Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Το αηδόνι του αυτοκράτορα από την ομάδα ARTefacts ensemble

Το αηδόνι του αυτοκράτορα από την ομάδα ARTefacts ensemble

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων παρουσιάζει τη μουσική ιστορία «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» από την ομάδα ARTefacts ensemble

 

Περισσότερες πληροφορίες

“Στη μακρινή Κίνα υπήρχε ένα αηδόνι που πετούσε χαρούμενο από κλαδί σε κλαδί τραγουδώντας.

Υπήρχε όμως και ένας αυτοκράτορας που ήθελε το αηδόνι να τραγουδά μόνο για εκείνον και για κανέναν άλλον. Έτσι μερικοί αυλικοί έπρεπε να πάνε αμέσως και να το πιάσουν. Το αηδόνι τώρα κελαηδούσε μέσα από το κλουβί του και όλα πήγαιναν καλά...μέχρι που ο αυτοκράτορας έλαβε ως δώρο ένα μεγάλο κουτί που είχε μέσα ένα άλλο αηδόνι, κουρδιστό και ψεύτικο...Ένα ψεύτικο -μηχανικό αηδόνι- παίρνει τη θέση του αληθινού, και το αληθινό εξαφανίζεται.

- Θα γυρίσει το αηδόνι πάλι στον αυτοκράτορά του;

- Θα καταφέρει να νικήσει το ψεύτικο μηχανικό αηδόνι;

- Θα σώσει τον αγαπημένο του βασιλιά από το θάνατο;”

...πρόκειται για το γνωστό παραμύθι του Hans Christian Andersen, “το αηδόνι του αυτοκράτορα” για το οποίο συνέθεσα μουσική προκειμένου να μυηθούν τα παιδιά με έναν ευχάριστο και παιδαγωγικό τρόπο στη σύγχρονη μουσική. Μέσα από την ιστορία και τη μουσική της, τα παιδιά γνωρίζουν από κοντά όργανα όπως το βιμπράφωνο και πλήθος άλλων κρουστών, το σαξόφωνο, το κλαρινέτο, το φλάουτο, το βιολί , τη βιόλα, το τσέλο και το κοντραμπάσο, το ιδιαίτερο ηχόχρωμα του κάθε οργάνου όπως και τεχνικές εκτέλεσης που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη μουσική. Ο στόχος μου ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά με έναν “γοητευτικό” τρόπο τη σύγχρονη μουσική και τις ιδιαίτερες τεχνικές των οργάνων.

Στάθης Γυφτάκης

 

Το έργο απευθύνεται σε παιδιά κάθε από πέντε ετών και άνω, ενώ η συνολική του διάρκεια είναι περίπου 40’. Μετά το τέλος της παράστασης, οι μαθητές/τριες είναι ευπρόσδεκτοι να γνωρίσουν από κοντά τα όργανα και τους μουσικούς του συνόλου και να κάνουν όσες ερωτήσεις επιθυμούν.

 

 

ARTéfacts ensemble:

Σπύρος Τζέκος, κλαρινέτο

Guido De Flaviis, σαξόφωνο

Μάριος Δαπέργολας, βιόλα

Θοδωρής Βαζάκας, κρουστά

Βαγγέλης Σταθουλόπουλος, φλάουτο

Δημήτρης Τραυλός, βιολοντσέλο

Μόρφω Παπαδημητρίου , βιολί

Νίκος Τσουκαλάς, κοντραμπάσο

 

ARTéfacts ensemble

 

Μουσική: Στάθης Γυφτάκης

Κείμενο: Hans Christian Andersen

Αφήγηση:  Φωτεινή Μπάνου

Σκηνοθεσία: Λουίζος Ασλανίδης

 

Σχετικές ειδήσεις
Μουσικές ιστορίες για παιδιά και «έξυπνους» μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής
30.01.2017 17:26
Μουσικές ιστορίες για παιδιά και «έξυπνους» μεγάλους! Δύο συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, μία βραδινή (20:30) και μία πρωινή (11:30 π.μ.) αντίστοιχα, με τρία… αναπάντεχα έργα, που θα παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα το Ergon Ensemble υπό τη μουσική διεύθυνση του Kasper de Roo [Κάσπερ ντε Ρόο].
Γύρω γύρω μήνες από τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος» στη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών
03.11.2016 14:47
Η θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος» παρουσιάζει τη νέα μουσικοπαιδαγωγική παράσταση «Γύρω γύρω μήνες», σε σκηνοθεσία και μουσική Πέτρου Δαμουλής, στη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού (δίπλα στη Μονή Καισαριανής).
Μίλα και Σουτ, από την ομάδα Κοπέρνικος στη Μουσική Βιβλιοθήκη
29.09.2016 16:50
Η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής ανανεώνει τη συνεργασία της με την ομάδα Κοπέρνικος, που μετά τις πολύ επιτυχημένες παραστάσεις της “Τα Μεγάλα Ψέματα του μικρού Ερμή” (2013-15) και “Απαγορεύεται η Μουσική!” (2014–16), επανέρχεται με τη νέα μουσικοθεατρική παράσταση «Μίλα και Σουτ».
Αισώπου Κόμιξ! από την ομάδα Μικρός Νότος στο Faust
28.09.2016 12:06
Την διαδραστική, μουσική παράσταση ΑΙΣΩΠΟΥ ΚΟΜΙΞ! παρουσιάζει για 4η συνεχή χρονιά η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος, από τις 9 Οκτωβρίου 2016 στο θέατρο Faust, σε σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια του Πέτρου Δαμουλή.
Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν στο θέατρο Αλκμήνη
29.07.2016 15:11
Η παράσταση «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα», σε σκηνοθεσία και θεατρική προσαρμογή της Ξανθής Ταβουλαρέα, έρχεται το Σεπτέμβριο 2016 στο θέατρο Αλκμήνη.