Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών πραγματοποιεί ένα αφιέρωμα στον σημαντικό Γάλλο συγγραφέα και σκηνοθέτη Ζοέλ Πομμερά, με την παρουσία και του ίδιου του δημιουργού για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Με τη νέα του δουλειά, Η μεγάλη και θαυμαστή ιστορία του εμπορίου, σε σκηνοθεσία του ίδιου αλλά και με το παλιότερο έργο του Κύκλοι/ Ιστορίες, που ανεβάζει ο θίασος Κανιγκούντα, το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με το σημαντικό έργο του Πομμερά.

Οι δύο παραστάσεις, στην Κεντρική και τη Μικρή Σκηνή της Στέγης, θα πλαισιωθούν από παράλληλες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Joël Pommerat

Η μεγάλη και θαυμαστή ιστορία του εμπορίου

28 -31 Μαρτίου 2013

«Ένα θέατρο στοχασμού, που αιχμαλωτίζει με την ομορφιά του, την ουσία του και συγκινεί βαθύτατα.» – Armelle Heliot (Le Figaro)

«H ιστορία του εμπορίου είναι η ιστορία της ανθρωπότητας» μοιάζει να μας λέει ο Ζοέλ Πομμερά σε αυτό το έργο του, όπου παρακολουθούμε δύο ιστορίες σε δύο διαφορετικές εποχές. Στην πρώτη, βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όπου τέσσερις παλαίμαχοι πλασιέ προσπαθούν να μυήσουν έναν νεαρό ιδεαλιστή στα κόλπα της δουλειάς. Εκείνος, όμως, επηρεασμένος από τα ιδεώδη του Μάη του ’68, αρνείται να αποδεχτεί τους νόμους της αγοράς. Αντιμέτωπος με το δίλημμα «άνεργος ή ανήθικος;», οδηγείται στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Στη δεύτερη ιστορία, σαράντα χρόνια μετά, στις αρχές του 21ου αιώνα, ο αλλοτινός ιδεαλιστής έχει μεταμορφωθεί σε παντοδύναμο έμπορο και προσπαθεί να μυήσει τέσσερις άλλους άντρες, χρεοκοπημένους και παροπλισμένους από την αγορά εργασίας, σε μια καταναλωτική λογική.

Το βαθιά ουμανιστικό θέατρο του Πομμερά, με τη μορφή της παραβολής, μας μιλά για το τέλος των ιδεολογιών και την κυριαρχία του καπιταλισμού, για την αλληλεγγύη και τα όρια της ηθικής. Ένα καίριο ρητορικό ερώτημα αναδύεται από το έργο του: μήπως, τελικά, εκείνο που όλοι εμπορευόμαστε δεν είναι παρά η ίδια η ύπαρξή μας;

Κείμενο & Σκηνοθεσία: Joël Pommerat

Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Philipe Carbonneaux

Σχεδιασμός φωτισμών: Eric Soyer, με τη βοήθεια του Renaud Fouquet

Σκηνικά: Eric Soyer

Κοστούμια: Isabelle Deffin

Ήχος: François Leymarie

Ηχητική έρευνα: Yann Priest

Μουσική: Antonin Leymarie

Κατασκευές: Thomas Ramon – A travers Champs

Βίντεο: Renaud Rubiano

Ερμηνεύουν: Eric Forterre, Ludovic Molière, Hervé Blanc, Jean-Claude Perrin, Patrick Bebi

Παραγωγή: Compagnie Louis Brouillard

Συμπαραγωγή: Comédie de Béthune / Centre Dramatique National Nord Pas-de-Calais, Béthune 2011 – Capitale régionale de la Culture, Sainte-Maxime / Le Carré, Théâtre de l’Union / Centre Dramatique National du Limousin, Saint-Valéry en Caux / Le Rayon Vert, Théâtre d’Arles / Scène conventionnée pour des écritures d’aujourd’hui, Théâtre d’Evreux / Scène nationale Evreux Louviers, CNCDC – Centre National de création et de diffusions culturelles de Châteauvallon, Le Parvis – Scène nationale Tarbes Pyrénées, Le Granit / Scène nationale de Belfort

Με την υποστήριξη του Coupe d’Or, scène conventionnée de Rochefort

ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΜΕ ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΥΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

28 -31 Μαρτίου 2013

Κεντρική Σκηνή

Ώρα έναρξης: 20:30

Εισιτήρια: 15-18-28 € | Μειωμ. 10-12-15 €

***

Ο Ζοέλ Πομμερά (γενν. 1963), όπως ο ίδιος έχει παραδεχτεί, ήταν ένα προβληματικός κι αδιάφορος μαθητής, ο οποίος βρήκε το νόημα της ζωής του στο θέατρο, σε ηλικία 12 ετών, όταν επισκέφθηκε, παρέα με τους γονείς του, το Φεστιβάλ της Αβινιόν.

Τριάντα χρόνια μετά, τον Ιούλιο του 2006, ο Πομμερά βρέθηκε στο περίφημο γαλλικό φεστιβάλ ως συγγραφέας και σκηνοθέτης τριών παραστάσεων, με εξαντλημένα όλα τα εισιτήρια από τους φανατικούς θαυμαστές του.

«Θα ‘θελα να γράφω ένα έργο το χρόνο για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες» είχε δηλώσει ο Πομμερά το 2006, όταν έλαβε το πρώτο βραβείο της Ένωσης Γάλλων Κριτικών για το έργο του Αυτό το παιδί, το οποίο, παρεμπιπτόντως, ανέβηκε πριν από δύο χρόνια και στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία της Φρόσως Λύτρα. Η διαρκής συγγραφική παραγωγή του Πομμερά αποδεικνύει πως έχει μείνει απόλυτα πιστός στις τότε δηλώσεις του.

Ο Πομμερά είναι από το 2010 (και μέχρι το 2013) μόνιμος καλλιτεχνικός συνεργάτης στο Ateliers Berthier του Odéon-Théâtre de l’Europe και στο Εθνικό Θέατρο των Βρυξελλών.

***

θίασος Κανιγκούντα

Κύκλοι / Ιστορίες του Joël Pommerat

3 – 21 Απριλίου 2013 (εκτός Δευτέρας & Τρίτης)

Ένα κείμενο για το εξημερωμένο θηρίο που λέγεται «Ευρωπαίος». Τιμημένο με το κορυφαίο βραβείο Μολιέρου το 2010, το έργο συγκλόνισε το γαλλικό κοινό όταν παίχτηκε, κατόπιν πρόσκλησης του Peter Brook προς τον Πομμερά, στο περίφημο παρισινό θέατρο Bouffes du Nord. Στιγμές της ευρωπαϊκής καθημερινότητας από το Μεσαίωνα μέχρι σήμερα, με ήρωες απλούς πολίτες και ιππότες, υποτελείς και αφέντες, εραστές και οικογενειάρχες, παρουσιάζονται φορτισμένες με πολιτικο-κοινωνική κριτική, μεταφυσική ματιά, υποδόριο χιούμορ αλλά και αγωνία. Το βλέμμα του Πομμερά είναι στραμμένο στη χαμένη τιμή της μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης: τον ανθρωπισμό.

Η ομάδα Κανιγκούντα ανεβάζει το έργο σαν ένα παράδοξο τσίρκο δωματίου και αναρωτιέται: Τι απέμεινε στην αμοραλιστκή Ευρώπη των κεφαλαιαγορών από τον ανθρωπισμό; Η κατανάλωση; Το Άουσβιτς; Η φτώχεια και η εξαθλίωση στις μητροπόλεις; Η θρησκοληψία; Η αρχή και το τέλος του ευρώ; Οχτώ ηθοποιοί ερμηνεύουν περισσότερους από σαράντα ρόλους, με τη μουσική του Ligeti συνοδοιπόρο στη σκηνική αυτή ονειροφαντασία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιάννης Λεοντάρης σκηνοθετεί Ζοέλ Πομμερά. Στην Πειραματική Σκηνή «Τέχνης», τη σεζόν 2008-2009, ανέβασε με επιτυχία το έργο του Πομμερά Οι έμποροι.

Κείμενο: Joël Pommerat

Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου

Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια – Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Λεοντάρης

Σκηνικά – Κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου

Φωτισμοί: Μαρία Γοζαδίνου

Επιμέλεια αυτοσχεδιασμών: Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Αιμιλία Βάλβη

Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Μαρία Παπαϊωάννου

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Γιάννης Αναστασάκης, Ανθή Ευστρατιάδου, Ευθύμης Θέου, Μαρία Μαγκανάρη, Θέμης Πάνου, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, Γιώργος Φριντζήλας

Η φωτογραφία με τίτλο ECFRASI TRISTE, 2012 που χρησιμοποιείται στην παράσταση είναι ευγενική παραχώρηση της φωτογράφου Teresa Emanuele.

3 – 21 Απριλίου (εκτός Δευτέρας & Τρίτης)

Μικρή Σκηνή

Ώρα έναρξης: 21:00

Εισιτήρια: 18 € | Μειωμ. 10 €

***

Ο θίασος Κανιγκούντα δημιουργήθηκε το 2005 από τους ηθοποιούς Μαρία Κεχαγιόγλου, Μαρία Μαγκανάρη, Γιώργο Φριντζήλα, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου και τον σκηνοθέτη Γιάννη Λεοντάρη, ενώ στη συνέχεια διευρύνθηκε με την συμμετοχή και άλλων ηθοποιών.

Πώς προέκυψε η ονομασία της ομάδας Κανιγκούντα; Στην εμβληματική κινηματογραφική ταινία Η Έβδομη Σφραγίδα (1957) του Ingmar Bergman, ο Σκατ, θεατρίνος σε έναν περιπλανώμενο μεσαιωνικό θίασο, κατά τη διάρκεια μιας υπαίθριας παράστασης σε ένα χωριό, κλέβει τη Λίζα, τη ζωηρή γυναίκα του σιδερά, εγκαταλείπει το θίασό του και για μέρες περιπλανιέται μαζί της στα σκανδιναβικά δάση. Κατά τη διάρκεια της ερωτικής τους περιπέτειας, ο Σκατ δίνει στη Λίζα το όνομα-ρόλο Κανιγκούντα. Εκείνη, το αποδέχεται.

Η ομάδα συνεργάστηκε με τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών για πρώτη φορά το 2011. Η παράσταση πόλη-κράτος παίχθηκε αρχικά στη Στέγη και ένα χρόνο μετά, με τη στήριξη της Στέγης, ταξίδεψε στο Théâtre de la Ville στο Παρίσι, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Εργοτάξια της Ευρώπης». Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης.

***

Παράλληλες εκδηλώσεις:

Συνάντηση του Joël Pommerat και του Γιάννη Λεοντάρη

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ώρα: 19:00

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Auditorium Theo Angelopoulos (Σίνα 31)

Συζήτηση του συγγραφέα και σκηνοθέτη Ζοέλ Πομμερά με τον σκηνοθέτη Γιάννη Λεοντάρη.

Παρουσιάζει η Κάτια Αρφαρά, Θεατρολόγος, καλλιτεχνική υπεύθυνη του Τομέα Θεάτρου και Χορού της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση

Είσοδος ελεύθερη

Συζήτηση με τον Joël Pommerat

Παρασκευή 29 Μαρτίου

Κεντρική Σκηνή (Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών)

Μετά την παράσταση της Μεγάλης και θαυμαστής ιστορίας του εμπορίου, συζήτηση του Γάλλου συγγραφέα και σκηνοθέτη με το κοινό.

Συντονισμός: Κάτια Αρφαρά

Masterclass από τον Joël Pommerat

Σάββατο 30 Μαρτίου

Αίθουσα χορού (Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών)

Προϋποθέσεις: Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρακολούθηση της παράστασης Η μεγάλη και θαυμαστή ιστορία του εμπορίου.

Κόστος συμμετοχής: 15 € (Κρατήσεις: 213-017-8034 ή education@sgt.gr /

υπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα)

Συζήτηση με τον Γιάννη Λεοντάρη και τα μέλη του θιάσου Κανιγκούντα

Πέμπτη 11 Απριλίου

Μικρή Σκηνή (Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών)

Μετά την παράσταση Κύκλοι / Ιστορίες, συζήτηση του κοινού με τον σκηνοθέτη Γιάννη Λεοντάρη και τα μέλη του θιάσου Κανιγκούντα.

Εργαστήριο με το Γιάννη Λεοντάρη:

Κείμενο και κίνηση: σχέσεις δυσαρμονίας

Τις Κυριακές 14 & 21 Απριλίου 2013

Ώρες: 12:00 – 15:00

Αίθουσα χορού (Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών)

Με αφορμή την προεργασία του θιάσου Κανιγκούντα για την παράσταση Κύκλοι / Ιστορίες, ο σκηνοθέτης Γιάννης Λεοντάρης θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της μεθόδου εργασίας που ακολουθήθηκε στην πορεία για την παράσταση, στα πλαίσια διήμερου εργαστηρίου το οποίο απευθύνεται σε σπουδαστές δραματικών σχολών.

Βασικός άξονας της μεθόδου που θα παρουσιαστεί είναι η αναζήτηση σχέσεων δυσαρμονίας ανάμεσα στο λόγο και το σώμα. Η συνθήκη αυτή αποτελεί εργαλείο για τη δημιουργία μιας συνθήκης στην οποία ο ηθοποιός λειτουργεί επί σκηνής όχι ως φορέας αρμονικής παραγωγής νοήματος, αλλά ως παράδοξο ποιητικό συμβάν.

Στόχος στην περίπτωση αυτή είναι το νόημα να μην παράγεται κατά τη διάρκεια της θεατρικής παράστασης με όχημα τον ηθοποιό, αλλά, όπως σημειώνει ο συγγραφέας του έργου Ζοέλ Πομμερά, να συντίθεται μέσα από «μικρές διαδοχικές εκρήξεις που λαμβάνουν χώρα μέσα στο κεφάλι του θεατή» αρκετό χρόνο μετά το πέρας της παράστασης.

Σημεία αναφοράς της μεθόδου αυτής τα viewpoints της Αν Μπόγκαρντ και η δουλειά του Ιάπωνα σκηνοθέτη Τοσίκι Οκάντα πάνω στην ιδέα της ανεξάρτητης λειτουργίας του λόγου και της κίνησης.

Κόστος συμμετοχής: 14 € (Κρατήσεις: 213-017-8034 ή education@sgt.gr /

υπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα)

Πάρκινγκ στη Στέγη

Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης

(είσοδος από την οδό Λεοντίου)

Μόνο 5 € / 3 ώρες

Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00 – 01:00

Τηλ.: 2130.023.192