Η Zonaras Productions παρουσιάζει το φιλμ νουάρ με τίτλο «Μπιγκ Χιτ», που έχει βασιστεί στο έργο του Φριντζ Λάνγκ και θα προβάλλεται στους κινηματογράφους από την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013.

Τέσσερα χρόνια μετά το Γιο του Τσάρλυ, ο Κάρολος Ζωναράς επιστρέφει με το Μπιγκ Χιτ, μια κινηματογραφική σπουδή πάνω στο φιλμ νουάρ, αποτείοντας φόρο τιμής στο μεγάλο δημιουργό Fritz Lang.

Το Μπιγκ Χιτ έκανε την πρεμιέρα του τον περασμένο Νοέμβριο στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αποτελώντας μία από τις ιδιαίτερα ευχάριστες εκπλήξεις της διοργάνωσης.

ΜΠΙΓΚ ΧΙΤ (BIG XIT) Aσπρόμαυρο / HD / 16:9 / Διάρκεια: 94’

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Στην προσπάθειά του να εξιχνιάσει τα αίτια της αυτοκτονίας ενός συναδέλφου του, ο υπαστυνόμος Αριστείδης Κορμάς θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια εφιαλτική περιπέτεια, όπου οργανωμένο έγκλημα και αστυνομία  αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.

(βασισμένη στο κλασικό φιλμ νουάρ του Fritz Lang, «The Big Heat»)

ΣΗΜΕΙΩΜΑ του ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

…για τον ιδιόμορφο τρόπο κατασκευής της ταινίας…

Όλοι οι διάλογοι στο έργο ηχογραφήθηκαν προκαταβολικά. Μέχρι να ξεκινήσουν τα γυρίσματα είχε ήδη φτιαχτεί κάτι σαν ραδιοφωνικό δράμα. Οι ηθοποιοί που υποδύθηκαν τους ρόλους αυτό που ουσιαστικά έπρεπε να κάνουν ήταν να παίξουν τα λόγια σε “playback”. Η επιλογή αυτή του προ-ηχογραφημένου λόγου, εκτός του ότι απετέλεσε ένα εξαιρετικό βοήθημα ώστε να μειωθεί δραστικά ο χρόνος των γυρισμάτων -όλα έγιναν μέσα σε 20 μέρες-, έδωσε τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν στο καστ και ερασιτέχνες ηθοποιοί.

Αυτό το πείραμα εδραίωσε την πεποίθησή μου ότι ψυχή της υποκριτικής είναι ο λόγος, η φωνή. Μπορεί να ακούγεται περίεργα και σίγουρα θα ήταν μεγάλο λάθος να παραγνωρίσει κανείς την κινησιολογία του σώματος ή την εκφραστική του προσώπου, όμως το άκουσμα της φωνής χωρίς αμφιβολία έρχεται πρώτο, είναι αυτό που σε αγγίζει. Η εικόνα ακολουθεί.

Το ΜΠΙΓΚ ΧΙΤ, είναι, θα έλεγα, μια εφαρμογή αυτού του «Δόγματος», ότι πρώτα ακούμε και μετά βλέπουμε.

Κάρολος Ζωναράς

Εικόνα από την ταινία

ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Μελέτης Γεωργιάδης – με τη φωνή του Δημήτρη Μαύρου

Katia O’Wallis – με τη φωνή της Βίβιαν Κοντομάρη, ως Λώρη και τη δική της φωνή ως Μισέλ

Γρηγόρης Γαλάτης – με τη φωνή του Παύλου Ευαγγελόπουλου

Ευγενία Αποστόλου – με τη φωνή της Βιβής Κόκα

Άλεξ Σπυρόπουλος – με τη φωνή του Αλέξη Σταυράκη

Δημήτρης Λιόλιος – με τη φωνή του Δημήτρη Καραβιώτη

Δημήτρης Βαμβόλης – με τη φωνή του Μελέτη Γεωργιάδη

Γιάννης Κριθαράς – με τη φωνή του Δημήτρη Καραβιώτη

Άννα Στάτσκαγια – με τη δική της φωνή

Βασίλης Μιχαλόπουλος – με τη φωνή του Νίκου Ορφανού

Κρις Ραντάνοφ – με τη φωνή του Δημήτρη Καραβιώτη

Λεωνίδας Σούλης –  με τη φωνή του ∆ημήτρη Καραβιώτη

και ο Σπύρος Μπιμπίλας σε βουβό ρόλο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο & Σκηνοθεσία: Κάρολος Ζωναράς (σε συνεργασία στους διαλόγους με τον Γιώργο Γιαννόπουλο και τον Δημήτρη Φραγκιόγλου)

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Διονύσης Ευθυμιόπουλος

Οπερατέρ: Θοδωρής Μιχόπουλος

Σκηνικά & Κοστούμια: Κατερίνα Ζουράρη

Μακιγιάζ & Κομμώσεις: Michèle Ivanoff

Μοντάζ: Ελένη Τόγια

Ηχοληψία Πρόζας: Αδριανός Παπαμάρκου

Μουσική: Αλέξανδρος Χρηστάρας & Μιχάλης Νιβολιανίτης

Σχεδιασμός Ήχου & Μιξάζ: DNA Lab

Παραγωγός: Veronique Leclerc

Εκτέλεση Παραγωγής: Λευτέρης Δανίκας

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ (σκηνοθέτη και 4 βασικών ηθοποιών)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ και ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (φιξιόν) του ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Ο Κάρολος Ζωναράς γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στην Ανωτάτη Βιομηχανική Πειραιώς.  Σπουδές κινηματογράφου έκανε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και εν συνεχεία στο Centro Sperimentale στη Ρώμη, όπου έζησε για 13 συνεχόμενα χρόνια. Από το 1999 ζει και εργάζεται στην Αθήνα σκηνοθετώντας ντοκιμαντέρ και διαφημιστικά σποτ.

Katia O Wallis, Μελέτης Γεωργιάδης

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ:

– 1981  ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ (GR/20’/16mm)

– 1983  JESSICA MORGAN (USA/30’/16mm)

– 1984  THE TRAGEDY OF HIPPOLYTUS / Η Τραγωδία του Ιππόλυτου (USA/59’/16mm)

– 1990  CIO’ CHE LUCCICA E’ ORO / Ό,τι Γυαλίζει Είναι Χρυσός (IT/58’/16mm)

– 1993 ORESTE A TOR BELLA MONACA / Ο Ορέστης στην Tor Bella Monaca (IT/28’/35mm)

– 1994  ADE E CORE / Άδης και Κόρη (IT/4’/35mm)

– 1995  IL DIARIO DI CHARLIE / Το Ημερολόγιο του Τσάρλυ (ΙΤ/20’/video)

– 1997  PIETTA’ PERFETTA / Τέλειον Έλεος (IT/15’/35mm)

– 1997  CITTA’ IDEALE / Ιδανική Πόλη (IT/20’/video)

– 2002  SAVOIR VIVRE (GR/15’/35mm/Dolby SR)

– 2008  Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΤΣΑΡΛΥ (GR/97’/35mm/Dolby SR)

– 2012  ΜΠΙΓΚ ΧΙΤ (GR/B & W/94’/HD/16:9/Stereo)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ 4 βασικών ΗΘΟΠΟΙΩΝ

ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Ο Mελέτης Γεωργιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έκανε σπουδές στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, απ’ όπου αποφοίτησε το 1987. Με το Θέατρο Τέχνης έχει συνεργαστεί σε οκτώ παραστάσεις αρχαίου δράματος, μεταξύ των οποίων στους «Πέρσες» του Αισχύλου, «Όρνιθες» και «Αχαρνείς» του Αριστοφάνη, «Βάκχες» του Ευριπίδη και σε αρκετές παραστάσεις σύγχρονου θεάτρου όπως «Το Πάρκο» του Μπότο Στράους και «Ο Άνδρας είναι Άνδρας» του Μπέρτολτ Μπρέχτ. Με το «Αμφιθέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου συνεργάστηκε στις παραστάσεις «Ορέστεια» του Αισχύλου, «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, «Άμλετ» του Σαίξπηρ, «Ονειρόδραμα» του Στρίντμπεργκ κ.ά. Με το Εθνικό Θέατρο έχει συνεργαστεί στη «Μήδεια» του Ευριπίδη κ.ά. Συνολικά έχει πάρει μέρος σε 45 παραστάσεις σύγχρονου και αρχαίου δράματος, συνεργαζόμενος με αρκετούς σκηνοθέτες, νεότερους και παλαιότερους. Στον κινηματογράφο έχει συμμετάσχει σε 15 ταινίες μικρού μήκους και σε 13 μεγάλου μήκους, αρκετές από τις οποίες έχουν βραβευθεί σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, όπως «Το Χάραμα»  του Αλέξη Μπίστικα, «Βαλκανιζατέρ» του Σωτήρη Γκορίτσα, «Έντουαρτ» της Αγγελικής Αντωνίου, «Το Κακό» του Γιώργου Νούσια, “Skipper Straad” της Ειρήνης Βαχλιώτη, «To Χαμόγελο της Άννας» της Νικολέτας Γουλή, «Παγόβουνο» του Κώστα Γεραμπίνη κ.ά. Στη τηλεόραση έχει παίξει σε 35 σειρές. Ενδεικτικά, μερικές απ’ αυτές είναι: «Ανατομία ενός Εγκλήματος», «Παράθυρο στον Ήλιο», «Ποτέ δεν Είναι Αργά», «Περί Ανέμων και Υδάτων», «Για την Άννα», «Είναι Στιγμές» κλπ.

KATIA O’WALLIS

Η Κatia O’ Wallis γεννήθηκε στο Παρίσι, όπου σπούδασε θέατρο στη σχολή Rond-Point des Champs-Elysées, και μαθηματικά στο πανεπιστήμιο Paris IX Dauphine. Συμμετείχε σε πολλές θεατρικές παραγωγές στην Γαλλία, κυρίως στο Παρίσι και για το Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου της Αβινιόν. Στον κινηματογράφο έχει παίξει σε μικρού μήκους ταινίες για τις οποίες έχει λάβει βραβεία για την ερμηνεία της («Dernière Cigarette», «Lola Forever»). Η πορεία της έχει συνέχεια εκτός Γαλλίας, στην Πορτογαλία, όπου εμφανίζεται στην ταινία ‘Gloria’ (Φεστιβάλ Βερολίνου, 1999), στην Τσεχία, όπου τραγουδά στο «Cabaret Gogo», στην Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Τουρκία …με τελευταίο σταθμό την Ελλάδα, όπου συμμετέχει σε πρωταγωνιστικούς ρόλους στις ταινίες του Κάρολου Ζωναρά, «Ο Γιός του Τσάρλυ» και «Μπιγκ Xιτ».

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΑΛΑΤΗΣ

Ο Γρηγόρης Γαλάτης γεννήθηκε στον Βόλο και είναι απόφοιτος της  Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και του τμήματος φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθηνών. Στον κινηματογράφο έχει συμμετάσχει στις ταινίες «Θα το Μετανιώσεις» της Κατερίνας Ευαγγελάκου, «Destroy All Brains» και «Ώμος Προς Ενοικίαση» του Δημήτρη Εμμανουηλίδη και «Γκολ» του Γιάννη Βεσλεμέ. Εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την μεταγλώττιση και την τηλεόραση.

ΕΥΓΕΝΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Η Ευγενία Αποστόλου γεννήθηκε στην Αθήνα και έκανε σπουδές Γαλλικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.  Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Βεάκη το 1991, σπουδάζοντας παράλληλα φωνητική και χορό. Έκτοτε  παίζει στο Θέατρο.

ΜΠΙΓΚ ΧΙΤ (Ευγενία Αποστόλου)

Συνεργάστηκε ως ηθοποιός με διάφορους σκηνοθέτες (Δ. Μαυρίκιος, Λ. Κονιόρδου, Γ. Χουβαρδάς, Κ. Τσιάνος  κ.ά.) σε έργα σύγχρονου και κλασσικού ρεπερτορίου («Το Έβδομο Ρούχο», «Φρεναπάτη», «Ανδρομάχη», «Τρισεύγενη», «Ηλέκτρα» κ.ά.), στο Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, τη Νέα Σκηνή του Λ. Βογιατζή και σε διάφορες άλλες σκηνές. Έπαιξε στις τηλεοπτικές σειρές «Σκιές στο Περιστύλιο» (Δημ. Παντελιάς), «Κόκκινος Κύκλος» (Χρ. Δήμας), «Ερόικα» (Π. Κοκκινόπουλος) κ.ά. Τα τελευταία χρόνια παραδίδει και μαθήματα θεατρικής έκφρασης.