Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Σχολείο σκανδάλων στο θέατρο Σημείο

Σχολείο σκανδάλων στο θέατρο Σημείο

Το Θέατρο Σημείο (πρώην Απλό Θέατρο) παρουσιάζει το «Σχολείο Σκανδάλων» του Ρίτσαρντ Σέρινταν σε μετάφραση και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν.

 

Το σκάνδαλο είναι ένα αθάνατο συστατικό της ανθρώπινης φύσης, μια διεστραμμένη διασκέδαση, ένα ναρκωτικό που προκαλεί εθισμό. Απόδειξη: οι άπειρες σκανδαλοθηρικές φυλλάδες που πωλούνται στα περίπτερα και οι αντίστοιχες κουτσομπολίστικες εκπομπές στην τηλεόραση . Μπορεί να μη διαθέτουμε ούτε κατ’ ελάχιστο τη λεκτική μαεστρία του Σέρινταν, πάντως το σκάνδαλο σήμερα έχει τεράστια απήχηση.

Με το «Σχολείο σκανδάλων» ο Σέρινταν κατορθώνει να δοξάσει ολόκληρη τη μετασαιξπηρική αγγλική δραματουργία και να δει με μάτι διεισδυτικό τις αντιφάσεις μιας διεφθαρμένης κοινωνίας που τα έχει χαμένα. Το έργο παραμένει ακόμη και σήμερα διασκεδαστικό και κλασικό πλέον στη θεατρική λογοτεχνία .

Μια σάτιρα ηθών υποστηριγμένη με μια περίτεχνη γλώσσα που εκφράζει την υποκριτική ιδεολογία της εποχής, όπου οι άνθρωποι επικοινωνούν με προσωπεία για να κρύψουν τα πάθη τους.

Η κωμωδία στρέφεται γύρω από τρεις βασικούς θεματικούς άξονες:

Ο σερ Πήτερ Τηζλ είναι παντρεμένος με νεαρή σύζυγο, η οποία επηρεάζεται πολύ από την κοινωνία του Λονδίνου και πιο συγκεκριμένα από την κλίκα της λαίδης Σνήργουελ.

Δύο αδέλφια, ο Τζόζεφ και ο Τσαρλς, ανταγωνίζονται ποιος θα κερδίσει την εύνοια της θείας τους της λαίδης Ολίβια, και κατ’ επέκταση και την περιουσίας της. Ο Τζόζεφ είναι φαινομενικά άψογος, ενώ ο Τσαρλς παρουσιάζεται ως πότης και σπάταλος. Κατά τη διάρκεια του έργου, όμως, οι όροι αντιστρέφονται.

Το σχολείο σκανδάλων που έχει στηθεί διαδίδει διαρκώς φήμες για τους πάντες. Η λαίδη Σνήργουελ με τη συνεργάτιδά της την κυρία Κάντορ έχει ως μόνο στόχο να σπιλώνει υπολήψεις. Προσποιείται πως συμπαθεί τους πάντες, ενώ την ίδια ώρα τους στήνει παγίδες.

Με το «Σχολείο σκανδάλων» ο Σέρινταν απογειώνει την αγγλική κωμωδία καταστάσεων.

Μόνο οι κωμωδίες του Σαίξπηρ ξεπερνούν τις σκηνές που δημιούργησε ο Σέρινταν.

 

 

 

 

Συντελεστές

 

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν

Σκηνικά-Κοστούμια: Λευκή Καραψιά

Μουσική επιμέλεια: Μαρία Καβαλλάρη

Χορογραφίες: Εύη Καραδήμα

Βοηθός σκηνοθέτη: Πάνος Καπλάνης

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):

Γιάννης Αθανασόπουλος, Άννα Γεωργουλάκη, Χαρά Δουφέκα, Ζέττα Ζάρκου, Ευαγγελία Ζητούνη, Εύη Καραδήμα, Εύη Νταλούκα, Κώστας Πιπερίδης, Αλέξανδρος Τσελεπιδάκης.

 

Σχετικές ειδήσεις
Του κύκλου τα γυρίσματα, από το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας στο Θέατρο Τέχνης
24.11.2016 10:22
Μια συγκινητική παράσταση από το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας που παρακολουθήσαμε με τα μέλη του Σωματείου Πολιτών "Διάζωμα" τον Απρίλιο 2016 στο αρχαίο θέατρο Κασσώπης έρχεται το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 12:00 στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν - Υπόγειο και μας προσκαλεί όλους με ελεύθερη είσοδο.
Κυμβελίνος, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Θέατρο Εξαρχείων
21.10.2016 16:39
Στην έκτη της παραγωγή η Εταιρεία Θεάτρου Υπερίων παρουσιάζει στο Θέαρεο Εξαρχείων την αινιγματική περιπετειώδη κωμωδία του Σαίξπηρ «Κυμβελίνος» σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Κοέν.
Κερδίστε 50 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Βέρθερος» στο Θέατρο Σημείο!
19.10.2016 14:25
Η παράσταση "Βέρθερος", η οποία βασίζεται στο εμβληματικό μυθιστόρημα του J.W. Goethe, "Τα Πάθη του Νεαρού Βέρθερου", παρουσιάζεται στο Θέατρο Σημείο, σε σκηνοθεσία και σκηνική σύλληψη του Αλέξανδρου Διαμαντή. Το Θέατρο Σημείο δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες του CultureNow.gr να παρακολουθήσουν την παράσταση το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, στις 9.15 μ.μ., προσφέροντας 50 διπλές προσκλήσεις!!!
Βέρθερος, βασισμένο στα
06.10.2016 16:36
Το Θέατρο Σημείο παρουσιάζει την παράσταση "Βέρθερος", ένα έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα του J.W. Goethe, "Τα Πάθη του Νεαρού Βέρθερου", σε σκηνοθεσία και σκηνική σύλληψη του Αλέξανδρου Διαμαντή.
Βέρθερος, στο θέατρο Σημείο
05.05.2016 14:40
Το Θέατρο ΣΗΜΕΙΟ παρουσιάζει από τις 14 Μαΐου 2016 την παράσταση 'Βέρθερος', ένα έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα του J.W. Goethe, 'Τα Πάθη του Νεαρού Βέρθερου', σε σκηνοθεσία και σκηνική σύλληψη του Αλέξανδρου Διαμαντή.