now.
Κυριάκος Κουτσομάλλης: Ο Ζογγολόπουλος με τις προτάσεις του ενσυνείδητα αλλάζει τον κοινωνικό ρόλο της τέχνης
16.06.2016 16:39
Τo Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου γι’ αυτό το καλοκαίρι την αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, με τίτλο Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης. Ο επιμελητής της έκθεσης και διευθυντής του μουσείου στην Άνδρο, κύριος Κυριάκος Κουτσομάλλης μίλησε στο Culture Now σχετικά με την έκθεση και το έργο του Έλληνα καλλιτέχνη.
ENIGAMI: Αναστοχασμός, προβληματισμός και εγρήγορση για την σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση
11.04.2016 14:14
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης την έκθεση ENIGAMI, ο τίτλος της οποίας διαβάζει ανάποδα το γνωστό τραγούδι IMAGINE του John Lennon. Οι τρεις εικαστικοί που συμμετέχουν στην έκθεση με τα έργα τους, ο Ανδρέας Βούσουρας, ο Αντώνης Παπαδόπουλος και ο Νίκος Σεπετζόγλου, μίλησαν στο Culture Now.