Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Από τις Βάκχες του Ευριπίδη

Από τις Βάκχες του Ευριπίδη
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανεβάζει τις Βάκχες του Ευριπίδη, σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά και σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, πραγματοποιώντας μία δίμηνη περιοδεία .

Πρόκειται για μια παράσταση , που αποπειράται να «δέσει» τις Βάκχες του Ευριπίδη με τα εναπομείναντα σπαράγματα της διονυσιακής λατρείας, όπως αυτά αναβιώνουν μέχρι τις μέρες μας, σε ένα φανταστικό χωριό της Θράκης.

To  έργο , το  οποίο έκανε  πρεμιέρα  τον  Ιούλιο του 2007 στον Βουθρωτό της Αλβανίας, το έχουν  παρακολουθήσει μέχρι  στιγμής πάνω  από  7.000  θεατές .

Επίσης  παρουσιάστηκε   στο πρώτο  φεστιβάλ  Μαρώνειας, «Διονύσου λόγος», στο αρχαίο θέατρο Ηράκλειας [Μοναστήρι, FYROM], συνέχισε τις  παραστάσεις του στο Βασιλικό θέατρο  της  Θεσσαλονίκης  τον Οκτώβρη  του  2007  και  στη συνέχεια στην ίδια θεατρική  σκηνή  ανέβηκε στο πλαίσιο  του  12ου  Ευρωπαϊκού  βραβείου θεάτρου ,που έγινε  στη Θεσσαλονίκη  τον Απρίλη  του 2008.

Μετά  τις παραστάσεις που έδωσε στο Θέατρο Κήπου  στις 2,3 και 4 Ιουλίου , το έργο θα πραγματοποιήσει  περιοδεία  σε πολλά μέρη  της Ελλάδας  και στην Κύπρο (Λευκωσία), τελευταίο  σταθμό της περιοδείας  του στις  19 και  20 Αυγούστου 2008.

Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, σκηνοθετική επιμέλεια Νικήτα Τσακίρογλου, σκηνικά-κοστούμια Ευαγγελίας Κιρκινέ, μουσική Κώστα Βόμβολου, επιμέλεια κίνησης Κώστα Γεράρδου.

Τον ρόλο του Διόνυσου ερμηνεύει ο Στράτος Τζώρτζογλου, Αγαύη η Ιωάννα Παγιατάκη, Πενθέας ο Χρήστος Σουγάρης,  Τειρεσίας ο Κώστας Σαντάς, Κάδμος ο Βασίλης Βασιλάκης ενώ συμμετέχει πολυμελής χορός.

Πρόγραμμα παραστάσεων:

2 έως 4 Ιουλίου – Δημοτικό Θέατρο Κήπου, Θεσσαλονίκη
12 Ιουλίου - Θέατρο Ράκοβο Σοχού, Σοχός
16 Ιουλίου - Δημοτικό Θέατρο «Καστράκι», Γρεβενά
19 Ιουλίου - Αρχαίο Θέατρο Δίου, Δίον
23 Ιουλίου - Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», Βύρωνας
24 Ιουλίου - Αττικό Αλσος , Αθήνα
25 Ιουλίου - Κηποθέατρο Παπάγου, Παπάγου
27 Ιουλίου – Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, Λαύριο
29 Ιουλίου - Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας, Πάτρα
30 Ιουλίου - Αρχαίο Θέατρο Αργους, Αργος

1 Αυγούστου - Θέατρο Αλσος Αγ. Γεωργίου , Τρίπολη
3 Αυγούστου - Θερινό Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα», Βόλος
5 Αυγούστου - Χώρα, Σινέ Ορφέας
7 Αυγούστου - Αρχαιολογικό Πάρκο Αμφίπολης, Αμφίπολη
20 Αυγούστου – Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών
29 Αυγούστου – Ανοιχτό Θέατρο «Μάνος Κατράκης», Συκιές
19 και 20 Αυγούστου - Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’, Λευκωσία

Σχετικές ειδήσεις
Άλκηστις του Ευριπίδη, στο θέατρο Αλκμήνη
04.11.2016 15:42
Η «Άλκηστη» του Ευριπίδη του θεάτρου των Vivi, σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκι, επιστρέφει από την Avignon της Γαλλίας στο Black Box του θεάτρου Αλκμήνη.
Συνεχίζονται οι
14.07.2016 15:51
Συνεχίζονται στο ιστορικό Electro Theatre Stanislavsky της Μόσχας οι παραστάσεις των "Βακχών" του Ευριπίδη (15, 16 & 17 Ιουλίου), σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου.
Αργύρης Πανταζάρας - Momentum: Μητρόπολη στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου
13.07.2016 09:18
Σε έναν έρημο και άγονο τόπο συναντιούνται επτά αγγελιαφόροι αρχαίων ελληνικών τραγωδιών. Ψελλίζουν ένα χορικό, ένα κοινό ‘τραγούδι’ μέσα απ’ όλες τις ιστορίες και αναζητούν τη δική τους «Μητρόπολη». Η Μητρόπολη του Αργύρη Πανταζάρα και της καλλιτεχνικής ομάδας Momentum υφαίνεται μέσα από τη σύνθεση πέντε αρχαίων τραγωδιών. Η Αντιγόνη του Σοφοκλή, ο Οιδίπους Τύραννος, οι Βάκχες του Ευριπίδη, ο Ηρακλής μαινόμενος και η Μήδεια ακούγονται σαν προσευχή μιας χώρας που πεθαίνει.
Ίων, του Ευριπίδη στο 4ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος
27.06.2016 12:35
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 4ου Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος παρουσιάζεται το έργο του Ευριπίδη, Ίων, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα.
Βάκχες, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου για 2η χρονιά στη Μόσχα
04.03.2016 11:24
Για δεύτερη χρονιά συνεχίζονται στο ιστορικό Electro Theatre Stanislavsky της Μόσχας οι παραστάσεις των "Βακχών" του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου.