Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Ζορμπάς, από το μπαλέτο της Λυρικής Σκηνής

Ζορμπάς, από το μπαλέτο της Λυρικής Σκηνής
Τον Ιούλιο θα έχουμε την ευκαίρια να παρακολουθήσουμε στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας, που θα λάβει χώρα στην Πετρούπολη, αλλά και στο Θέατρο Σίβηρης στη Χαλκιδική, μια μονάδική παράσταση .

Συγκεκριμένα, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Λόρκα Μασσίν θα συνεργαστούν δίνοντας μ\' αυτόν τον τρόπο σάρκα και οστά στον Ζορμπά, έναν διαχρονικό ήρωα, μία χαρακτηριστική προσωπικότητα που συγκεντρώνει στο πρόσωπό του την σοφία του λάου, την απλότητα και την λιτότητα μαζί -βέβαια- με τον δυναμισμό και την αστείρευτη ενεργειά του.

Το μπαλέτο της Λυρικής Σκηνής για την παράσταση Ζορμπάς αποτελείται από 200 χορευτές εκ των οποίων πρωταγωνιστής ειναι ο Ιρέκ Μουχαμέντοφ, διευθυντής του μπαλέτου της ΕΛΣ καθώς και κορυφαίοι χορευτές του Corps de Ballet της ΕΛΣ, ενώ ο Μασσίν αποδεικνύει περίτρανα τις χορογραφικές του ικανότητες επί σκηνής.

Ο νεουορκέζος χορογράφος κατάφερε να συνδυάσει τη λαικότητα του Ζορμπά με την κλασικότητα του
μπαλέτου και με την σύμπραξη του σύγχρονου χορού έκανε το έργο του οικείο και στούς νεότερους
θαυμαστές του είδους.

Παράλληλα,ο Μίκης Θεοδωράκης επένδυσε μουσικά την χορογραφική δουλειά του Μασσίν που όπως είναι λογικό κατάφερε να δώσει διαφορετικό αέρα στο μπαλέτο Ζορμπάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μπαλέτο, με την παράσταση αυτή, έχει κερδίσει περισσότερους απο δύο εκατομμύρια θεατές ανά τον κόσμο. Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς γιατί να μήν κερδίσει και το ελληνικό φιλοθεάμον κοινό...

Σχετικές ειδήσεις
Το ρεπερτόριο 2016 - 2017 της Πειραματικής Σκηνής -1 του Εθνικού Θεάτρου
24.10.2016 15:58
Το Εθνικό Θέατρο ανακοίνωσε το ρεπερτόριο της Πειραματικής Σκηνής -1 για τη νέα περίοδο 2016 - 2017, το οποίο περιλαμβάνει νέες παραστάσεις φυσικά, που ξεκινούν τον Νοέμβριο, παραστάσεις στο πλαίσιο του Europoly (σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, το φεστιβάλ "7 χρόνια φαγούρα - Ο έρωτας στον καιρό των μνημονίων" (Απρίλιος 2017), αλλά και ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις.
«Ο Ντελικανής» του Μανώλη Σκουλούδη στο Ηρώδειο
20.09.2016 10:55
Για πρώτη φορά στο Ηρώδειο, στις 9 Οκτωβρίου 2016, «Ο Ντελικανής» του Μανώλη Σκουλούδη, μια μουσικοχορευτική παράσταση με 26 ηθοποιούς, 30 χορευτές και 15 μουσικούς επί σκηνής, μας μεταφέρει στην Κρήτη του '50.
Αντιγόνη σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη στις Αχαρνές
16.08.2016 16:57
Στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στις Αχαρνές θα παρουσιαστεί η παράσταση Αντιγόνη, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016, στο πλαίσιο της φετινής της περιοδείας.
«Επτά επί Θήβας» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας
22.07.2016 14:16
Η παράσταση «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου θα παρουσιαστεί στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, την Τετάρτη 27 και την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016, στις 21:30.
Milo Rau - «The Dark Ages»: Η σκοτεινή ιστορία της Ευρώπης στο Φεστιβάλ Αθηνών
15.07.2016 17:10
Ο Ελβετός Μίλο Ράου, πρωτοπόρος συγγραφέας, σκηνοθέτης (θεάτρου και κινηματογράφου), δημοσιογράφος, δοκιμιογράφος, πανεπιστημιακός και ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου Πολιτικού Εγκλήματος (2007), επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά το «Hate Radio» (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών – Μάιος 2015), για να παρουσιάσει το «The Dark Ages», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.