Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Θωμαή Κόντου. Παιχνίδι με την Πορσελάνη: Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Θωμαή Κόντου. Παιχνίδι με την Πορσελάνη: Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Ο κύκλος εκθέσεων με τίτλο ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΛΗ, που οργανώνει το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, έχει σαν στόχο την παρουσίαση και την ανάδειξη καλλιτεχνών από το χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών και του design.

 

Οι επιλογές του Πωλητηρίου εστιάζουν σε αντικείμενα τέχνης που κεντρίζουν τις αισθήσεις μας, φτιαγμένα από υλικά και φόρμες που μπορούμε να αγγίξουμε και  να χρησιμοποιήσουμε.

 

Μετά από πολυετή επαγγελματική ενασχόληση με την κεραμική η Θωμαή Κόντου χρησιμοποιεί ως αποκλειστικό υλικό της δουλειάς της, την πορσελάνη.

Η πορσελάνη είναι ένα “δύστροπο” υλικό με μικρή πλαστικότητα που δυσκολεύει την διαμόρφωση της, είναι ιδιαίτερα εύθραυστη πριν ψηθεί και απαιτεί μεγάλη ακρίβεια και προσοχή σε όλα τα στάδια επεξεργασίας της.

Στην έκθεση παρουσιάζονται από λιλιπούτεια κουτιά όλα διαφορετικά μεταξύ τους σε μεγάλη γκάμα από φόρμες και χρώματα μέχρι πολύ μεγάλες χρηστικές πιατέλες.

 

Η Θωμαή Κόντου πλάθει τα περισσότερα αντικείμενα στον τροχό και επιλέγει διακοσμητικές τεχνικές χάραξης, κοπής και κεριού που μοιάζει με εκείνη του μπατίκ. Τα γυαλώματα είναι δικής της σύνθεσης από φυσικές πρώτες ύλες (λ.χ. στάχτες βελανιδιάς) και όλα ψήνονται στους 1045C και 1280C αντίστοιχα.

Η παλέτα των χρωμάτων είναι αποτέλεσμα έρευνας και πολλών δοκιμών.

 

Η Θωμαή Κόντου σπούδασε στη Σχολή Δοξιάδη και στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα κεραμικής, χημείας, πορσελάνης, τεχνικής raku και Ιστορίας της Τέχνης.

Έχει παρουσιάσει έργα της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό . Δείγματα της δουλειάς της έχουν παρουσιαστεί στο βιβλίο

του Peter Lane “ Contemporary Studio Porcelain” , στο περιοδικό “Κεραμική Τέχνη“ καθώς και σε πολλά έντυπα διακόσμησης.

Σχετικές ειδήσεις
Happy Birthday: έκθεση γλυπτών του Γιώργου Λάππα στο Μουσείο Μπενάκη
16.09.2016 10:58
Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζει στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου μία έκθεση ˗ φόρο τιμής στο έργο του Έλληνα καλλιτέχνη Γιώργου Λάππα, με τίτλο «Happy Birthday».
Γλυπτικός Λόγος: Έκθεση σύγχρονης γλυπτικής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
15.07.2016 15:57
Με ιδιαίτερη συγκίνηση τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, εγκαινιάζει στο ανανεωμένο Αίθριο του Μουσείου την παρουσίαση έργων καταξιωμένων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος.
Before my very eyes: Έκθεση της Ιωάννας Νατσίκου στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη
01.07.2016 11:04
Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στο πλαίσιο του κύκλου εκθέσεων «ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΛΗ» φιλοξενεί την έκθεση της Ιωάννας Νατσίκου, με τίτλο "Before my very eyes", η οποία συμμετέχει στο φεστιβάλ ATHENS JEWELRY WEEK.
Κεραμική από την Κίνα: έκθεση με έργα της συλλογής του Μουσείου Μπενάκη
06.06.2016 16:23
Για πρώτη φορά ύστερα από 35 χρόνια, το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στο ελληνικό και διεθνές κοινό επιλογή αριστουργημάτων κινεζικής κεραμικής από τη συλλογή του.
Αrticulations: έκθεση του Χρήστου Παπλωματά στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη
23.03.2016 11:19
Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στο πλαίσιο του κύκλου εκθέσεων Αναζητήσεις στην Ύλη φιλοξενεί την έκθεση του Χρήστου Παπλωματά, με τίτλο “Articulations”. Οι εκθέσεις αυτές οργανώνονται και φιλοξενούνται στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, με στόχο την παρουσίαση και την ανάδειξη καλλιτεχνών από τον χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών και του design.