Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Silent Space Stand Still, στο Τζαμί Τζισδαράκη

Silent Space Stand Still, στο Τζαμί Τζισδαράκη

Η έκθεση SilentSpaceStandStill πραγματοποιείται στο Τζαμί Τζισδαράκη στην Πλατεία Μοναστηρακίου και αφορά στη διερεύνηση του ήχου, φιλοξενώντας έργα 4 διαφορετικών καλλιτεχνών, η έκθεση των οποίων θα γίνεται αυτοτελώς κάθε εβδομάδα.

 

Η έκθεση, διαρκεί από τις 29 Μαρτίου έως και τις 27 Απριλίου 2013.  

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΡΓΙΑΝΑΣ / TAREK ATOUI / CEVDET EREK / DANI GAL

Η έκθεση SilentSpaceStandStill διερευνά τη χρήση του ήχου σε ένα Τζαμί στο κέντρο της Αθήνας, που εδώ και καιρό είναι σιωπηλό. Οι τέσσερις καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος στην έκθεση και χρησιμοποιούν το μέσο του ήχου στο έργο τους, θα εγκαινιάσουν τις προσωπικές τους εκθέσεις παρουσιάζοντας ο καθένας μια performance, μια ομιλία ή ένα δρώμενο μέσα ή στο περίγυρο του Τζαμιού. Μετά από κάθε performance, έργα του εκάστοτε καλλιτέχνη, με κεντρικό στοιχείο αυτό του ήχου, θα στεγάζονται στο Τζαμί για μια εβδομάδα. Ενώ η έκθεση φαινομενικά θα λειτουργεί ως μια σειρά από ατομικές εκθέσεις, αυτές τελικά μέσα από τον ρυθμό, τις παύσεις, τα στίγματα και τις εναλλαγές τους, θα ενορχηστρώνονται σε ενιαίο σύνολο.

 

Η έκθεση SilentSpaceStandStill έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα διάλογο με το χώρο του Τζαμιού  έτσι ώστε να τον βιώσουμε εκ νέου, µέσα από την έκφραση έργων σύγχρονης τέχνης. Πιο  συγκεκριμένα η έκθεση θα επανεντάξει μετά από αιώνες τον ήχο σε ένα χώρο αρχικά φτιαγµένο για το μέσο αυτό, θυμίζοντάς μας την πρωταρχική χρήση του.

 

Η έκθεση SilentSpaceStandStill διερευνά πώς ο ήχος μπορεί να ενεργοποιήσει και να πλαισιώσει  το φυσικό χώρο μέσα από ποικίλες προσεγγίσεις, όπως ο ρυθμός, η κρούση, η συχνότητα, η χρήση  της φωνής αλλά και άλλων πιο σύγχρονων μέσων, όπως η δειγματοληψία των ήχων και η ψηφιακή  σύνθεση. Μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων η έκθεση αναδεικνύει τον ήχο μέσα στον ιστορικό  χώρο του Τζαμιού ενώ παράλληλα προσδιορίζεται από αυτόν, αγγίζοντας το κοινό.

 

Το Τζαμί της Πλατείας Μοναστηρακίου χτίστηκε το 1759 από τον τότε Βοεβόδα των Αθηνών  Τζισδαράκη. Μετά την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, το Τζαμί χρησιμοποιήθηκε για ποικίλους  σκοπούς (στρατώνας της στρατιωτικής μουσικής, φυλακή, αποθήκη). Το 1915 αναστηλώθηκε από  τον Αναστάσιο Ορλάνδο και το 1918 στέγασε το "Μουσείον Ελληνικών Χειροτεχνημάτων" που  ιδρύθηκε τότε. Στο Τζαμί στεγάζεται από το 1975 η πλούσια Συλλογή Κεραμεικής, δωρεά του  Καθηγητή Β. Κυριαζόπουλου. Από το 1991, η Συλλογή προβάλλεται µε ανανεωμένη εκθεσιακή

Παρουσίαση.

 

Ημερομηνίες Εκθέσεων και Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα

Η έκθεση του κάθε καλλιτέχνη θα διαρκέσει μια εβδομάδα, ενώ τα εγκαίνια της κάθε έκθεσης θα ενσωματώνουν και μια performance

Αθανάσιος Αργιανάς:   29 Μαρ. – 5 Απρ.    (Εγκαίνια Παρ. 29 Μαρτίου)

Dani Gal:  5 Απρ. – 12 Απρ.      (Εγκαίνια Παρ. 5 Απριλίου)   

Tarek Atoui: 12 Απρ. – 19 Απρ. (Εγκαίνια Παρ. 12 Απριλίου)

Cevdet Erek: 19 Απρ.-  27 Απρ. (Εγκαίνια Παρ. 19 Απριλίου)

 

Εγκαίνια: Παρασκευή 20.00-22.00. Η performancs αρχίζουν στις 21.00.

Ώρες Λειτουργίες: Σαβ, Κυρ 08.00 -15.00, 18.00-20.00, Δευτ έως Παρ 08.00 -15.00, Τρίτη κλειστά.

Η έκθεση φιλοξενείται από το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.

Σχετικές ειδήσεις
Αύρα από το νησί της Σαπφώς: έκθεση της Τζέλης Χατζηδημητρίου και της Hu Lan Lan στο Πεκίνο
25.08.2016 11:59
Η γκαλερί Zero Space μας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Αύρα από το νησί της Σαπφώς», στο 798 Art Space στο Πεκίνο.
Έκθεση του Απόστολου Κούστα στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου
19.08.2016 11:38
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδας σας προσκαλεί την Κυριακή 28 Αυγούστου 2016 και ώρα 20.30 στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου, στα εγκαίνια της περιοδικής εικαστικής έκθεσης του Απόστολου Κούστα με τίτλο «ΑΝΤΙ-ΔΩΡΟ στους προγόνους μου».
Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της έκθεσης A World Not Ours στη Σάμο
09.08.2016 10:46
Την Πέμπτη 4 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης "A World Not Ours" στο Art Space Pythagorion.
Χαρτογραφώντας την Ευρώπη: Έκθεση της Katerina Mistal στο Γενί Τζαμί Θεσσαλονίκης
05.07.2016 11:02
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί την Τρίτη 5 Ιουλίου 2016, στις 8.30 μμ. στο Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης), για τα εγκαίνια μίας ξεχωριστής έκθεσης φωτογραφίας της Σουηδού φωτογράφου Katerina Mistal με τίτλο: “Χαρτογραφώντας την Ευρώπη - Ακτογραμμές” (“Mapping Europe – Coastlines”).
It never happened: Έκθεση του Χρήστου Βαγιάτα στο ArtWall Project Space
15.06.2016 15:26
Τα εγκαίνια της πρώτης ατομικής παρουσίασης του Χρήστου Βαγιάτα με τίτλο "It never happened", θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016, στο ArtWall Project Space.