Το Φουαγιέ του Εθνικού Θεάτρου (κτίριο Τσίλλερ) παρουσιάζει την εγκατάσταση της εικαστικού Έμι Αβόρα με τίτλο «Grand Finale».

Η εγκαταάσταση, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος «Κοινή Θέα», θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 30 Μαρτίου 2013 (18.00-20.00) και θα διαρκέσει μέχρι και τις 28 Απριλίου 2013.

Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και ερμηνεύουμε την Ιστορία αποτελεί κεντρικό άξονα στο έργο της Έμι Αβόρα. Την ενδιαφέρουν ειδικότερα περίοδοι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας που σηματοδοτούν το τέλος μια εποχής. Επικεντρώνεται στα σημάδια παρακμής που όμως θα φέρουν αναπόφευκτα το νέο με όλες τις αντιφάσεις του, με την συνύπαρξη το φόβου και της ελπίδας. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Κοινής Θέας η Αβόρα στρέφεται στην αρχιτεκτονική του κτιρίου Τσίλλερ. Η εγκατάσταση αποτελείται από ζωγραφικά έργα, σχέδια και μεγάλες  εκτυπώσεις που καλύπτουν μεγάλο μέρος του φουαγέ. Οι εκτυπώσεις απεικονίζουν εσωτερικά κτιρίων του Τσίλλερ πάνω στα οποία έχει επέμβει η καλλιτέχνις και δηλώνουν μια αμφιθυμία, μεταξύ θαυμασμού και αντίδρασης προς τον Νεοκλασικισμό. Τα μικρότερης κλίμακας σχέδια που παρουσιάζει αναφέρονται με παρόμοιο σκεπτικό στο Γατόπαρδο του Βισκόντι, όπου επίσης κυριαρχούν τα μεγαλειώδη αλλά πλέον παρακμιακά σκηνικά και σχολιάζουν την ανθρώπινη φύση και τον τρόπο που τα ιστορικά γεγονότα σαρώνουν τις ανθρώπινες ιδέες και αξίες. Τέλος τα ζωγραφικά έργα, όπως για παράδειγμα η ήρεμη αλλά απρόβλεπτη τίγρης στο Entrance, υπαινίσσονται την διαμάχη μεταξύ των κοινωνικών συμβάσεων και της επιθυμίας για επανάσταση ή φυγή.

Επιμέλεια: Ελένη Κούκου και Κατερίνα Τσέλου.