Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Πενθεσίλεια, του Χάινριχ φον Κλάιστ στο Θέατρο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού

Πενθεσίλεια, του Χάινριχ φον Κλάιστ στο Θέατρο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού

Η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ανοίγει και φέτος τις πόρτες της στο κοινό και δίνει την ευκαιρία στους σπουδαστές του Γ΄ έτους να επιχειρήσουν το πρώτο τους «επίσημο» ανέβασμα στο Θέατρο της Σχολής.

 

Μετά την περσινή επιτυχία της παρουσίασης του Γενικού Γραμματέα , οι φετινοί τελειόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζουν την Πενθεσίλεια του Χάινριχ φον Κλάιστ.

Ο Κλάιστ εμπνέεται από την ομηρική Ιλιάδα και επικεντρώνεται στην ερωτική συνάντηση της βασίλισσας των Αμαζόνων Πενθεσίλειας και του Αχιλλέα. Με την καθοδήγηση του Ακύλλα Καραζήση, οι φοιτητές της Σχολής προσεγγίζουν με τον δικό τους, τολμηρό τρόπο, ένα κατεξοχήν νεανικό κείμενο .

 

Ο Ακύλλας Καραζήσης σημειώνει:

Η Πενθεσίλεια ανεβαίνει στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Ο Κλάιστ γράφει στις αρχές του 19ου αιώνα ένα έργο που διαδραματίζεται στην μυθική εποχή του Τρωικού πολέμου και παίζεται τον Μάρτη του 2013 από  μια τάξη νέων παιδιών.

Τρεις εποχές λοιπόν. Αλλά και τρεις γλώσσες. Τα Γερμανικά του Κλάιστ, τα Ελληνικά της μεταφράστριας και η σύγχρονη αργκό των παιδιών.

Πως παίρνει μπρος η γλωσσική μηχανή του έργου? Ενός έργου που μιλάει ακατάπαυστα τρέχοντας, παφλάζοντας, γκρεμίζοντας?

Δεκατέσσερις νέοι άνθρωποι του σήμερα βουτούν στο θορυβώδες νόημα του παλαιού γερμανού κλασσικού. Πόλεμος Έρωτας Πόλεμος. Όλα μέσα στη γλώσσα.

Μέσα στον κόσμο δεκατεσσάρων νέων ηθοποιών. Καλή αρχή παιδιά.

 

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη

Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης

Επιμέλεια κοστουμιών: Ιωάννα Τσάμη

Λαϊκοί χοροί: Χρυσούλα Τζαρδή

 

Παίζουν οι τελειόφοιτοι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου:

Στέλλα Βογιατζάκη, Μάνος Βαβαδάκης, Ελίζα Γεροντάκη, Χαρά -Μάτα Γιαννάτου , Κατερίνα Παπανδρέου, Δάφνη Ιωακειμίδου - Πατακιά, Αλέξανδρος Φράγκος, Μιχάλης Κίμωνας, Γιάννης Νιάρρος, Έλλη Ιγγλίζ, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Γιώργος Ονησιφόρου, Σπύρος Σταμούλης, Αναστασία Κονίδη.

 

Φωτογραφίες: Βασίλης Μακρής

Σχετικές ειδήσεις
Ακύρωση παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου λόγω απεργίας
29.11.2016 17:22
Ακυρώνονται οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου λόγω της απεργίας που προκήρυξαν οι ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ.
Προσφορά εισιτηρίων «3 ευρώ» στο Θέατρο Τέχνης!
28.09.2016 13:45
Μετατίθεται για τις 3 Οκτωβρίου και ώρα 16.00 η προσφορά εισιτηρίων στην τιμή των 3 ευρώ που είχε αναγγελθεί από το Θέατρο Τέχνης για τις 28 Σεπτεμβρίου, καθώς η «Φωνή της Ελλάδας» την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στο Studio C της ΕΡΤ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση βράβευσης των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν για τη συνεισφορά τους στη δημιουργία της εκπομπής με τίτλο «Τα Παραμύθια της Φωνής της Ελλάδας». (Η εκπομπή μεταδίδεται μέσα από τις ραδιοσυχνότητες της «Φωνής της Ελλάδας», του ραδιοφωνικού προγράμματος της ΕΡΤ που απευθύνεται στους Έλληνες του εξωτερικού, με στόχο τη βελτίωση της κατανόησης της ελληνικής γλώσσας στους Έλληνες της διασποράς και τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου τους.)
Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα, του Πιραντέλλο από τους τελειόφοιτους της σχολής «δήλος»
08.07.2016 11:56
Με τα «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα», του Λουίτζι Πιραντέλλο, συνεχίζουν οι τελειόφοιτοι της δραματικής σχολής «δήλος»-Δήμητρα Χατούπη στο χώρο θεατρικών εκδηλώσεων «δήλος, από Τρίτη 12 έως Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016.
Τελευταία Στοιχήματα!: από τους τελειόφοιτους της δραματικής σχολής «δήλος»
04.07.2016 16:32
Με το έργο «Τελευταία Στοιχήματα!» ξεκινά την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016 το πρόγραμμα των θεατρικών παραστάσεων των τελειοφοίτων της δραματικής σχολής «δήλος»-Δήμητρα Χατούπη στο χώρο θεατρικών εκδηλώσεων «δήλος».
Ακύρωση παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου λόγω απεργίας
06.05.2016 16:47
Ακυρώνονται οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαΐου λόγω της 48ης απεργίας που προκήρυξαν οι ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ.