Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει μια συναυλία με το διάσημο βιολονίστα Κόλια Μπλάχερ.

Η ξεχωριστή αυτή συναυλία χωρίς…μαέστρο, θα διεξαχθεί την Παρασκευή 5 Απριλίου 2013, στις 20.30.

Διάσημος βιολονίστας με τεράστια σταδιοδρομία και καθηγητής στην περίφημη ακαδημία «Χανς Άισλερ» του Βερολίνου, ο Γερμανός Κόλια Μπλάχερ συμπράττει ξανά με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Παρασκευή 5 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής

Αθηνών.

Πολλοί φίλοι της Κ.Ο.Α. θα θυμούνται την περυσινή θριαμβευτική εμφάνιση του Κόλια Μπλάχερ με το κοντσέρτο για βιολί του Έλγκαρ. Αυτή τη φορά, ο Μπλάχερ επιστρέφει στην Αθήνα για μία πολύ ξεχωριστή συναυλία υπό την διπλή ιδιότητα του σολίστ και μαέστρου, καθώς, όχι μόνο θα ερμηνεύσει το αριστουργηματικό Κοντσέρτο για βιολί του Μπετόβεν, αλλά και θα καθοδηγήσει ο ίδιος τους μουσικούς από το πρώτο αναλόγιο στην πανέμορφη Συμφωνία «Χάφνερ» του Μότσαρτ και στην αγαπημένη Σερενάτα για έγχορδα του Τσαϊκόφσκυ. Η Ορχήστρα θα κληθεί, επομένως, να λειτουργήσει σαν ένα διευρυμένο σύνολο μουσικής δωματίου, παίζοντας χωρίς τα οπτικά ερεθίσματα ενός αρχιμουσικού στο πόντιουμ, σε μία συναυλία που προμηνύεται εξίσου συναρπαστική για το κοινό όσο και για τους ίδιους τους μουσικούς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπλάχερ θα εμφανιστεί ως «προσκεκλημένος εξάρχων» ενός συνόλου, καθώς όλο και περισσότερες σημαντικές ορχήστρες τον προσκαλούν και με αυτήν την ιδιότητα. Ο ίδιος κομίζει μεγάλη εμπειρία στον ρόλο αυτόν, αφού έχει χρηματίσει «κοντσερτίνο» δύο εκ των καλύτερων ορχηστρών του κόσμου, της Φιλαρμονικής του Βερολίνου και της Ορχήστρας του Φεστιβάλ της Λουκέρνης.

Γεννημένος στο Βερολίνο, ο Μπλάχερ σπούδασε στη Σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης με την Ντόροθυ Ντυλέι και κατόπιν με τον Σάντορ Βεγκ στο Ζάλτσμπουργκ. Μετά το πρώτο του κοντσέρτο με την Γερμανική Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου σε ηλικία 17 ετών, ακολούθησε το ντεμπούτο του με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου το 1988.

Έκτοτε έχει συμπράξει με σπουδαίες ορχήστρες ανά τον κόσμο, όπως οι Φιλαρμονικές του Μονάχου, της Δρέσδης και του Λονδίνου, η φημισμένη Gewandhaus της Λειψίας και πολλές άλλες κι έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μαέστρους, όπως οι Κλάουντιο Αμπάντο, Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, Βλαντιμίρ Γιουρόφσκι, Κεντ Ναγκάνο κ.α., ενώ έχει κερδίσει διεθνή αποδοχή και υψηλότατες διακρίσεις για τις ηχογραφήσεις του. Παίζει με το περίφημο βιολί Στραντιβάρι «Tritton» του 1730, που του έχει παραχωρήσει η κυρία Κιμίκο Πάουερς.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ (1756 – 1791)

Συμφωνία αρ.35 σε ρε μείζονα, Κ.385 «Χάφνερ»

ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ (1770 – 1827)

Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζονα, έργο 61

Διάλειμμα

 

ΠΙΟΤΡ ΙΛΙΤΣ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΥ (1840 – 1893)

Σερενάτα για έγχορδα σε ντο μείζονα, έργο 48

Μουσική Διεύθυνση και Σολίστ: Κόλια Μπλάχερ