Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει την ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου, που φέρει τον τίτλο «Attractive Illusion».

Η ταινία θα προβάλλεται από τις 4 έως και τις 17 Απριλίου 2013.

H ψεύτικη γοητεία της Δύσης!

Το νέο εγχείρημα του Πέτρου Σεβαστίκογλου έρχεται να καταγράψει, με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο, την σκληρή πραγματικότητα που αντικρίζουν οι αφρικανοί μετανάστες στην Ευρώπη, αντί για την Γη της Επαγγελίας που τους υπόσχονται οι «σωτήρες» διακινητές τους.

Μια ταινία μυθοπλασίας, με έντονα τα στοιχεία ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκε μέσα σε 15 ημέρες, με βασικό σενάριο τον αυτοσχεδιασμό των πραγματικών μεταναστών που πρωταγωνιστούν στην ταινία. Πορνεία, φτώχεια, ναρκωτικά, μάγια, ρατσισμός, αδιέξοδο, βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στην κάμερα του σκηνοθέτη, αλλά και αφοπλιστικά καθημερινές στιγμές όπου το γέλιο, ο έρωτας, η φιλία, ολοκληρώνουν την εικόνα αυτής της κοινότητας η οποία αντικατοπτρίζεται στους post-rock ήχους των Prefabricated Quartet.

To Attractive Illusion πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ενότητας της Νιγηριανής Κοινότητας στην Ελλάδα που σκοπό έχει να δείξει στους «δικούς της» ότι η Ευρώπη δεν είναι ο παράδεισος που ονειρεύονται, αλλά η ίδια η κόλαση που εμφανίζεται ως «Ελκυστική Ψευδαίσθηση». Με την βοήθεια του προέδρου της Κοινότητας, κ. Σάνι Οχιλέμπο, ο οποίος υπήρξε παλαιότερα ηθοποιός στο Λάγκος της Νιγηρίας, το «σενάριο» είναι που βρήκε τον σκηνοθέτη, όταν συνάντησε την πραγματικότητα της ζωής των μεταναστών.

 Η ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου ταξίδεψε στα φεστιβάλ του Εδιμβούργου, Καΐρου, Ταλίν και στην Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στο Παρίσι αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές, ενώ στην Αθήνα προβλήθηκε για πρώτη φορά στις Νύχτες πρεμιέρας.

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Ταινίες και ντοκιμαντέρ για τους μετανάστες έχουν γίνει πολλές στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, σε μια ανάγκη αναζήτησης ενός νέου πολυπολιτισμικού προσώπου. Η ταινία Attractive Illusion έχει όμως μια ιδιαιτερότητα, είναι μια ταινία μυθοπλασίας στην οποία πρωταγωνιστούν αποκλειστικά μετανάστες. Μια ταινία που ανέλαβε και υποστήριξε η Νιγηριανή κοινότητα της Αθήνας. Ο σκοπός ήταν να γίνει μια ταινία που θα έδειχνε στους συμπατριώτες τους ότι η Ευρώπη δεν είναι ο παράδεισος που ονειρεύονται. Μια «Ελκυστική Ψευδαίσθηση» (Attractive Illusion) που παρασέρνει πολλούς να υπεοχρεωθούνε για να πληρώσουν ένα πολύ επικίνδυνο ταξίδι. Όσοι καταφέρουν να επιζήσουν από το ταξίδι θα αντιμετωπίσουν τη φτώχεια, το ρατσισμό, την πορνεία, τα ναρκωτικά. Αυτό είναι το θέμα της ταινίας. Το σενάριο πήρε την τελική του μορφή μέσα από τις πραγματικές ιστορίες και τους αυτοσχεδιασμούς των ίδιων των πρωταγωνιστών που εν μέρει παίξανε την ίδια τη ζωή τους.

Μια ταινία όπου ο κινηματογραφικός λόγος διαμορφώθηκε από κοινού και για τις ανάγκες της οποίας γεφυρώθηκε το χάσμα μεταξύ της Ελληνικής και της Νιγηριανής κουλτούρας.

Πέτρος Σεβαστίκογλου

Attractive Illusion

Μυθοπλασία 2012 / 80’

Παραγωγή: Πέτρος Σεβαστίκογλου, Φαντασία Οπτικοακουστική, Edo State community

Σκηνοθεσία: Πέτρος Σεβαστίκογλου

Σενάριο: Πέτρος Σεβαστικογλου, Sunny Ohilebo, Kenny Abdeleke, Kelechwuku Chukwuejim

Δ.Φωτογραφίας:  Πέτρος Σεβαστίκογλου

Μοντάζ: Χρήστος Γιαννακόπουλος

Μουσική: Prefabricated Quartet

Ήχος: Φίλιππος Μπουραίμης

Μιξάζ: Κώστας Βαρυπομπιότης

Ηθοποιοί: Tmc, J.Linus, M.Ohilebo, P.I.O Austyeno, D. Nusakhare, S. Ohilebo

Με την υποστήριξη του Ε.Κ.Κ

Επίσημη συμμέτοχη στα φεστιβάλ:

Edinburg International Festival

Kairos International Film Festival

Tallinn Black Night Film Festival

Eβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στο Παρίσι

Νύχτες πρεμιέρας Αθήνα

Tην Κυριακή 7 Απριλίου, μετά την προβολή των 19.00, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό παρουσία του σκηνοθέτη Πέτρου Σεβαστίκογλου και συντελεστών της ταινίας.